Nog een paar nachten slapen en dan is het zover: WOO HAH! x Rolling Loud 2022, weer met een lading internationale vedetten, kapot gestreamde nieuwkomers en spannende namen in de marge: bij deze veertien gaan wij voorop in de moshpit.

IDK

Vrijdag, 18:30 – 19:15, Snipes Stage

Al een paar jaar vangt de Amerikaanse IDK vergelijkingen met Kendrick Lamar vanwege zijn manier van rappen en kan hij op bijval rekenen van coole gasten, van MF Doom tot Jay Electronica en Denzel Curry. Voor zijn nieuwe EP Simple. strikte hij KAYTRANADA voor de productie, die zijn raps met house en zweverige r&b een lome feel gaf. Prima combinatie met een warm zonnetje op de vrijdagmiddag.

Yung Lean

Vrijdag, 20:00 – 20:45, Snipes Stages

Je zou verwachten dat Yung Lean allang op WOO HAH zou hebben gestaan. De Zweedse emorapper is één van de invloedrijkste van de cloudgeneratie, al was het maar omdat hij er zo vroeg bij was, en dan nog is hij synoniem met een heel eigen sound: kneiterharde trapbeats en wazige synths die klinken als een ranzige lean-roes. Dit jaar bracht hij het grillige Stardust uit, en daarmee mag hij voor het eerst het podium van Hilvarenbeek beklimmen.

City Morgue

Vrijdag, 21:00 – 21:45, Waterfront Stage

Fans van de horrorrap van $uicideboy$ gaan vast helemaal lijp bij de New Yorkse hiphopgroep City Morgue. ZillaKami, Sosmula en Thraxx schreven een stel vroege hits voor 6ix9ine, werkten met Denzel Curry en maken nu doodenge trap vol nu-metalgitaren en bruut moord-en-brand-geschreeuw.

Central Cee

Vrijdag, 22:30 – 23:15, Forest Stage

Net voor headliner Future is er nog tijd om te kijken bij Central Cee, de West-Londense rapper met de speelse flow die zich in rap tempo tot ‘het gezicht van de Britse drill’ ontwikkelt. Hij stond al op de BBC Sound of 2022-lijst, met zijn recente album 23 (2022) viel hij in de prijzenregen en pakte hij een brede hit door de zeroes garage  van TikTok-queen PinkPantheress te sampelen op superhit ‘Obsessed With You’.

sor & sorkest

Zaterdag, 14:30 – 15:15, Snipes Stage

Onlangs bracht sor het coole tweeluik Bae Doven No. 1 en 2 waarop hij klassiek en hiphop op elkaar laat botsen, recente single ‘Lost Souls’ is één van de coolste hiphoptunes van de afgelopen jaren, en dan rukt hij op WOO HAH ook nog eens aan met (een kleinere bezetting van) zijn veelkoppige sorkest, waarmee hij ook al in Het Concertgebouw stond na zijn Maestro-overwinning. Heb je meer redenen nodig om zaterdag een beetje op tijd te komen?

Albi X

Zaterdag, 15:00 – 15:30, Waterfront Stage

‘BIBAMBA’ van Albi X is een hiphoptune waar je gelijk van oprukt: een combinatie van een onheilspellende drillbeat en Afrikaanse chants. Sowieso is hij een bijzonder figuur: een boren Duitser met Congolese roots én albinisme, die nu uitdraagt in zijn muziek dat het oké is om anders te zijn. Hij schenkt het in een eigenzinnige sound waarin hij drill, grime en afrobeat vermengt met raps waarin Duits, Frans en Lingala elkaar afwisselen.

Ho99o9

Zaterdag, 20.45 – 21.30, Waterfront Stage

Al ver voordat je favoriete rapper System of a Down coverde en zichzelf fan verklaarde van Slipknot was daar Ho9909, een Amerikaans hiphopduo dat al jaren rondbivakkeerde in de New Yorkse punkscene. Met hun gruizige industriële hiphop hebben ze de afgelopen tien jaar een behoorlijke cult-following opgebouwd, dit jaar mogen ze op WOO HAH de jongste gastjes bont en blauw slaan in de moshpit.

