Voor hiphopliefhebbers in Europa is Woo Hah nu al een paar jaar het absolute walhalla met ongekend veel sterren op het affiche, dat meteen ook laat zien hoe breed het genre anno 2018 is. Natuurlijk ga je kijken bij headliners A$AP Rocky en J. Cole, en ook de trapshow van Ronnie Flex aka Flonti Stacks is eigenlijk niet te missen. Maar welke namen op Woo Hah! moet je verder echt zien? Dit zijn onze tien tips.

A Boogie Wit Da Hoodie

Zaterdag, 15.30-16.30, Snipes Stage

Het water staat ‘m tot aan de lippen op emo-tune ‘Drowning’ met Kodak Black, een nummer dat vorig jaar echt overal te horen was. In een tijdperk waar de Atlanta-sound nog altijd aardig overheerst komt A Boogie Wit Da Hoodie zowaar uit The Bronx, weliswaar met trap-invloeden maar toch onmiskenbaar east coast.

Junglepussy

Zaterdag, 16.30-17.15, Waterfront Stage

Nog meer New York! Junglepussy viel voor ’t eerst op met debuutalbum Satisfaction Guaranteed (2014) als rapper die haar punchlines fel over boombap spuwde en ontwikkelde zich sindsdien tot een zangeres met zwoelere, lome tracks die het uitstekend gaan doen in de zaterdagmiddagzon. Zouden we ook een duikje in het meer van Hilvarenbeek mogen doen?

Night Lovell

Zaterdag, 16.45-17.30, Canna Stage

Met z’n onderkoelde flow en overstuurde beats zit de Canadees Night Lovell duidelijk in de hoek van $uicideBoy$: hij pakt aanzienlijk meer streams op Soundcloud dan op Spotify, laat blaffende honden en gescherpte messen aanrukken in zijn tracks en begraaft zijn vertrouwen op zijn meest paranoïde momenten.

Scarlxrd

Zaterdag, 17.00-17.45, Forest Stage

Nog veel heftiger is Scarlxrd, de horror-rapper die eigenlijk continu staat te krijsen alsof hij in een nu metal-band zit en zijn kicks laat doorrollen als een drummer die verslaafd is aan zijn dubbele bass-pedaal. Als je voor subtiliteit gaat, ben je bij hem aan het verkeerde adres, maar het is wel duidelijk dat–ie zijn nummers schrijft met het podium al in gedachten.

6lack

Zaterdag, 21.30-22.30, Forest Stage

Een flinke hit met Khalid, tracks met Timbaland en Jhene Aiko: 6lack (je zegt: black) mikt met zijn hedendaagse R&B op een sterrenstatus, en vooralsnog maakt hij dat heel aardig waar.

Joey Bada$$

Zaterdag, 23.30-00.30, Forest Stage

Toen Joey Bada$$ tijdens zijn vlijmscherpe show op Woo Hah 2015 de moshpit in dook, kreeg hij iedereen gek. Sindsdien is de rapper uitgegroeid tot een festivalfavoriet die ook Lowlands en REC. inpakte, en met ‘Devastated’ zowaar een bonafide zomerhit. De reissue van zijn debuut-mixtape 1999 sloeg niet zo aan, maar heeft dan wel weer beats van Knxwledge, MF Doom en J. Dilla. Zou–ie daar ook weer wat van gaan doen?

J Hus

Zaterdag, 00.00-00.45, Canna Stage

Je zou het bijna vergeten, maar de geschiedenis van grime is nog meer vervlochten met dancehall dan met hiphop. J Hus laat die muzikale wortels maar al te goed zien als Gambiaans-Ghanees-Britse artiest met een sound die op Appelsap vorig jaar ontzettend verfrissend klonk.

Leafs

Zondag, 21.00-21.45, Waterfront Stage

Onvoorstelbaar goed was hij op Noorderslag afgelopen jaar, de 16-jarige Leafs Sensei. Weinig rappers in Nederland durven hun autotune zo vollebak open te zetten, en zetten het effect ook echt in als een instrument. Daar bovenop heeft hij een extreem aanstekelijk enthousiasme in zich en is hij naast Jacin Trill (ook op Woo Hah!) waarschijnlijk het grootste talent van de jongste golf.

Playboi Carti

Zondag, 23.00-00.00, Forest Stage

Eventjes was het een teleurstelling dat Lil Uzi Vert vorig jaar last-minute Woo Hah moest afzeggen, maar toen werd daar opeens Playboi Carti ingevlogen. Hij had z’n jas verkeerd om aangetrokken en superhit ‘Magnolia’ al in de pocket, nu heeft hij daar met het album Die Lit een heerlijk weird universum omheen gebouwd.

Ski Mask The Slump God

Zondag, 00.00-00.45, Canna Stage

In de jeugdgevangenis leerde Ski Mask The Slump God XXXTentacion kennen, en vervolgens klommen ze samen naar boven met een drietal Members Only-tapes. Nu is Ski Mask een van de meest originele rappers uit de Soundcloud-generatie. Luister zijn recente hit ‘Coolest Monkey in the Jungle’ maar eens: een dissonante beat, kritiek op een hele domme H&M-reclame, Family Guy-referenties en zelfs een knipoog naar King Gizzard & The Lizard Wizard.