Weer een jaar voorbij, weer een jaar vol nieuwe releases. En wij van 3voor12 zijn niet vies van een ouderwets oudejaarslijstje. Het was lastig kiezen, er zijn verhitte discussies gevoerd, maar uiteindelijk zijn we gekomen tot een prachtige top 20 waarin superster The Weeknd alom vertegenwoordigd is, inclusief de nummer 1 spot.

1. The Weeknd - Dawn FM

Hoe het licht aan het eind van de tunnel eruit ziet, daar hebben we allemaal wel een soort voorstelling van. Maar de tunnel zelf, de weg er naartoe? Een razendsnelle flits? Een niet te stoppen draaikolk? Een traag niemandsland? Een voorstelling waarin je leven aan je geprojecteerd wordt? Op Dawn FM neemt Abel Tesfaye je mee in de wachtrij voor het hiernamaals, alsof het een autorit is in een drukke spits, met Jim Carrey als zwoele stem ter begeleiding op de autoradio. Hij masseert je richting laatste rustplaats, maar niet voordat alle trauma’s, zonden, verleidingen en hoogtepunten van het leven nog één keer langs geflitst zijn.

2. Big Thief - Dragon New Warm Mountain I Believe In You

2022 is een jaar vol conceptuele popshow, met decors, dansers en visuals. Je moet iets doen om op te vallen. Maar het allermooiste festivalmoment van het jaar was toen Adrienne Lenker van Big Thief haar tekst vergat en haar band minutenlang souflerend om haar heen cirkelde. Daar zag je het rauwe talent en het waarnzinnige muzikantschap dat je ook zo mooi hoort op dat nieuwe album met die veel te lange titels. Het ademt ambachtelijkheid en folktraditie (violen! mondharp!) en toch klinkt Drag New Warm Mountain volstrekt uniek en origineel. Waanzinnig knap.

3. Harry Styles - Harry’s House

Misschien heb je er nog nooit bewust naar geluisterd, maar als je ook maar een halve minuut op TikTok hebt gespendeerd ken je zo ongeveer de helft van Harry Styles' album Harry's House wel. Onder andere ‘As It Was’, ‘Late Night Talking’ en ‘Music For A Sushi Restaurant’ werden megahits op het platform. Harry’s House is het ultieme, überzonnige feelgood-popalbum van dit jaar met mierzoete lines, eindeloos charisma en hier en daar een lick die hij van Bowie lijkt te hebben afgekeken.

4. FKA Twigs - Caprisongs

We leerden FKA Twigs de laatste jaren kennen als een van de meest vooruitstrevende popmuzikanten van Engeland, maar na een nare break-up en een kloterige pandemie had Twigs even geen zin in moeilijk gedoe. Ze maakte een mixtape vernoemd naar haar sterrenbeeld (nee, niet naar het sinaasappeldrankje) en durfde toegankelijker te zijn dan ooit. Gewoon, hup, opnemen en gaan. Met fonkelende features van onder meer Pa Salieu, The Weeknd, Jorja Smith en Shy Girl.

5. Charlotte Adigéry & Bolis Pupul - Topical Dancer

Onder de vleugels van de Soulwax-broertjes bracht Charlotte Adigéry samen met Bolis Pupul debuutalbum Topical Dancer uit. Racisme, seksualiteit, vrouwonvriendelijkheid... tja, met dat soort onderwerpen loop je wel het risico dat je album een redelijk zeur-gehalte krijgt. Topical Dancer is allesbehalve dat: zo'n boodschap mag namelijk ook best met een flinke scheut cynisme en een dikke French disco of funky electropop beat: 'Go back to the country where you belong / Siri can you tell me where I belong?' 

