Schandalig was het, dat The Opposites opeens niet meer was na 2014. Oké, op die ene show in Dutch Valley 2015 na dan. Geen afscheidsshow kregen we, niet eens een aankondiging dat ze de handdoek in de ring hadden gegooid. Ze waren gewoon in de lucht opgelost. Poef. In 2019 deden ze een verrassingsshow in de allerkleinste tent van Lowlands, de Sexyland. Totale, smerige chaos natuurlijk. En nu? Nu krijgen we eindelijk de show die Twan en Willem al die tijd al in zich hadden. Een kolossale show, eentje die ze al veel eerder hadden moeten geven.

‘Er is één regel! We gaan allemaal naar de klooooooooooote!’ Ah, zo kenden we The Opposites. Vanuit ram-hit ‘Hey DJ’ schakelen ze door naar ‘Smack My Bitch Up’ van The Prodigy. Opeens zakken de lichten in de hele Alpha naar beneden om de mainstage van Lowlands in Één. Grote. Pleurisbende. te veranderen. Moshpits van voor tot achteren.

Zo zit de headlinershow van Twan van Steenhoven en Willem de Bruin bomvol nostalgie. Ja, natuurlijk omdat het al 9 jaar, 3 maanden en 10 dagen geleden is dat hun geweldige laatste album Slapeloze Nachten verscheen. Oftewel: het is 3389 dagen geleden dat de laatste plaat van The Opposites uitkwam. Laat dat maar eens even bezinken. Als je die plaat bewust hebt meegekregen, dan ben je nu oud, pik.

Die plaat zit natuurlijk totaal in het DNA van Lowlands verankerd. In 2013 gaven ze een legendarische Alpha-show, waarschijnlijk de beste show die ze ooit hebben gegeven. Ze hadden hem zelfs al geschreven met de Alpha in hun achterhoofd, zeiden ze eens in een interview. Ver voor Slapeloze Nachten brachten ze ‘Crazy Zin In’ met Sef al uit, het ultieme ZIN IN LOWLANDS-anthem, met een videoclip die ook 110 procent Lowlands ademt. Vandaag doen ze ‘m nog maar eens. LOWLANDS ZIN IN ZIN IN LOWLANDS!

Aandoenlijk verhaaltje

Maar de nostalgie van The Opposites reikt verder. ‘Ga Je Lekker’ openen ze met ‘We Are Your Friends’. ‘Licht Uit’ krijgt de break van Faithless-klassieker ‘Insomnia’ mee. 'Op Een Level' krijgt een tussenstukkie van Fatima Yamaha-monsterhit 'What's A Girl To Do'. ‘Thunder’ krijgt alvast de intro van ‘Sunglasses At Night’ (met dank aan Job Jobse, die er ooit een mashup van draaide in de Bravo, waarop The Opposites hem vroegen of ze die mochten kopiëren). ‘Broodje Bakpao’ leende altijd al de synth van ‘Hardcore Vibes’. Als je dat zo op papier opsomt, klinkt het totaal gedateerd. Maar nee, dat valt dus mee. Dit zijn referenties die stuk voor stuk springlevend voelen voor Lowlands anno 2022. Het helpt ook mee dat nadat The Opposites de handdoek in de ring gooiden, hele nieuwe generaties gewoon de muziek van die twee bleven ontdekken. Vraag een Lowlands-tiener van nu of-ie ‘Me Nikes’ kent? ‘Ja duh!’ Hoezo, je was 4 toen die track uitkwam. Maar echt!

Er staan dus gewoon jonge mensen keihard te gaan in de Alpha, het shirt uitgetrokken en boven het hoofd wapperend wanneer Twan en Willem daarom vragen. Maar het zijn vooral de 30-plussers die met grijns van oor tot oor alles meebulderen (vooral vanaf de tweede helft van de set, waar alle hits geparkeerd zijn).

