Draaimolen keert terug naar Amsterdam Dance Event met Herrensauna, het Berlijnse queercollectief dat niet aan opwarmen doet. Voor één keer bezetten ze de Bijlmerbajes, waar ze ravers in de boeien slaan met manische, supersnelle techno.

Eerst een steriele, LED-verlichte lounge, dan een naar beneden hellende trap als van een parkeergarage, dan: een massieve, donkere hal met betegelde muren. Stalen buizen lopen vanaf de grond naar boven, aan het plafond een netwerk van roestige, krioelende pijpen, smoezelige trappen en een loopbrug waar rookmachines en rood-wit flikkerende strobes aan hangen. Damn, wat heeft Draaimolen een sicke locatie gestrikt: het voormalige ketelhuis van de Bijlmerbajes, de oude gevangenis in Amsterdam-Oost die is neergeknokt om hier een woongebied en horeca hotspot neer te knallen. Het oude ketelhuis is in tact gelaten, en door die smoezelige vibe is het de perfecte ravelocatie. Cool: vanwege het kabaal van de oude ketels is de ruimte dubbeldik geïsoleerd, waardoor het ook nog eens te gek klinkt. En dat als tijdelijke ravelocatie, die tijdens Amsterdam Dance Event voor slechts twee feesten wordt ingezet. Gisteren Festimi, vandaag organiseert de Tilburgse dance-organisatie Draaimolen hier een 14-urige dollemansrit: de openingstijd is al om 6 uur ’s avonds, ravers worden voor negen uur binnen verwacht en voor de krokantste koppen dendert het feest door tot acht (!) uur ’s ochtends. 

Het is dan ook een samenwerking met Herrensauna, het Berlijnse queer collectief dat nogal berucht is om hun intense marathons. Ooit begonnen in een zuurstofloze kelder (en ongereguleerd darkroom doolhof) groeide Herrensauna uit tot een van de beruchtste technofeesten van Berlijn, een platform voor mede-oprichters CEM en MCMLXXXV (zeg: 1985) en dj's als SPFDJ en Héctor Oaks. Het collectief trekt ook een lekker intens publiek aan: veel cargobroeken en aerodynamische ravebroekjes, mesh-topjes uit de seksshop en roestvrijstalen accessoires. Lekker fetisj, dus, des te opvallender als je verder naar voren dringt. Al om tien uur staat Woody92 daar platen te draaien met de intensiteit van goa psytrance, supersnel en trippy. Het is nogal intens voor dit tijdstip, maar ach ja, dat is fokking ADE! En raak je in de zone? Dan raas je door een tunnel waarvan het einde maar moeilijk in zicht komt.

Tekst gaat door onder foto.

Batu trekt z'n Herrensauna-fietsbroekje aan

En dan is Herrensauna ook nog eens gezichtsbepalend geweest voor de harde, gure wind die nu door de technowereld raast. Snel, écht snel, gemakkelijk ver voorbij de 150 bpm en kwaadaardig intens. Een wereld van verschil met Batu, de meest leftfield headliner ooit van Dekmantel. In zijn sets verkent-ie de hoekjes van UK dance, van bass tot UK funky en gebroken techno vol subtiele struikelritmes. Maar... hoor je dat? Is dat echt...? Ja, echt, Batu heeft vandaag z’n Herrensauna rave-broekje aangetrokken: hij draait geil, gemeen en koerst vrij straightforward op de darkroom halsbrekende 150 bpm. Welke duivel is er in hem gekropen?!

Het is een set met enkele uitstapjes: gruizige bass-explosies aan het begin, een flard van een dancehall ritme, nasty ghettohouse van DJ Deeon en een onderkoelde, oldschool electroplaat, maar Batu blijft toch vooral trouw aan een duistere vierkwartsslag. Dan is de set van JASSS (vorig jaar onze nummer 1 op ADE!) en Salome een veel wilder achtbaanritje. Ze zijn residents van Herrensauna, draaien vaker samen en nogal manisch, ook. Toch kiezen ze voor een veel speelsere aanpak, snel mixend en vooral met platen die ook pure, stupid FUN zijn: keiharde, sassy platen die de death in death drop leggen, een mega cute A.G. Cook-plaat en tegen het einde van hun set Skrillex-brostep (?!) waarvan je manisch begint te kakelen. De grappigste curveballs gooien alleen maar meer olie op het vuur gooien.

Het is ondertussen half vier, nog vier-en-een-half uur te gaan en we zitten op een tempo dat onmoooogelijk vol te houden is. Dat heeft de New Yorkse Kush Jones goed door: hij last een adempauze in, schroeft het tempo flink terug (voelt meteen onwennig op 135 bpm) om via gloedvolle house door te werken richting footwork. En die rookmachines maar gassen. Pssssshhhhht! Het schijnt dat de echte rauwdouwers er tot acht uur 's ochtends hebben gestaan, doordansend op machinale hardware techno op een waanzinnige 175 bpm. Maar daar waren we niet bij, dat hebben we alleen van horen zeggen.

Draaimolen x Herrensauna

Zaterdag van 18.00 - 08.00 uur bij de Bijlmerbajes

Gezien: o.a. Woody'92, Batu, JASSS b2b Salome en Kush Jones

Het hoogtepunt: JASSS en Salome die elkaar omhoog stuwen in een manisch achtbaanritje

De sfeer: keihard raven in je strakste fietsbroekje

De plaat: JASSS en Salome fokken elkaar op tot ze aan de Skrillex-brostep zitten