In de achtdelige serie Muziekstad trekt Eva Koreman door het land, op zoek naar de beste muziek. Van Rotterdam tot Eindhoven, van Tilburg tot Zwolle: elke zaterdag staat één stad centraal, waar drie artiesten of bands zich laten horen en zien. De eennalaatste uitzending gaan we naar Zwolle, met Rico & Guan, Paceshifters en NONCHELANGE.

Rico & Guan (en Sticks en Typhoon)

We kijken deze aflevering van Muziekstad hoe het met Zwolle staat, twintig jaar nadat Opgezwolle een aardbeving veroorzaakte met debuutalbum Spuugdingen op de mic. We bezoeken met hiphop-veteranen Sticks en Typhoon hun expositie over klassenverschil in museum De Fundatie, en Rico laat zien hoe hij de jongere generatie inspireert. Live in Hedon geeft hij met de aanstormende producer Guan een voorproefje van hun aanstaande album.

Meer Rico, Sticks & Typhoon op 3voor12 →

Paceshifters

Dacht jij dat er in Zwolle alleen maar hiphop werd gemaakt? Think again en maak kennis met Paceshifters, drie jongens die rock ’n roll ademen en met hun band de halve wereld over vliegen. Ze timmeren al 10 jaar aan de weg, speelden shows met Deep Purple en Queens of the Stone Age en tourden uitgebreid door Amerika en Europa. En ze LEVEN voor liveshows.

Meer Paceshifters op 3voor12 →

NONCHELANGE

NONCHELANGE is het alterego van Zwollenaar Maarten Hutman, die heerlijke absurdistische indiepop maakt met jaren 80-synths en komische Nederlandse teksten (waar stiekem best persoonlijke verhalen achter zitten). Hij heeft veel steun gehad vanuit Zwolle: naast een samenwerking met producer A.R.T. (uit de Fakkelteit-kliek) krijgt hij nu veel hulp vanuit popzaal Hedon. Hij is geadopteerd door hun productiehuis, kan oefenen in de grote zaal en wordt uitgebreid geholpen door de geluidsmensen, boekers en de rest van het team.

Meer NONCHELANGE op 3voor12 →

alle afleveringen meer

In de achtdelige serie Muziekstad trekt Eva Koreman door het land, op zoek naar de beste muziek. Van Rotterdam tot Eindhoven, van Tilburg tot Zwolle: elke zaterdag staat één stad centraal, waar drie artiesten of bands zich laten horen en zien. Met optredens van onder meer Froukje, Naaz, Goldband, Sophie Straat en SMIB. 

Van de huiskamerstudio naar de oefenruimte, van de snackbar naar de nachtclub en van het schoolplein naar het poppodium: Muziekstad vindt de spannendste artiesten in alle windrichtingen. De artiesten leiden ons rond langs de plekken waar ze hun muziek schrijven, de locaties die vormend zijn geweest en hen inspireren. Ze geven een intiem kijkje in de keuken en treden op in het lokale poppodium. 

In Muziekstad wordt niet gefocust op de namen die al in elke talkshow aanschuiven, maar juist ook op de spannende underground en de artiesten van de toekomst. In Rotterdam ontmoet Koreman de eigenzinnige popartiesten Froukje en Naaz, in Amsterdam gaat ze langs bij het hiphop-collectief SMIB, in Zwolle onderzoekt ze hoe het eraan toegaat sinds Opgezwolle de handdoek in de ring gooide en in Tilburg duikt ze in de moshpit van de heavy gitaarscene.

De serie is gemaakt door 3voor12, het platform voor alternatieve popmuziek van de VPRO. De complete livesessies van de artiesten zijn te zien via: vpro.nl/3voor12. In 3voor12 Radio op 3FM wordt uitgebreid aandacht besteed aan het programma.