Toch dat ene telefoonnummer binnenhengelen door ‘Schat, wat is je ping?’ in de strijd te gooien of met Cho-achtige bravoure ‘Misschien wel, hè?’ antwoorden op een vraag waar je stiekem heel zenuwachtig van wordt. Nederlandse nummers kunnen je vaak net dat ene woordje of zinnetje bieden dat je nodig hebt. In onze maand van de Nederlandstalige pop zetten we 13 nummers op een rijtje die tegelwaardige uitspraken in de volksmond torpedeerden. Huts!

Schat, wat is je ping?

Fouradi (2010)

Vandaag de dag zijn de gebroeders Fouradi vooral bekend voor hun werk achter de schermen, maar we moeten niet vergeten dat ze ook met hun muziek aan de basis staan van de hedendaagse hiphop. Met als magnum opus het in 2010 uitgebrachte nummer Ping. Wanneer je een nostalgisch gesprek hebt over je Blackberry kan die ene line dan ook niet ontbreken. Ook wanneer je hoopt een telefoonnummer binnen te harken kun je op altijd vertrouwen op de eerste zin van het refrein. Whatsapp mag de strijd uiteindelijk hebben gewonnen, maar door Fouradi zullen we Ping nooit vergeten. 

Misschien wel, hè?

Cho (2015)

‘Misschien Wel Hè’ is een van de meest virale clubbangers van de afgelopen 10 jaar. De drie iconische woorden en de daarbij behorende delivery gaan hand in hand. Cho weet van ‘iets niet zeker weten’ iets cools te maken en heeft ons daarmee een enorme gunst gedaan. Ja of nee zeggen is namelijk niet altijd even makkelijk en dus biedt ‘Misschien Wel Hè’ de perfecte uitkomst. Je onzekerheid kunnen uiten door een nummer te quoten over modellen en rolexen blijft toch bijzonder. 

Lekker met de meiden

Merol (2018)

‘Lekker Met De Meiden’ was het startschot voor de carrière van Merol en werd met de hulp van het wereldwijde web al snel een waar begrip. Lekker met de meiden kan een positieve twist geven aan dingen die eigenlijk helemaal niet zo lekker zijn. Lekker met de meiden kater, Lekker met de meiden studeren, Lekker met de meiden in isolatie etc. En nu we toch bezig zijn, moeten we ook een kleine so doen naar ‘Hou Je Bek En Bef Me’. Dat vrouwen dat nu naar partner kunnen schreeuwen als ze daar zin in hebben is superhard. 

Barkie Op Zak

ANBU (2016)

Je hoort vaak dat hiphop geheel in handen is van de randstad. Maar echt alle hiphop? Nee, een klein groepje uit Venlo biedt dapper weerstand aan de overheersende grootmacht en boekte hun eerste zege met ‘Barkie Op Zak’. Nou is het niet altijd even handig of chique om te pochen met je stack, maar mocht je dan echt 100 euro bij je dragen, heb je bij deze toestemming om dat luidkeels te melden. 

Snelle Planga

Donnie (2018)

Zeker nu het festivalseizoen weer losbarst, is de kans groot dat we meer snelle planga’s dan ooit gaan zien. Wanneer je zelf van plan bent om een vlot montuur te dragen, is de kans groot dat je vaak ‘hey, een snelle planga!’ naar je hoofd krijgt geslingerd. A great way to start a conversation!

De Leven

Sef (2011)

De kans is groot dat een aantal taalnazi's hun 8 uur slaap nog steeds niet weten aan te tikken door deze grammaticale hack. De hit, die destijds werd uitgebracht als titelsong voor de film Rabat, introduceerde voor het eerst de iconische woorden die menig docent Nederlands hoofdpijn bezorgden. Maar neerlandici, er is geen reden tot paniek! Het is niet dat De leven het leven vervangt. Er is plek voor alle twee, maar er is een verschil. Je teen stoten is het leven, maar in een opwelling een dure fles champagne kopen is de leven. Snap je? 

