Donderdag begint het vierdaagse ontdekfestival Le Guess Who? in het centrum van Utrecht. Naast een aantal indie-darlings staat er ook héél, héél, héél erg veel muziek waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord, uit alle hoeken van de wereld. Daarom deze tiplijst in twee delen, met de mustsees en een portie hidden gems als je dieper in het programma wil duiken.

Donderdag 10 november

The Notwist

23.50-01.00 in TivoliVredenburg (Ronda)

Wie had dat gedacht, bijna twintig jaar nadat ze hun classic Neon Golden uitbrachten, komt het Duitse collectief The Notwist gewoon met de allermooiste plaat uit hun oeuvre. De krautrockgrooves die we van ze kennen, hebben ze op Vertigo Days aangekleed met hele mooie, zachtaardige fluisterindieliedjes.

Nia Archives

23.45-00.45 in TivoliVredenburg (Cloud Nine)

Als je links afslaat bij PinkPantheress krijg je Nia Archives, een jonge Britse dj/producer/mc/zangeres die zachtjes neuriet over razendsnelle (en tegelijkertijd niet per se loeiharde) jungle en garage. Op Amsterdam Dance Event waren we al razend enthousiast over haar show, op Le Guess Who? zijn haar popliedjes ongetwijfeld een verademing tussen al het experiment.

Alabaster DePlume

23.45-00.45 in TivoliVredenburg (Grote Zaal)

In 2018 was jazzmuzikant/woordkunstenaar Alabaster DePlume nog curator van Le Guess Who?, nu staat-ie alweer voor de derde achtereenvolgende editie op het festival. Met de geweldige plaat GOLD, die soms klinkt als Tom Waits, soms als Ethiopische jazz, soms als Alice Coltrane. Bijna niet te geloven dat DePlume zijn muzikanten de bladmuziek NIET vooraf gaf én ze achteraf NIETS liet terugluisteren. Dit zijn in elkaar geplakte losse opnames, en dat spontane voel je weliswaar in de muziek, maar toch is het nergens los zand.

Hidden gems

Mourning [a] Blkstar
Deze achtkoppige groep uit Cleveland plakt gospel, soul en hiphop aan elkaar met stugge elektronica.

Flore Laurentienne
De kamermuziek van deze Canadese componist – met veel ruimte voor strijkers én analoge synths – schurkt zelfs tegen de ambient aan. Dat wordt zalig wegdromen.

Use Knife
Le Guess Who-favoriet  Radwan Ghazi Moumneh (Jerusalem In My Heart) ontdekte dit Belgische trio en produceerde hun debuut, een samenklontering van woeste Arabische percussie en bedwelmende drumcomputers.

Sote & Tarik Barri
Wij kennen de Nederlandse visueel artiest Tarik Barri vooral als de man naast Thom Yorke (!) die verbluffende universums en levende schilderijen creëert. Nu speelt hij met de Iraanse elektronische noise-artiest Sote.

Vrijdag 11 november

Personal Trainer

19.05-19.50 in TivoliVredenburg (Ronda)

Ze waren al een van de beste livebands van Nederland, nu hebben Willem Smit en de zijnen ook eindelijk debuutalbum Big Love Blanket uitgebracht (een van de beste Nederlandse gitaarplaten sinds jaren). Da’s handig, want dan kunnen we al die nummers uit ons hoofd leren en meebrullen als hooligans. Dat verdienen die songs stuk voor stuk.

Dry Cleaning

20.35-21.35 in TivoliVredenburg (Ronda)

Surrealistisch, ongemakkelijk en een beetje weird – we kennen postpunkband Dry Cleaning niet anders. Waar er op hun debuutalbum nog een soort van gezongen werd (het is maar wat je zingen noemt), schotelen ze op album twee drie kwartier aan absurde spoken-word voor.

Zebra Katz

21.25-22.25 in TivoliVredenburg (Pandora)

Shows van queer rapper Zebra Katz zijn altijd explosieve, superdansbare happenings. Bijna tien jaar werkte-ie aan debuutalbum LESS IS MOOR, nu speelt hij er eindelijk mee in Nederland. Dat wordt ’n feestje vol ballroom, stuiterbeats en zwaar overstuurde elektronica.

clipping.

22.30-23.30 in TivoliVredenburg (Ronda)

Slechts twee keer eerder speelde clipping. in Nederland: Incubate en Sugar Factory 2016, en toen was-ie zijn stem kwijt. Kortom: dit wordt pas de allereerste échte échte show van rapper/acteur Daveed Diggs en zijn twee producers. Via hun angstaanjagende en overweldigende hiphop schetsen ze bloederige, intense horror-scenes. Oh, en ze zijn óók nog curator van een heel programma binnen Le Guess Who?.

Hidden gems

Mabe Fratti
Een zeer intrigerende celliste/ambient-muzikant uit Guatemala, die werkelijk betoverend mooie composities maakt. Voor zulke artiesten is Le Guess Who? gemaakt.

Rival Consoles
Fun fact: Rival Consoles was ooit de allereerste signing op Erased Tapes, het liefhebberslabel dat opereert op het snijvlak van luisterelektronica en stemmige pianomuziek. Belooft een diepe trip te worden, laat in de nacht in de Ronda.

They Hate Change
Wat een coole melting pot van hiphop, footwork, drum ’n bass, postpunk en emo maakt dit rapduo. In de programmalijn van clipping., met een plaat op Jagjaguwar.

Bohren & Der Club of Gore
Deze Duitsers maken jazz die je omhult als een sarcofaag, verstikkende muziek op het tempo van de dood (héél erg traag dus).

