Op Lowlands spelen, dat is toch voor veel acts een van de hoofddoelen in hun bestaan. Niet zelden zien we muzikanten van Nederlandse bodem dan ook boven zichzelf uit stijgen. Dat weten de boekers van Mojo natuurlijk ook, en dus geven ze een aantal cruciale posities in het Lowlands-programma aan Nederlandse acts. Deze veertien gaan ongetwijfeld hun kans grijpen.

The Opposites

Vrijdag 19 augustus
Alpha 22:45 - 00:00

Diep in de nacht vierden The Opposites tijdens Lowlands 2019 hun terugkeer met een surprise-optreden in de Sexyland tent. Drie jaar later hebben ze de eer De Staat op te volgen als Nederlandse headliner op de Alpha. Ja, je leest het goed: Willem en Twan gaan de grootste tent afsluiten. Cirkelpit tot op de heuvel? Als het duo met hetzelfde vuur komt als hun legendarische Alpha-show in 2013 moet dat lukken.

Eefje de Visser

Vrijdag 19 augustus
Heineken 21:45 - 23:00

Overal waar Eefje de Visser komt betovert ze haar publiek. Kwebbelend festivalvolk wordt gehypnotiseerd tot aandachtige luisteraars. Op Lowlands krijgt ze net als eerder deze zomer op Pinkpop een bijzonder eervol slot, als dagafsluiter van de Heineken tent. Dat krijg je niet zomaar, zo'n sleutelplek geef je alleen aan een show waar alles aan klopt.

Hang Youth

Vrijdag 19 augustus
Heineken 00:00 - 01:00 

Na Eefje de Visser begint de nacht, en daar treffen we een grote verrassing aan. Nee, op zichzelf is het niet gek dat de sloganeske anti-kapitalisten van Hang Youth op Lowlands staan, maar midden in de nacht in zo’n grote tent? Dat wordt alles of niks voor Abel en zijn recalcitrante vrienden. En dan denken wij alles, want kom op, het land staat in brand, iedereen is boos, niemand heeft een huis en dat is allemaal de schuld van Shell, Mark Rutte en koning Willem-Alexander.

Prins S en de Geit

Vrijdag 19 augustus
X-ray 13:00 - 13:45 

Het allereerste feestje van Lowlands zou zomaar eens plaats kunnen vinden bij Prins S en de Geit, de humoristische sjamaan van de nacht. Absurdistische liedjes over clubben, dansen, knuffelen en de tijd vergeten, gespeeld met het kleine hartje op de juiste plek, dat is zo'n beetje dé omschrijving van wat Lowlands voor een heleboel mensen is. En waarom zou je daar mee wachten tot het donker wordt?

Coloray

Vrijdag 19 augustus
X-ray 18:05 - 19:00 

Op Wildeburg liet Tilburger Coloray zien dat zijn live-set inmiddels vol duistere hits zit. Natuurlijk met het Depeche Mode achtige ‘Can’t Stop’, maar die nieuwe single ‘Blinded’ is pas echt een tranentrekker. En dan stonden allebei die nummers nog niet eens op het uitstekende album Future Static, dat vorig jaar verscheen. Raynor speelt tegenwoordig live met Yannick Verhoeven (Ramses3000 en Cairo Liberation Front) en zal voor velen een van de verrassingen van dit festival worden.

Parrish Smith

Vrijdag 19 augustus
X-ray 02:30 - 04:30

Diep in de nacht zal in diezelfde X-ray Parrish Smith aantreden, de duistere prins van het Amsterdamse nachtleven en een genadeloos goede dj. Hij draait rauwe wave, industriële synthpop en techno door elkaar. Gezellig wordt het niet, maar het dak gaat eraf. Parrish Smith is het inmiddels ook wel gewend om undergroundclubs en kleine tenten op festivals af te sluiten, dus die gaat je met al zijn ervaring naar het gat in de nacht draaien.

Goldband

Zaterdag 20 augustus
Alpha 14:00 - 15:00 

Wat, Goldband, zo vroeg? Ja, je zult een beetje op moeten schieten om dé Nederlandse festivalact van het jaar mee te maken. Skip dat ontbijt maar, of tjap een vegaburger on the fly. Je hebt vast de verhalen over Wildeburg gehoord, waar een derde van alle mensen naar het podium van de clubbende Nederpoppers trok. Geloof me: dat gaat hier ook gebeuren. Met humor, energie en rock ’n roll spoelen ze de kater van de pandemie én die van de vrijdagnacht weg.

Fatima Yamaha

Zaterdag 20 augustus
Bravo 00:00 - 01:00 

 

Aan Bas Bron de nobele taak de zaterdagnacht aan te zwengelen. Het zal diep in de nacht hard en snel gaan, maar Fatima Yamaha is juist melodieus en meeslepend. De keyboard-wizard, die je natuurlijk kent van De Jeugd van Tegenwoordig, is een logische act om de brug te slaan tussen liedjes en dansen. Zo zal de set ook verlopen: eerst meedeinen, dan helemaal los.