Ik snap wel dat het bestaat, maar het is gewoon kanker krom geregeld, BELASTINGDIENST!

Hang Youth (2020)

Het is lastig om de vinger op een zere plek te leggen. Toch is het belangrijk dat het gebeurt. Kennis en kunde zijn nodig om te zoeken naar de juiste woorden om bepaalde diepgewortelde problemen in de maatschappij bloot te leggen en bespreekbaar te maken. Plots was daar Hang Youth en nu weten we gelukkig wat we moeten grommen als we slordig de blauwe envelop openscheuren.

Huts

The Blockparty & Esko ft. Mouad Locos, JoeyAK, Young Ellens & Chivv (2018)

Wanneer een fashion boutique uit Boxtel een huts-carnavalscollectie uitbrengt, weet je dat je nummer het publiek bereikt heeft. Maar huts mag ook gerust buiten Brabant en Limburg geroepen worden. Huts werkt vooral goed na het behalen van een minimale prestatie. Verstuur je een mailtje van 3 zinnen wetende dat je daarna 30 minuten pauze gaat nemen? Roep dan direct huts na het verzenden. Die 30 minuten veranderen dan ineens in een periode van welverdiende rust. Huts!

Domme jongens in je stad

Mula B, LouiVos, 3robi (2017)

Dom!’, die addlib moet er eigenlijk ook bij, maar het is vooral hard als een compagnon dat roept wanneer jullie onderweg zijn naar de stad. Toch is het belangrijk om zuinig om te gaan met deze gevleugelde uitspraak. Het is namelijk een beetje spijtig om de legendes uit het Wilde Westen (hun voormalige label) te quoten wanneer je vervolgens om kwart over 12 al uitgespeeld in de McDonalds zit. Ook een goeie naam voor een appgroep, trouwens.

Stoned als een garnaal

Van Kooten en de Bie (1975)

Staat het duo van Kooten en de Bie stiekem aan de basis van een iconische memepagina en de Rookworst-podcast? Het zou zomaar kunnen. De satirische schlagersong uit 1976 inspireerde een hele generatie nieuwe blowers om het onderste uit de kan te halen. Wees daarom wel waakzaam. Probeer toch niet te vaak in het kleine kreeftachige diertje te veranderen. Zeker niet als je toetsweek hebt. Doe je best op school! 

Heb je even voor mij?

Frans Bauer (2002)

Mag uiteraard niet ontbreken op deze lijst. Hoewel dit nummer van Frans vaak samengaat met gehos en gelach, moeten we de tragiek van ‘Heb Je Even Voor Mij’ niet over het hoofd zien. Een onbeantwoorde liefde en een gebrek aan aandacht breken Bauer op. De kans is dan ook groot dat deze zin dan ook vooral gequote wordt a la Carice van Houten in Zwartboek: ‘Houdt het dan nooit op!?’

Als je wint heb je vrienden

Henny Vrienten & Herman Brood (1997)

Het is gek dat we deze quote niet vaker voorbij zien komen op een billionaire's motivatie insta-account. Deze quote + een lelijk font + een foto van Thomas Shelby uit Peaky Blinders = een knaller voor je feed. Henny en Herman hebben trouwens wel gelijk. Memphis Depay zal het beamen. 

Watskeburt

De Jeugd van Tegenwoordig (2005)

Op deze lijst kan een nummer van de heren op wiens teksten je kunt afstuderen natuurlijk niet ontbreken. Rondom het ontstaan van het woord zijn er meerdere theorieën, maar over de brengers van de boodschap mag geen discussie zijn. In 2005 gaf de rapgroep nationale bekendheid aan ‘Watskeburt’. Maar watskeburt heeft ook internationale potentie. Ken je die Community-meme van Donald Glover die binnenkomt in een chaotische kamer met een pizza in zijn handen? Toen had hij Watskeburt moeten roepen! Maar Childish Gambino gunt blijkbaar niet.