Zaterdag 12 november

Charlotte Adigéry & Bolis Pupul

20:45 - 21:40 in TivoliVredenburg (Ronda)

Onder de vleugels van de Soulwax-broers werkten Charlotte Adigéry en Bolis Pupul toe naar hun debuutalbum. Daarop bewijzen ze dat je serieuze onderwerpen kunt bepreken op de dansvloer, en dat je daar nog bij mag lachen ook. Maar het is vooral ook schandalig dansbaar wat ze doen. Niet voor niets stonden ze dit jaar in onze top 50 beste festivalshows.

Lees: ‘Ze waren voor mij geen afstandelijke Gentse iconen, maar eerder muzikale nonkels’

Cate Le Bon

19:45-20:45 in TivoliVredenburg (Grote Zaal)

Echte Le Guess Who?-core: de eigenzinnige avant-pop van Cate Le Bon, een eigenzinnige zangeres/muzikant die haar liedjes vol gekke popstructuren opvult met maffe saxofoonlijntjes, xylofoonriedeltjes en quirky kopstemlijntjes. In 2019 stond de Welshe al in de Ronda, dit jaar promoveert het festival haar naar de Grote Zaal.

GOAT

22:45 - 23:45 in TivoliVredenburg (Ronda)

Wil je op de zaterdag gegarandeerd zijn van spektakel? Neem een kijkje bij GOAT. De shows zijn nogal bijzonder: shamanistische voodoo-verkleedtrips als de meest opzienbarende paddo-trip, en muzikaal is het te gek: een virtuoze smeltkroes van psychedelica, stoner en wereldmuziek. Hun doorbraakplaat World Music stamt alweer uit 2013, op het recente Oh Death hoor je ook free jazz-uitstapjes en stuwende postpunk grooves.

Bambounou

05:00 - 07:00 in WAS.

Heel sick: zaterdagnacht krijgt de geweldige Britse bass-held Batu de sleutels van de Utrechtse nachtclub WAS. Hij nodigt een keur aan waanzinnige dj’s uit: de Duitse selector Lena Willikens (kwijl), Hyperdub labelbaas Kode9 (dubbelkwijl) en Bambounou, een Franse dj die al het speeksel uit je mond laat lopen. Nee, niet omdat-ie een waanzinnige hottie is. Vooral omdat zijn sets lekker diepe techno-trips zijn vol cheesy popafslagen die een brede glimlach op je gezicht toveren.

Lees: De DJ Shortlist van Bambounou

Hidden gems

Irena & Vojtech Havlovi
Onder het hoge plafond van de Janskerk zie je vaak de prachtigste, intiemste shows. Zoals Irena en Vojtech Halovi, een echtpaar wiens moderne composities met de viola da gamba ook Sufjan Stevens en Bryce Desner bekoren.

Injury Reserve
De laatste keer dat het Amerikaanse raptrio Injury Reserve in Nederland stond was dat nog met Stepa J Groggs. Dit jaar keren ze terug zonder de overleden rapper, maar mét een unieke plaat vol glitchhop experimenten (met wat productionele hulp van de drummer van black midi!).

Slauson Malone 1
Op het gecureerde programma van Animal Collective staat Slauson Malone 1, een performance artiest/rapper die in zijn nummers jazz, noise en folk versmelt.

Keeley Forsyth
Nog zo'n prachtige tip voor in de Janskerk: deze Britse acteur en componist wiens stem door merg en been gaat.

Zondag 13 november

Panda Bear & Sonic Boom

20:45-21:45 in TivoliVredenburg (Ronda)

Ontzettend balen voor Le Guess Who?: oorspronkelijk zou Animal Collective komen, maar de freakfolk kreeg de tour niet rond en moest dus (zelfs als curator van het festival!) ook Le Guess Who? cancelen. Gelukkig komt Panda Bear alsnog met Sonic Boom, die ene van Spacemen 3 met wie hij dit jaar een prachtige plaat maakte. Weirde doch zeer catchy Beach Boys-esque popliedjes van aan elkaar geplakte sixtiessamples.

The Bug

23:00-00:10 in TivoliVredenburg (Ronda)

The Bug is een vaste gast bij Le Guess Who?. In 2019 stond de veelzijdige producer nog op het festival als curator, en bracht hij naast zijn eigen extreme dub- en bass producties ook nog een show met King Midas Sound en met Zonal, zijn noise-poëzie-project met Moor Mother. Dit jaar keert-ie terug met de plaat Fire, een plaat waarop rappers Dis Fig, Flowdan en Logan tekeer gaan op zijn verwoestende producties. Dat wordt vast weer intens.

Oumou Sangaré

21:45-23:00 in TivoliVredenburg (Grote Zaal)

In 2019 zette Le Guess Who? ook al een Malinees icoon in de Grote Zaal. Zou Oumou Sangaré die net zo op zijn kop krijgen als haar landgenoot Fatoumata Diaware? De Malinese Sangaré wordt bediend door een wat traditionelere backing, maar ook zij kan met een sloot achtergrondzangeressen op sleeptouw flink swingen.

Hidden gems

Marina Herlop
Zullen we dit maar deconstructed piano music noemen? Deze Spaanse slaat haar kristallen composities kapot met krakende kickdrums (en zingt er heel mooi overheen). 

Liv.e
Le Guess Who heeft er ook altijd een handje van hele avontuurlijke leftfield soul en r&b-artiesten te boeken, deze zangeres uit Los Angeles is dit jaar onze favoriet. 

Horse Lords
Sta niet te lang stil bij al die crazy polyritmes en malle maatsoorten, dan is deze instrumentale rockband uit Baltimore namelijk supergroovy en verrassend behapbaar. 

Thiago Nassif
Bossa nova en no wave twee hele verschillende werelden? Niet in het universum van de Braziliaanse bandleider Thiago Nassif. Heel funky en een beetje weird.