6. Rosalia - MOTOMAMI

Op de valreep sloot de Spaanse flamenco-pop-zangeres Rosalia het live-jaar af met een waanzinnig gechoreografeerde én knap in beeld gebrachte show. Rosalia is de toekomst, weet iedereen die daarbij was. Dat geldt natuurlijk ook voor dit album, waarop ze de traditionele - zeg maar gerust vastgeroeste - Spaanse flamenco transformeert tot hypermoderne r&b, waarmee ze ook in Zuid-Amerika hoge ogen gooit. Ook onze nummer 1 The Weeknd komt nog even langs, en ze verleidt de Canadees zelfs in het Spaans te zingen.

7. Fontaines DC - Skinty Fia

De pandemie heeft de carrière van de meest sensationele gitaarband van ESNS 2019 niet geremd. In tegendeel, lijkt het wel, want hier is alweer hun derde album Skinti Fia, met daarop de splijtende single ‘Jackie Down The Line’. Daarop haalt frontman Grian Chatten zichzelf verbitterd onderuit: begin niets met mij, ik zal je kwetsen en in de steek laten. Doe het niet. Fontaines opereert in een hoek van het muziekspectrum waar de concurrentie niet mals is, maar schudt de rest met speels gemak af.

8. The Smile - A Light For Attracting Attention

Zijproject? Welnee, een nieuwe band! Dat beweerde Thom Yorke op het podium in Paradiso, waar hij speelde met mede-Radiohead-lid Jonny Greenwood en Sons Of Kemet-drummer Tom Skinner. Logisch, als je het spelplezier bij het trio ziet. Het moet ook lekker zijn als je zo’n grote legacy hebt als Radiohead: even niet de verplichting om ‘Karma Police’ te spelen. Gewoon samen pielen, elkaar uitdagen met ingewikkelde maatsoorten, elk nummer van instrument wisselen, en toch proberen het eenvoudig genoeg te houden voor drie muzikanten. Ook ons smaakt het naar meer.

9. Stromae - Multitude

Stromae wil komen spelen, maar hij wil wel headliner zijn. Dat kreeg Lowlands te horen na acht jaar stilte. Het was natuurlijk een beetje een gok. Heeft de Belgische superster zijn inspiratie terug? Kan hij dat torenhoge niveau vasthouden? Wel, dat kan hij. Multitude is een theatraal album dat muzikaal put uit alle hoeken van de wereld - Europese synthpop, Zuid-Amerikaanse reggaeton, Afrikaanse ritmes - en thematisch schreeuwt om een waanzinnige visuele vertaling naar het podium. En of Stromae terug is.

10. Alex G - God Save The Animals

Oh nee, Alex G in een echte studio? Ja ja, de indiedarling uit Philidelphia neemt doorgaans alles in zijn eigen home-studio op, en dat levert een prachtig rafelig oeuvre van acht albums op waar zijn trouwe fans bij zweren. Gelukkig, God Save The Animals - album negen - is geen gelikte sell-out geworden, maar een wonderschoon en ongrijpbaar album vol bewerkte stemmen, gekke percussieve elementen en goed getimede strijkers.

11. Taylor Swift - Midnights

Miss Swift heeft ondertussen ongeveer alles wel gedaan: country, country-pop, pop, rap, folk. En nu was daar Midnights. Na het eindeloos droppen van hints (zoals ze dat altijd doet) wisten we eigenlijk nog steeds niks. Welk genre ging Taylor nu weer ontdekken? Aan de foto's te zien leek het even bijna een seventies-geïnspireerd concept te worden. Dat is de plaat zeker niet, maar het resultaat was alles behalve teleurstellend: Midnights is een plaat vol synthpoppy genot. Het album domineerde de complete Billboard top 10, en dat is niet voor niets. De tekst ‘It’s me, hi, I’m the problem, it’s me’ is natúúrlijk perfect voor een TikTok-geluidje en bij ‘Karma’ staat de repeatknop permanent ingedrukt.