Een technisch hoogstaand showspektakel zoals de headlinershow van De Staat in 2019 wil het niet worden. Twan en Willem hebben een giga-LED-scherm met mooie beelden. Ze eindigen met een stel romeinse kaarsen voor gabber-anthem ‘Thunder’. Maar verder: een dj achter een tafel. Een hele batterij aan keiharde lampen. Lasers natuurlijk. Tientallen lasers. Maar verder? Verder pakken ze niet zo overrompelend uit zoals je zou hopen bij een headliner-show. Nieuwe muziek hoeven we ook zeker niet te verwachten. The Opposites is een museumstuk geworden. Verdien je die headliner-positie dan wel, als het echte momentum tien jaar geleden ligt? Jazeker, want het gaat bij The Opposites los zoals het helemaal NERGENS vandaag zó los ging. Maar ze hadden deze show natuurlijk al veel eerder moeten geven.

HET CONCERT:
The Opposites, Alpha, vrijdag 19 augustus

HET PUBLIEK:
Twintigers en dertigers raakten doordrenkt van zweet en nostalgie, zelfs als ze The Opposites nooit bewust hebben meegemaakt. 

WAS HET GOED:
Na een wat slappere eerste helft was de sloot hits in de tweede helft overweldigend, maar magie tussen Twan en Willem hoeven we niet meer te verwachten.

Geen magie tussen Twan en Willem

Geen nieuwe muziek dus, maar daarvoor in ruil krijgen we wel smaakvolle filmische beelden voor ‘Droom, Denk, Doe’, waarin ze nog eens laten zien hoe The Opposites ooit is ontstaan, in een of ander kutdorp tussen de koeien stiekem roken, bij elkaar achterop de scooter, Thunderdome-cd’s draaien totdat ze overslaan van de krassen op zolderkamers vol Wu Tang-posters. Dat maakte The Opposites zo geschikt voor de allergrootste stages: ze koppelden keiharde pophooks aan hiphop én gabbersentiment. En via een huisgenoot van Twan raakten ze ook geïnspireerd door filmpjes van bizarre metalshows. Hmmm, zouden wij ook zulke lompe cirkel pits en walls of death in ónze shows kunnen inbouwen?

Het eeuwige kameraadschap die ze in die video suggereren? Die is op het podium ook niet echt te zien. Als je erop gaat letten wordt het zelfs een beetje awkward. Maakt Willem een praatje? Dan loopt Twan naar de dj-booth om een slokje te nemen. Maakt Twan een praatje? Dan keert Willem zijn rug naar hem toe. Anno 2013 maakten die twee continu een-tweetjes die het gevoel gaven dat de ene hersenhelft van Twan in directe verbinding stond met de andere hersenhelft van Willem. Had de een net een dom grapje bedacht, dan grinnikte de ander al voordat het uitgesproken was. Wilde de een crazy grote moshpits? Dan zou de ander nóg grotere moshpits regelen. Nu draaien ze een beetje om elkaar heen, geven ze elkaar respectvol de ruimte, maar de magie is vervlogen. Pas in het aller-aller-allerlaatste nummer omhelzen ze elkaar. Eventjes. En haken ze de armen in elkaar om een enkel rondje om elkanders as heen te draaien. Cute.

Setlist

1. Geen Klasse, Geen Stijl
2. Laatste Keer
3. Ga Je Lekker
4. Op Een Level (met Fatima Yamaha erdoorheen)
5. Crazy Zin In
6. Kom Nie Hier
7. Belle Helene
8. Blam Blam
9. Droom Denk Doe
10. Me Nikes
11. Hey DJ (met Smack My Bitch Up)
12. Slapeloze Nachten
13. Licht Uit (met Faithless)
14. Sukkel Voor De Liefde
15. Ey Ey Ey
16. Dom Lomp & Famous
17. Broodje Bakpao
18. Thunder (met Sunglasses At Night)

HET MOMENT:

Dat laatste nummer is dan ook compleet gestoord. In ‘Thunder’ gaan alle remmen los. Wie The Opposites al eerder heeft gezien, weet wat er gaat komen. Zou-ie het nog kunnen? ‘Het mag dus niet’, roept Willem. ‘We mogen niet stagediven. Maar als ik het toch doe? Dan gaan we toch een FUCKING FEESTJE BOUWEN!’ Hij neemt een aanloopje. Springt. Maakt een fucking salto zo het publiek in. Om crowdsurfend ook nog in sta-positie te komen en als Jezus over het golvende publiek te lopen. Om in hun eigen woorden van vroeger te spreken: NAILED IT.

Meer Lowlands 2022 in het dossier