ADE gaat door, écht door, en dat betekent CHAOS. Boekers gotta boek, sommige locaties vogelen as we speak nog uit wat ze gaan doen, en de aankondigingen vliegen je links en rechts om de oren. Om maar te zeggen: het is je vergeven als je niet weet waar je heen moet. Maar hé, het wordt wel tijd, zeg, want die tickets raken ondertussen wel uitverkocht. We maakten een tiplijstje met de leukste feestjes, zodat je hem nú in je appgroep kunt gooien. Want kom op zeg, je wilt ADE dit jaar toch niet missen?!

Luke Slater (live)

donderdag 
21.00 - 22.00
Muziekgebouw

Luke Slater is het bekendst van Planetary Assault Systems, de naam waaronder hij genadeloze pakhuistechno maakt. Maar goed, de technoveteraan is een man van vele aliassen. Als The 7th Plain maakte hij in de jaren negentig een stel tijdloze, schitterende elektronica-albums. Voor deze ADE stoft-ie dat project af en nodigt hij meteen een stel balletdansers uit, voor een show in het Muziekgebouw die behoorlijk bijzonder belooft te worden. 

Into The Woods

vrijdag en zaterdag
13.00 - 23.0
NDSM

Het is knotsgek, krankjorum, helemaal van z’n lotje getikt, maar deze ADE stort Into The Woods zich op zijn allergrootste editie ooit. Ja, écht. 14.000 man, bomvol stages, gestoorde aankleding, de gebruikelijke kabouters en met meer acts dan je als aandachtige danser tijdens een heel ADE zult zien. En dat terwijl ze pas net weten dat het écht door kan gaan. Maar goed, dat er een flink schroefje los zit, dat is natuurlijk precies wat Into The Woods het vrolijkste houtje-touwtje festival van Nederland maakt. 

Speedy J

zaterdag
14.00 - 21.00
Paradiso

We kennen Jochem Paap als een technologische freak, een gearnerd, iemand die alle mogelijkheden van z’n apparatuur wil verkennen. Dus natuurlijk deed-ie dat ook tijdens de pandemie. Onder de noemer STOOR bracht hij een stel gelijkgestemden bij elkaar om al dat gepiel en gefrunnik aan apparatuur te livestreamen, er was al een compilatieplaat, en nu brengt-ie die zinderende livejamsessies naar het podium van Paradiso. En hij komt niet alleen: Colin Benders, Steve Rachmad, Surgeon en Lady Starlight zijn ook van de partij.

Breakfast Club

zondag
08.00 - 18.00
Radion

Dit jaar ziet Breakfast Club zijn concept gekaapt worden door een boel promoters, maar het blijft natuurlijk dé ontbijtrave onder de ontbijtraves. Dit jaar met twee te gekke line-ups in Radion op de zaterdag en de zondag. Vrijdag kun je met een croissantje in je hand dansen bij het waanzinnige lovers couple Eris Drew en Octo Octa, en DJ Dustin en John Talabot zijn aan elkaar gekoppeld voor een dj-date. Maar goed, de zondag, da’s pas echt een dag om bij te kwijlen. Een b2b2b met Hessle Audio's eigen Pangaea, Pearson Sound en natuurlijk Ben UFO, die een paar jaar geleden Radion óók al afbreekte. Én: de subtiele cocktailhouse van de Italiaanse Paquita Gordon voor ontbijt en een special guest bij de lunch. Wie zou dat zijn?

Draaimolen x Herrensauna

zaterdag
12.00 - 00.00

De Werf

Bij de naam Herrensauna denk je aan een bloedheet zweethonk vol glibberige lichamen. En tja, dat klopt wel zo’n beetje. Het Berlijnse queerfeest maakte naam als zinderende vrijhaven, zo’n plek waar je alles vergeet en danst tot het zweet van je lijf gutst. De sound? Super snel en kneiter hard. Dit jaar haalde het artistieke house- en technofestival Draaimolen residents CEM, Héctor Oaks en MCMLXXXV al naar het festival voor een potje hardtechno in de Tilburgse bossen, tijdens ADE slaan ze de handen ineen voor een dayparty. Dat wordt vast mega intens.

Weval & Metropole Orkest

woensdag
18.30-21.30 
Melkweg

Dance-muziek spelen met een orkest? Dat klinkt op papier behoorlijk verschrikkelijk. Slaan de strijkers dadelijk niet alle schwüng uit de muziek? In de praktijk valt dat mee op ADE. Sterker nog: het Metropole Orkest heeft een paar hele mooie shows gegeven, en dan vooral die met Jameszoo een paar jaar terug. Het maakt benieuwd hoe het orkest de toch al behoorlijk cinematische, broeierige elektronica van Amsterdams duo Weval zal bewerken. En duimen dat we ook een voorproefje op hun nieuwe werk krijgen, dat via Ninja Tune zal verschijnen.

