Geen Nederlands festival heeft dit jaar uitgepakt met zó’n ambitieus online streamingprogramma als heavy walhalla Roadburn. Niet alleen leveren bands vanuit de hele wereld unieke liveopnames aan, het festival deelde óók nog eens speciale compositieopdrachten uit. Omdat het programma voor de leek nogal een doolhof is, gidsen wij je door het programma met deze acht tips.

Die Wilde Jagd

Vrijdag 15:30 en zaterdag 20:50

Over de jaren heen kreeg het wereldwijd toonaangevende Roadburn steeds meer copycat-festivals. Hoe blijf je je dan onderscheiden? Door iets volstrekt unieks te vragen van de artiesten op het programma: de absolute helden in het genre geven bijvoorbeeld shows waarin ze één legendarisch album integraal uitvoeren. En nog beter: diezelfde acts schrijven speciaal voor Roadburn nieuw werk, dat ze exclusief in Tilburg opvoeren! De Duitse producer Die Wilde Jagd doet beiden. Hij viel al een paar keer op met zijn bezwerende krautrock, langgerekte en psychedelische composities op laag tempo, die tegelijkertijd genoeg oempfh hebben om op de dansvloer te draaien. Wat blijkt? De beste man heeft Nederlandse familie, en schreef maar al te graag nieuw materiaal voor een Roadburn-compositieopdracht.

Wolvennest

Zaterdag 21:50 en zondag 20:40

Roadburn hijst zelf traditiegetrouw nieuwe helden op het schild. De Brusselse groep Wolvennest bijvoorbeeld speelde in 2017 nog in de piepkleine tent de Extase, en werd twee jaar later gepromoveerd tot de mainstage van 013. Dit jaar geeft Wolvennest zelfs twee shows: ze spelen integraal hun laatste album Temple (klinkt als: Noorse nineties black metal in de gehaktmolen met occulte rock en ambient), maar doet ook een speciale show met bevriende bands.

Dead Neanderthals

Zondag 16:50

Vorige week las je al een kleine ode aan Dead Neanderthals op 3voor12: een nietsontziend grindcore/jazz-duo dat al een jaar of tien precies doet waar ze zelf zin in hebben en klinkt als ‘die gewelddadig op je schedel inbeukt met een sloophamer. Een naald die je dwars door je trommelvlies prikt. Oorsuizen. Kernexplosies.’ Die twee slaan op Roadburn de handen ineen met Aafke Romeijn. Hoe dat precies moet gaan klinken? Wij zijn razend benieuwd.

Autarkh

Vrijdag 17:30 en zaterdag 18:10

Uit de as van de internationaal zeer gewaardeerde Tilburgse blackmetalgroep Dodecahedron is Autarkh ontstaan, met componist/gitarist/zanger Michel Nienhuis aan het roer. Een aantal ideeën bracht hij mee vanuit zijn vorige band, maar met Autarkh probeert Nienhuis nog meer grenzen op te rekken en genres vooruit de duwen. Het meest opmerkelijk: ze worden ook geïnspireerd door de IDM van Aphex Twin en Autechre, en spelen zonder drummer maar met beats uit de computer.

DeWolff

Zondag 23:00

DeWolff op Roadburn? Jazeker, toen Radar Men From The Moon uitviel werd het Limburgs-Utrechtse bluesrocktrio gevraagd om het gat te vullen. Ze focussen deze show op hun psych- en jam-kant. Opmerkelijke boeking, maar daarom wekt het juist ook de interesse. Wie weet breekt de band hiermee wel door in de heavy scene!

Blanck Mass

Zaterdag (op zondagnacht) 00:30

Als helft van Fuck Buttons opende hij zelfs weleens de Olympische Spelen, solo maakt hij het type ambient en elektronica dat klinkt als een paniekaanval. Oncomfortabel en schurend, maar als je je er roekeloos in gooit ontdek je ook verrassend veel melodische passages, zagen we al eens op Le Guess Who?.

Doodswens

Zaterdag 15:30

Het Finse label Svart is een van de hofleveranciers van Roadburn (Oranssi Pazuzu en Dark Buddha Rising gaven in 2019 een verbluffende show op de mainstage van 013) en levert nu ook een heel stel aan sessies voor het platform. Daaronder ook, jawel, het loeiharde Eindhovense black metal duo Doodswens, waaromheen het al flink buzzt.

BADA (met Anna von Hausswolff)

Zaterdag 19:50

Anna von Hausswolff is kind van een Zweedse avant garde-kunstenaar, en valt al een klein decennium op met een gitzwarte smeltkroes van folk, doomy rock, drones en grootse pop. Haar show op Roadburn 2019 was zo krankzinnig goed dat menigeen zich afvroeg waarom ze niet eerder op het festival speelde. Nu komt ze terug met een project dat aan elkaar hangt van improvisatie, opgenomen in een Zweeds schuurtje op het platteland.