Er zijn vast dj's die het hele jaar amper de knoppen of het vinyl konden aanraken. Maar er zijn ook genoeg dj's die ons voorzien hebben van waanzinnige mixen. Soms bedoeld om het gemis van de dansvloer aan te wakkeren, soms speciaal gemaakt voor de thuissituatie. Dit zijn twintig mixen die wij te gek vinden.

Karima F

Noorse dj onttrekt zich aan de typische space disco sound van haar landgenoten en sleurt je alle kanten op zonder de draad te verliezen. Elke vijf minuten een wow momentje.

Job Jobse

Intelligent, stijlvol, optimistisch en uitdagend? Laat dat maar aan Job Jobse over. Hij verloor deze lockdown zijn officiële home club De School, maar houdt het vizier liever op 'morgen' gericht.

Sherelle

Kun je doorbreken zonder dansvloer? Wel als je zo'n goede Essential Mix maakt als Sherelle, een nieuwe naam aan het UK dj firmament die als een speer gaat sinds een viral Boiler Room-set en de breaks graag rauw lust.

Sandrien & Fafi Abdel Nour

Aan het eind van het jaar pakte Dekmantel nog even flink uit met een online event van een week. Met panels en talks, maar natuurlijk ook met muziek, waaronder deze bezwerende house-set van Sandrien en Fafi Abdel Nour.

Logic 1000

Logic 1000 trapt haar Resident Advisor mix af met SAULT., de buzznaam van het jaar 2020. In een uur leidt ze je langs percussieve UK house, dubstep en mid tempo drum 'n bass.

Dixon

We zagen niet veel van Dixon dit jaar, maar behoorlijk aan het begin van de lockdown deed ie deze 'streaming from isolation' sessie voor Boiler Room. Een uur met heel veel nieuwe tracks van zijn Transmoderna label, waaronder het prachtige 'Dreamers' van Ivory (IT).

Jasmín

Traag duister en wavey, dat is de signature sound van het Amsterdamse underground label Knekelhuis. Dat is dus ook was Jasmín brengt in deze mix. Voor de Utrechtse club WAS maakte ze ook nog een meer peaktime dansvloer mix.

Khotin

Soms heb je zin om op de banken te dansen, maar thuis komt meer kalme muziek natuurlijk ook vaak van pas. Canadees Khotin maakte voor Dekmantel een lovend ontvangen mix met dub, ambient, trage house en experimentele gitaarklanken.

Batu

Woop, daar gaan we weer. Rijzende ster Batu zou vorige zomer het Dekmantel hoofdpodium afsluiten, een mijlpaal in zijn carrière. Die eer houdt ie vast te goed, en voorlopig moeten we het even doen met deze mix vol opwindende percussie en Afrikaanse chants.

Nadia Struiwigh

Ze begint kalm, Nadia Struiwigh. Welke kant gaan haar trage beats op? Wordt het een rustig uur of sleurt ze ons mee de diepte in? Dat laatste dus, want de mix wordt zwaarder en zwaarder en zwaarder, tot je huiskamer verandert in een gitzwarte fietskelder.

Ben UFO

Resident Advisor hostte halverwege 2020 een paar ambitieuze online events die het gemis van de dansvloer moesten opvangen: Club Quarantäne, een virtuele club compleet met deurbeleid. De line-up was Berghain-weekender waardig, en een van de grote namen die passeerde was deze Ben UFO.

Dr Rubinstein

De altijd goedlachse Dr Rubinstein was in een winning mood voor de clubs dicht gingen. Met zichtbaar veel plezier spinde ze overal haar vinyl, en met datzelfde plezier liet ze techno en venijnige acid speels voelen. Zin in wat stevigs, dan is deze mix zeer geschikt.

Steffi

De grande dame van de Nederlandse techno zoekt het de laatste tijd weer wat meer bij haar andere grote liefde: electro. Zo maakte ze recent een mooie EP met Virginia, en ook deze mix schuurt heerlijk.

Elias Mazian

Terwijl veel dj's met hun mixen en radioshows de club naar je woonkamer brengen, presenteert Elias Mazian zich als held op pantoffels. Hij predikt het echte thuisgevoel met zijn Private Hearts show, vol prikkelende kalme muziek. Pas op dat je je niet in hypnose laat praten door zijn zalvende stem.

AceMo

Ah, AceMo, die mag natuurlijk niet ontbreken. De New Yorker was vlak voor de lockdown dé buzznaam in underground clubs met zijn overstuurde house sound. Overstuurd is ook deze NTS sessie, dus houd je vast.

Coloray

Het gaat hard met Coloray, een van de leden van Tunnelvisions. Hij produceerde de dansvloerkraker 'Don't Stop' van Eagles & Butterflies, een Depeche Mode-achtige wave-nummer. En dus gaan er allerlei nieuwe deuren voor hem open. Hier heb je zijn visitekaartje.

Tammo Hesselink

Hij is de beste vriend van Meetsysteem en een van de goudhaantjes van Nous'Klaer: Tammo Hesselink, ook bekend als Melatonin Man. Deze grillige, diepe mix is hardstikke vers.

Mary Lake

Het doet nogal verlangen naar een donkere kelder, deze Crack-mix: gemeen en smerig, is-ie. Mary Lake is een relatief nieuwe naam in de Amsterdamse scene, die in 2019 debuteerde op Dekmantel en deze nazomer - als alles meezit - doorschuift richting DGTL.

Jamie XX

Jamie XX is nooit de man geweest van het harde stampwerk. Met gedurfde tempowisselingen en onversneden melancholie wist de producer van The xx het te schoppen tot headliner van popfestival Best Kept Secret. Dat kunstje zou hij in 2021 herhalen, maar dat plan moet de ijskast in. Gelukkig is er wel deze warmbloedige Essential Mix.

Kasper Marott

Debuteren in 2021, waarom niet? De Deense producer Kasper Marott durfde het dit voorjaar aan zijn debuutalbum Full Circle te droppen, een plaat die van house naar ambient naar breakbeat gaat, met volop hinkstapsprongen. Om de release te vieren kwam hij ook met deze mix voor Fact, een lekker trippy uurtje met veel dansvloerdruk.