 

12. Wet Leg - Wet Leg

Met die twee singles ‘Chaise Longue’ en ‘Wet Dream’ op zak ging Wet Leg 2022 in als die leuke indiebelofte met die absurdistische teksten. Maar ja, dan nog inkoppen hè. Gelukkig was het kruit nog niet verschoten en staan er nog veel meer pakkende tunes op het titelloze debuut, waaronder ‘Being In Love’ en het maffe ‘Ur Mum’, waarin halverwege een keiharde schreeuw zit waar iedere bezoeker bij hun concert naar uitkijkt. Fun!

13. Suede - Autofiction

‘Dit is ons punkalbum’, zei zanger Brett Anderson over Suede’s negende studioalbum Autofiction. Ehm, dat is het dan ook weer niet, maar wauw, wat een album. Na het iconische Britpopalbum Coming Up volgden er veel verschillende stijlen, en experimenteerde de band in de laatste albums met een sound in de theatrale hoek. Nog steeds interessant, maar niet catchy genoeg om mee te blèren tijdens een concert. Nu kiest Suede voor een ruwe postpunk-aanpak die de band terug op de kaart zet. Autofiction heeft dezelfde duistere art school-glamour van Coming Up, met nog rauwere gitaren en anthems die het hart van de oude fan doen herveroveren. 

 

 

14. Beyoncé - Renaissance

Daar zit ze dan, naakt op een kristallen paard. De sterke vrouw pur sang, stoer, sexy en in control. Het is nog maar eens een bevestiging van Beyoncé’s krachtige imago als meest vooruitstrevende popster van de laatste drie decennia. Haar songwriting (met een enorm team) is gelaagd en complex, met oneindig veel verwijzingen naar de rap-, disco- en dit keer ook house-geschiedenis. Een plaat voor het hoofd, maar ook voor de voeten.

15. Fred again.. - Actual Life 3

Fred Again.., de snelst groeiende superster van het jaar. Na enkele lockdown-anthems op de teller is Actual Life 3 een album geworden dat geknipt is voor de post-corona dansvloereuforie. Actual Life 3 zit weer vol persoonlijke noten uit zijn dictafoonapp, maar dan op hardere beats dan voorheen: trance, jungle, garage – niets blijft onaangeraakt, maar altijd weer met een catchy hook die zijn muziek toegankelijk maakt voor iedereen. Geen wonder dat Fred van de Melkweg binnen no-time een stap naar een uitverkochte AFAS maakte, en volgend jaar headliner is van Down The Rabbit Hole.

 

16. Rauw Alejandro - Saturno

Puerto Ricaan Rauw Alejandro is een laatbloeier: hij debuteerde pas op zijn 27e. Maar sindsdien laat hij er geen gras over groeien, want Saturno is alweer zijn derde studio-album. Hij valt met de deur in huis door zijn reggaeton te kruisen met een hippe Italo sound. Verderop klinken zijn beats net even wat elektronischer dan die van zijn genregenoten, en dat brengt hem de bijnaam The King Of Modern Reggaeton.

17. Personal Trainer - Big Love Blanket

Big Love Blanket is het meesterstuk van Willem Smit, die al jaren aan de weg timmert. Eerst met Palio Superspeed Donkey en Canshaker Pi, inmiddels alweer een paar jaar met het zevenkoppige Personal Trainer, dat rauw en energiek speelt maar niet vergeet dat daaronder wel pakkende liedjes schuil moeten gaan. Met zijn allen zingen ze over melk drinken rechtstreeks uit het pak, over je ego opzij zetten om te komen dansen en over de ‘Vaalserberg Hero’, die zijn bergtrui verdiende op de hoogste berg van Nederland.

18. Joost - Fryslân

Dat Joost het geluk niet aan zijn zijde had bij het opgroeien wisten we al, maar nog nooit maakte hij er zulke openhartige muziek over als nu. Hij verloor zijn vader én zijn moeder, en dat leverde hem een draai-deur-relatie met de GGD op. Joost zou Joost niet zijn als 'ie je daar niet de hele tijd om laat lachen, want zijn kleurrijke universum is hyper-absurd en waanzinnig energiek. Maar wie niet stiekem ook een traantje laat bij het luisteren naar Fryslân heeft een hart van steen.