Bia

Zaterdag, 15:30 - 16:15, Forest Stage

Veelzeggend: toen Nicki Minaj Bia’s ‘Whole Lotta Money’, van haar debuutalbum uit 2020, voor het eerst hoorde DM’de ze direct of ze er een remix van kon doen. Het gaat ook opeens heel hard met de Amerikaanse rapper. In een niet zo ver verleden zat ze nog op Pharrell’s label en sprong ze op de beat bij een J Balvin-hit, nu mikt ze met haar geluid op het chart succes van Cardi B en Nicki Minaj en werkt ze samen met o.a. J. Cole.

Kevin & The Animals

Zaterdag, 17:45 - 18:45, Snipes Stage

In 2019 stond de slowflow-rapper ook al op WOO HAH, toen ook al met een supersolide show, dit jaar gaat Kevin nog een level up. De Rotterdamse rapper/streamingkanon heeft een punt in zijn carrière bereikt dat hij kan opschalen met band, en op Noorderslag liet hij al zien dat razend overtuigend te kunnen brengen. Daarmee zet WOO HAH hem op het hoofdpodium.

Jiri11

Zaterdag, 18:15-18:45, Waterfront Stage

Wat hadden we ons verheugd op de eerste liveshow van KA, die natuurlijk last-minute afzegde, maar dan is Jiri11 toch zeker een waardige invaller. Vorige week dropte de ANBU-leider uit Venlo zijn debuutalbum Icarus op het ADF-label van Ronnie Flex, en het is een schitterende plaat waarop hij ontboezemingen doet waar je van opkijkt maar die je ook soms onbedaarlijk laat grinniken. Ook tof geproduceerd, en dat 2-stepnummer met ADF Samski is gewoon een hitje in wording.

Baby Keem

Zaterdag, 19:30 – 20:30, Snipes Stage

Hiphopheads hadden het Baby Keem’s debuutproject Die For My Bitch (en zijn writing credits op het Black Panther album en Jay Rock’s Redemption) al een tijdje op de radar, in 2021 genoot-ie een brede doorbraak als ‘het neefje van Kendrick’ via ‘family ties’, had-ie binnen vijf dagen na die release ook nog een feature op Kanye’s Donda, en dropte daarna zijn tweede plaat Melodic Blue vol zangerige, melodieuze trap. Wie is er níét benieuwd naar deze show?

Frenna Deluxe

Zondag, 15:45-16:45, Snipes Stage

Frenna scoort nog steeds hits alsof het ballen voor open doel zijn, dus natuurlijk wordt hij net als Kevin met zijn band in kielzog gepromoveerd naar de mainstage. Frenna Deluxe speelt al een tijdje, zo deed hij met die uitgebreide liveband al een coronashow in de ZiggoDome voor een kleiner publiek, waar hij uitpakte met alle toeters, bellen en vuurwerk van dien. Benieuwd hoe die show zich vertaalt naar de WOO HAH main.

Rico Nasty

Zondag, 18:30 - 19:15, Forest Stage

Nog iemand die niet vies is van een nu-metalgitaar hier en daar: Rico Nasty, een rapper uit Maryland met een tragische achtergrond die al haar woede en onbegrip eruit schreeuwt in woeste schreeuwhiphop, maar evengoed in het Spaans op de verse springt bij Kali Uchis en samenwerkt met hyperpop-producer 100 Gecs.

Yade Lauren

Zondag, 20:30 - 20:30, Forest Stage

De eerste grote festivalshow van Yade Lauren, de Nederlandse r&b-zangeres die ondertussen ook gewoon een eigen AFAS-show op de planning heeft staan. Wat is er een hoop gebeurd sinds ze in 2020 debuteerde met het waanzinnig mooie album Reflecties. Ze is een feature-queen van de Nederlandse hiphopscene met tracks met Kevin, Idaly en Ronnie Flex, maar scoorde ook een hit op eigen kracht met de lome dancehall-tune ‘In de Nacht’.