KI/KI

Zaterdag 20 augustus
Bravo 03:00 - 05:00 

Alvast een waarschuwing: je moet nooit denken dat je bij KI/KI een kwartiertje na het begin nog wel naar voren kunt. Op DGTL en Wildeburg ontstonden verkeersinfarcten bij het podium waar de Amsterdamse hard trance queen stond te draaien. Dat is snel gegaan, want in 2019 stond KI/KI nog maar in de X-ray en was ze de hotste nieuwe naam in de Amsterdamse scene, voornamelijk in de queer scene rond Spielraum. Ze vond haar niche: snel en hard, maar ook melodieus. Zou de Bravo groot genoeg zijn?

Kevin & The Animals

Zaterdag 20 augustus
Heineken 22:00 - 23:00 

Zo zeg, wat een prominent tijdslot krijgt rapper Kevin toebedeeld. Nou ja, als je er goed over nadenkt is het ook weer niet helemaal gek, want Kevin deed onlangs al zijn eigen show in Ahoy (ja, Ahoy), dus zijn reputatie als blowende slacker heeft ie zo langzamerhand wel afgeworpen. Waar de new wave generatie zijn vaart een beetje kwijt lijkt te raken, is Kevin met twee albums in twee jaar tijd productiever dan ooit.

Philou Louzolo

Zaterdag 20 augustus
India 01:00 - 02:30 

House-dj Philou Louzolo mag zijn tanden zetten in het midden van de zaterdagnacht, en dus in het heetste moment van heel Lowlands. Die paar uren dat iedereen er op zijn allerlekkerst inzit, als nog geen nachtvlinder denkt aan zijn tent. We kennen Philou van zijn vurige house en techno-sets met veel Afrikaanse invloeden, diep maar altijd met drive, en hij laat zelden steken vallen. We zagen hem dit seizoen al pieken op DGTL en Wildeburg, Lowlands wordt een nieuw hoogtepunt op zijn palmares.

Tramhaus

Zaterdag 20 augustus
X-ray 21:45 - 22:45

Heb je Tramhaus gezien op Best Kept Secret? Dan ben je een van de weinigen. Nee, nee, we bedoelen niet dat ze in een lege tent speelden. In tegendeel: het voordeel van de kleinste tent is dat je hem helemaal tot ontploffen kan brengen, en in de Casbah op BKS paste er werkelijk niemand meer bij. En dat terwijl de Rotterdamse postpunkers nog geen EP uit hebben. Als het aan hen ligt flikken ze dat kunstje nog eens. Let wel: ze zijn pas als invaller toegevoegd aan het programma, maar wel meteen op de mooiste spot die ze maar konden wensen.

Froukje

Zondag 21 augustus
Bravo 12:30 - 13:30

Zondag half één - zo weet elke ervaren festivalganger - is een soort magisch uurtje. Iedereen is moe en brak, het grote geweld om je heen moet nog losbarsten, en zo ontstaat een intense connectie tussen artiest en publiek. Eens kijken of popzangeres Froukje met haar opgewekte en tegelijk bezorgde liedjes de katerbonus kan cashen. We weten van Best Kept Secret en Pinkpop al dat ze een super solide festivalset heeft, waarin dansen en echt luisteren op een logische manier hand in hand gaan.

Gotu Jim

Zondag 21 augustus
X-ray 14:30 - 15:15

Autotune-haters weten dat ze niet op zondag om half drie in de X-ray moeten staan. Fans van Gotu Jim weten natuurlijk dat dat gewoon een instrument is waar je cool mee klinkt, zelfs - of ZEKER - met zo'n smurfenstemmetje als Gotu Jim. De Amsterdamse rapper maakte de laatste jaren vooral onder studenten furore met tunes over meisjes, drank en zijn studiefinanciering, en dat gaat leiden tot uitzinnige taferelen op Lowlands.

Kamma & Masalo

Zondag 21 augustus
X-Ray 01:30 - 04:45 

Een Lowlands-nacht afsluiten met een lekker lang tijdslot, dat deed Rush Hour icoon Antal (een keer met Hunee en een keer alleen) ze al eens voor, maar nu is toch echt hun tijd gekomen. Terecht, want overal waar Kamma & Masalo komen verdwijnen de mensen met een grote lach op hun gezicht. Ze draaien house, disco, Afrikaanse muziek, italo, als het maar een groove heeft en voor een goed gemoed zorgt.

Noisia sluit af

Zondag 21 augustus
India 23:00 - 04:30

Baas boven baas. Kamma & Masalo krijgen een hoop tijd, maar de zondagnacht in de India is helemaal voor Noisia, het Groningse drum 'n bass collectief dat besloten heeft een punt achter hun carrière te zetten. Die carrière ging langs de top van de internationale drum 'n bass scene, met remixes voor Skrillex en The Prodigy en met een heleboel vrienden. Een aantal daarvan komen voorbij in de nacht van Noisia, de mannen zelf zullen om 01:15 het podium beklimmen. Als dat net zo emo wordt als laatst in de Melkweg krijgen we een heleboel traantjes in de moshpit.