19. Kendrick Lamar - Mr Morale & The Big Steppers

Een nieuwe naam, een nieuwe locatie: veel is onzeker over de toekomst van WOO HAH!, maar op één ding kan de vaste bezoeker volgend jaar vertrouwen: met Kendrick Lamar als headliner zit het muzikaal wel goed. Mr Morale kent wat minder hitgevoelige songs dan zijn voorgangers, maar wat Kendrick Lamar te vertellen heeft is zoals altijd razend interessant. De rapper portretteert zichzelf als een Messias met schuldgevoelens, als een superster met schaduwkanten, en hij durft zelfs de strijd aan met cancel culture.

20. Warhaus - Ha Ha Heartbreak

De grootste pijn brengt vaak de mooiste dingen, op artistiek gebied dan. Daar is deze plaat een mooi voorbeeld van. Warhaus kwam dit jaar met het prachtige Ha Ha Heartbreak, en de titel verklapt het al: het album gaat over de breuk met ex-muze Sylvie Kreusch, die we kennen van het vorige Warhaus-album. Ha Ha Heartbreak is niet per se het type breakup-album waar je je beter van gaat voelen, maar oh, wat is het mooi. Geen enkel gevoel blijft onbehandeld: verdriet, lust, wanhoop, pijn. En dan dat prachtige outro van ‘Open Window’, dat mag eeuwig en eeuwig blijven duren. 

 

TIMO PISART
1. FKA twigs - Caprisongs 
2. The Weeknd - Dawn FM
3. Rauw Alejandro - SATURNO
4. Raveena - Asha's Awakening
5. Rosalia - MOTOMAMI
6. Joost - Fryslan
7. Kendrick Lamar - Mr. Morale & The Big Steppers
8. Taylor Swift - Midnights
9. Klein Zage - Feed the Dog
10. Beyoncé - RENNAISSANCE
11. Jiri11 - Icarus 
12. Sarathy Korwar - KALAK

ATZE DE VRIEZE
1. The Weeknd - DAWN FM
2. Big Thief - Dragon New Warm Mountain I Believe In You
3. Personal Trainer - Big Love Blanket
4. Joost - Fryslan
5. The Haunted Youth - Dawn Of The Freaks
6. Steffi - The Red Hunter
7. Beyonce - Renaissance
8. The Smile - A Light For Attracting Attention
9. Stromae - Multitude
10. Klein Zage - Feed the Dog
11. JID - The Forever Story
12. Charlotte Adigery & Bolis Pupul - Topical Dancer

EVA KOREMAN
1. Charlotte Adigery & Bolis Pupul - Topical Dancer
2. Harry Styles - Harry's House
3. Taylor Swift - Midnights
4. Fred Again.. - Actual Life 3
5. Wet Leg - Wet Leg
6. Fontaines D.C. - Skinty Fia
7. Nilufer Yanya - Painless
8. Big Thief - Dragon New Warm Mountain I Believe In You
9. Aldous Harding - Warm Chris
10. Angel Olsen - Big Time
11. Warhaus - Ha Ha Heartbreak
12. Klein Zage - Feed The Dog

MENNO VISSER
1. Fred Again..- Actual Life 3 (January 1 - September 9 2022)
2. Paolo Nutini - Last Night In The Bittersweet
3. Alt-J - The Dream
4. Wet Leg - Wet Leg
5. Kae Tempest - The Line Is A Curve
6. Steve Lacy - Gemini Rights
7. Angel Olsen - Big Time
8. Fontaines D.C. - Skinty Fia
9. Son Mieux - The Mustard Seed
10. Dahlia Sleeps – Overflow
11. Florence & The Machine - Dance Fever
12. Joost - Fryslân