Avalon Emerson

donderdag 
18.00 - 00.00

Paradiso

Er zijn maar weinig dj’s die hun Rekordbox zo nerdy hebben ingericht als Avalon Emerson, bleek uit het superinspirerende interview dat ze twee jaar terug met Resident Advisor deed. Maar vergis je niet: ondanks al die technische bagage zijn de dj-sets van de 32-jarige Amerikaanse vooral FUN: ze springt gerust vanuit avontuurlijke house naar een eigen edit van een Björk-kneiter. Ze neemt Paradiso over met een stel goede vrienden (Roi Perez en JASSS) én de Nederlandse Ava-fan Ineffekt.

Cloud 8 x Ziongate

zondag 
17.00 - 00.00 
Paradiso

De afgelopen jaren zagen we een boel geweldige dancegenres uit Zuid-Afrika komen overwaaien. De stevige, duistere klanken van gqom bijvoorbeeld, broeierige afrohouse en de meer opbeurende amapiano. In Paradiso staat niet alleen gqom-pionier DJ Lag, maar ook o.a. de Brit Scratcha DVA, die een hele eigen take op de genres heeft, en natuurlijk Nederlandse pleitbezorgers Waxfiend, Jerrausama en Cincity.

Audio Obscura

vrijdag
16.00 - 00.00 

G-Star RAW

Bij Audio Obscura hebben ze wel oog voor onderscheidende feestlocaties. Dit keer nemen ze het kolossale hoofdkantoor van G-Star RAW over, dat zich op het knooppunt van de A2 en A10 bevindt. Je kunt ‘m niet missen. Vooral vrijdag hebben ze een heerlijke line-up met publiekslievelingen als Antal, Job Jobse en Palms Trax.

DGTL

zaterdag
12.00 - 23.00 
Scheepsbouwloods

 

Sommige dj's verdwenen anderhalf jaar van de radar, bij andere had je het idee dat ze nooit weg waren. The Black Madonna bijvoorbeeld veranderde midden in het crisisjaar haar naam in het woke vriendelijke The Blessed Madonna én ze maakte met Fred Again.. de ideale post pandemic vloervuller. Nu staat de Amerikaanse house-dj 'gewoon' weer op DGTL, naast kanonnen als Dixon, Motor City Drum Ensemble en onze eigen David Vunk. Eens kijken hoe snel ze die koude loods weer bloedheet kunnen krijgen.

Brighter Days

vrijdag
18:00 - 00:00
DOKA

Het oude Volkskrantgebouw aan de Wibautstraat is al jaren de thuisbasis van talloze dj's en producers. Ze hebben er hun studio's, en ze kunnen er optreden in Canvas (op zolder) en DOKA (in de kelder). Brighter Days duikt ondergronds met de kroonprins en kroonprinses van de Rush Hour school, Kamma & Masalo, met Hellie en een live-set van Lenxi.

Rush Hour party

zaterdag
14:00 - 00:00
Lofi

Over Rush Hour gesproken: headhoncho Antal is terug met zijn beste dj-maat Hunee en met Japanner Soichi Terada, die voor dit najaar een nieuw album aangekondigd heeft. Vrolijkheid gegarandeerd bij de regenboog-house van de oude baas. Wat Antal en Hunee betreft: die hebben vast niet stilgezeten toen de clubs dicht waren. Ongetwijfeld hebben ze weer talloze disco, funk, house, afrojazz en techno-parels ontdekt. 

Awakenings

donderdag
14:00 - 00:00
ZiggoDome

Bij Awakenings weten ze wel hoe je van de nood een deugd maakt. Ze hebben te veel evenementen in de Gashouder om alles naar de dag te verplaatsen (want Awakenings by Day), en dus wijkt Awake donderdag uit naar de veel grotere ZiggoDome. Jammer voor wie de indrukwekkende Gashouder weer eens van binnen wilde zien, maar met deze line-up is Ziggo Dome natuurlijk niks te groot: grande dames Charlotte de Witte, Amelie Lens én Nina Kraviz zijn er, maar ook Richie Hawtin, Enrico Sangiuliano en DJ Rush. Overigens verkoopt Reinier Zonneveld een dag later diezelfde Ziggo Dome fluitend in zijn eentje uit.