Ja, we hebben ontzettend veel zin in Kraftwerk 3D en Carly Rae Jepsen, maar Best Kept Secret blinkt pas echt uit in het programmeren van parels aan de onderkant van het festivalaffiche. Dit zijn onze twaalf geheimtips.

Lizzo

Zondag, 22.10-23.00, Five

De personificatie van sass. Lizzo is met haar love-yourself-elektronische hiphop-funk en een kersvers album eindelijk op een Nederlands festival te zien. Tijdens haar shows geeft ze wijze lessen voor alle generaties op gebied van body-positivity, emancipatie en onafhankelijkheid, maar ook laat ze zien hoe je tegelijkertijd kan dwarsfluitspelen en twerken. Voor liefhebbers van zowel Noname als RuPaul’s Drag Race.

Kijk hier ook ons video-interview met Lizzo.

BCUC

Vrijdag, 02:15 - 03:15, Five

Een van de meest memorabele acts van Le Guess Who 2018 is terug uit Zuid-Afrika: Bantu Continua Uhuru Consciousness, oftewel BCUC. De groep staat (of springt) klaar met opzwepende percussie, fluiten, gitaristen en een politieke lading om op vrijdagavond de laatste energie uit de voeten te dansen. Met hun afropsychedelica laten ze zien dat activisme en optimisme perfect samen kunnen gaan.

Kate NV

Zondag, 15.00 - 16.00, Seven

De experimentele soundscapes van Kate NV doen je wanen naar zowel je eerste spelcomputer als een Japanse stiltetuin. De ambientproducer komt echter niet uit Japan – zoals haar composities wellicht doen vermoeden – maar uit Rusland. Aan de ene kant uit ze kritiek op het systeem in haar thuisland, maar ze noemt ook één positief punt: 'There is one good thing about censorship – it gives you something to press against.' Ergens is deze tweestrijd wel te horen in haar muziek.

Big Thief

Zondag, 14.15 - 15.00, Two

Big Thief maakt breekbare, all-American indierock en folk. De groep rondom Adrianne Lenker ziet eruit alsof elk lid in een andere band had kunnen zitten, maar op muzikaal vlak sluiten ze perfect op elkaar aan. Hun laatste album gaat over buitenaardse vrienden. Oftewel: ze ontvangen het onbekende met open armen. Het resultaat is puur, persoonlijk en prachtig.

Miya Folick

Vrijdag, 17.30 - 18.15, Five

Onze grote verrassing van showcasefestival SXSW was dit jaar Miya Folick, een supercoole indierockzangeres (denk Sharon van Etten) die er ook niet vies van is af en toe een bombastisch popanthem (denk Florence and the Machine) te schrijven. Ze vond haar bandleden via Tinder en snijdt in haar teksten alles aan van ontbijten tot #MeToo.

Princess Nokia

Zondag, 17.45 - 18.45, Two

Als je Puerto Rico combineert met de straat van New York krijg je óf West Side Story, óf onze lievelings-tomboy Princess Nokia. Ruige hiphop met een gothic randje, en alles wat feminisme op het moment nodig heeft. 'Gothic is the pain you feel and not the clothes that’s on your back.'

Sports Team

Zaterdag, 13.45 - 14.30, Two

De semi-nonchalante Britten van Sports Team maken humoristische muziek voor de 'normale jongeren' in de suburbs van Engeland die elk weekend naar dezelfde pub gaan. 'De postpunkgolf is cool, maar resoneert niet met wat normale mensen doen in het weekend', vertelden ze in dit interview. Een toegankelijk maar lekker schurend rockbandje zoals we ze nog kennen van Babyshambles en The Libertines, vroegâh. Op Eurosonic, SXSW en The Great Escape lieten ze al zien het ook live meer dan waar te maken. 

Aldous Harding

Zaterdag, 17.30 - 18.15, Five

De dromerige singersongwriter Aldous Harding lijkt in interviews misschien ongrijpbaar. In haar teksten ook, overigens, maar alles valt op zijn plek wanneer ze begint te zingen. Ze speelt lichte, doch intense 'gothic-folk' met humor en een theatraal randje. Haar laatste album Designer maakte ze met John Parish (PJ Harvey, Sparklehorse).

Julia Holter

Zondag, 12.30 -13.30, Two

Al meerdere malen wist Julia Holter de Nederlandse festivals tot tranen te roeren. Zou het haar weer lukken met het nogal zware dubbelalbum Aviary op zak? Daarop staan wonderschone verstilde passages en jubelende mantra’s, maar ook chaotische uitgesponnen knip-en-plak-collages die soms wel acht minuten voortrazen. En dan openbaart zich in die chaos opeens weer een prachtige melodie en valt alles op zijn plaats.

Kate Tempest

Zondag, 19.10 - 20.00, Five

Punk ain’t dead but it did buy a new coat: spoken-word artiest Kate Tempest weet problemen in de maatschappij te verwoorden op kraakheldere wijze, en in alles staat ze voor reflectie en empathie. In juni komt eindelijk haar nieuwe album The Book Of Traps And Lessons uit, waarvan ze op Best Kept Secret ongetwijfeld een voorproefje komt geven. 

LSDXOXO

Vrijdag, 02.45 - 03.00, Seven

Nineties raveplaten, loeiharde techno en voguetracks, maar ook experimentele beats en pophits door de mangel: de New Yorkse dj LSDXOXO zet je continu op het verkeerde been, om je vervolgens tot euforische hoogtes te brengen met popcultuurreferenties zoals The Crazy Frog. Stap in de LSD-kusje-knuffel trein, eerste halte verwarring, eindbestemming keihard dansen.

Charlotte Adigéry

Zaterdag, 18.00 - 19.00, Four

Tweederde van de Belgische act Wwwater stortte zich op dit soloproject om de rauwere kant van hun muziek te laten horen. Op de EP Zandoli – verschenen op het label van 2manydj's – klinken clubby electropopnummers over het overkomen van onzekerheid, vol met zelfspot en perfect om met je vrienden op te slow-voguen.