NIELS AALBERTS
1. Elephant – Big Thing
2. Suede – Autofiction
3. The Smile – A Light for Attracting Attention
4. Harry Styles – Harry’s House
5. Personal Trainer – Big Love Blanket
6. Danger Mouse & Black Thought - Cheat Codes
7. Alvvays – Bleu Rev
8. Rolling Blackouts Coastal Fever – Endless Rooms
9. Arctic Monkeys – The Car
10. Weyes Blood – And In The Darkness, Hearts Aglow
11. The Haunted Youth – Dawn of the Freak
12. Panda Bear & Sonic Boom - Reset

KILIAN KAYSER
1. Black Country, New Road - Ants From Up There
2. Sorry - Anywhere But Here
3. Alex G - God Save The Animals
4. A Fungus - It Already Does That
5. Big Thief - Dragon New Warm Mountain I Believe In You
6. Jockstrap - I Love You Jennifer B.
7. Stromae – Multitude
8. Tomberlin - I Don’t Know Who Needs to Hear This…
9. Kendrick Lamar – Mr. Morale & The Big Steppers
10. Cola - Deep In View
11. Nilüfer Yanya – Painless
12. Mitski - Laurel Hell

ROOS CAPEL
1. Zwangere Guy & Lander Gyselinck - Pourriture Noble
2. Suede - Autofiction
3. Lucky Fonz III - Hemellichamen
4. Het Zesde Metaal - Wachten
5. Taylor Swift - Midnights
6. Charlotte Adigéry & Bolis Pupul - Topical Dancer
7. Dry Cleaning - Stumpwork
8.  Warhaus - Ha Ha Heartbreak
9. Liam Gallagher - C'MON YOU KNOW
10. Lander & Adriaan - Lander & Adriaan
11. Christine and the Queens - Redcar les adorables étoiles
12. Giveon - Give or Take

MALOU MIEDEMA
1. Rosalía - MOTOMAMI
2. 070 Shake - Escapism
3. Rauw Alejandro - Saturno
4. FKA Twigs - Caprisongs
5. Bad Bunny - Un Verano Sin Ti
6. Alex G - God Save The Animals
7. Sudan Archives - Natural Brown Prom Queen
8. Fontaines D.C. - Skinti Fia
9. Jiri11 - Icarus
10. Black Thought & Danger Mouse - Cheat Codes
11. Joost - Fryslân
12. Klein Zage - Feed The Dog

SANDER KERKHOF
1. The Smile - A Light For Attracting Attention
2. The Weeknd - DAWN FM
3. Big Thief - Dragon New Warm Mountain I Believe In You
4. Warhaus - Ha Ha Heartbreak
5. Alex G - God Save The Animals
6. Kendrick Lamar - Mr. Morale & The Big Steppers
7. Tamino - Sahar
8. Charlotte Adigery & Bolis Pupil - Topical Dancer
9. Wet Leg - Wet Leg
10. Arctic Monkeys - The Car
11. Personal Trainer - Big Love Blanket
12. Beach House - Once Twice Melody

JORINDE HIDDEMA
1. Babe Rainbow – The Organic Band
2. Fontaines DC – Skinty Fia
3. Kevin Morby – This Is A Photograph
4. Stromae – Multitude
5. Rosália – Motomami
6. Cari Cari – Welcome To Kookoo Island
7. Dry Cleaning – Stumpwork
8: FKA Twigs – CAPRISONGS
9. Charlotte Adigéry / Bolis Pupul - Topical Dancer
10. La Femme – Teatro Lúcido
11. Wet Leg – Wet Leg
12. Harry Styles – Harry’s House

ELINE OPPEWAL
1. Beyoncé - RENAISSANCE
2. Harry Styles - Harry's House
3. Beach House - Once Twice Melody
4. Yard Act - The Overload
5. Julia Jacklin - PRE PLEASURE
6. Stromae - Multitude
7. Mitski - Laurel Hell
8. FKA Twigs - CAPRISONGS
9. Daphni - Cherry
10. Kim Petras - Slut Pop
11. Phoenix - Alpha Zulu
12. Lizzo - Special