Het is alweer zesentwintig jaar geleden dat Eddie Vedder met een sierlijke snoekduik vanaf een televisiekraan in het Pinkpoppubliek belandde. Vandaag sluiten de rockers uit Seattle de eerste dag van Pinkpop 2018. Maar is valt meer te beleven hier in Landgraaf. Lil Kleine, Blaudzun, The Academic, Oh Wonder en meer. Volg alles op de voet in ons liveblog met recensies, video's en de livestream.

live updates

01:38: PP18: Pearl Jam is nog altijd het wachten waard

'Heeft ie? Ja, heeft ie hem nou? Ja, hij heeft hem aan.' Voor een band waar het expliciet niet gaat om uiterlijk vertoon, gonst het toch behoorlijk over hoe Eddie Vedder vanavond het podium op stapt. Met of zonder Tivoli shirt. Met dus. Daar onder het onvermijdelijke houthakkershirt piept toch echt het bekende logo uit. Nog geen noot gespeeld en Pearl Jam heeft Landgraaf al om de vinger gewonden.

Lees de hele recensie

23:57: Snow Patrol het best als ze het ongemak omarmen

Zeven jaar geleden, bij hun zesde album, was Snow Patrol eindelijk waar ze al jaren naar toe werkten. Ze verkochten stadions uit, sloten festivals af - Pinkpop zelfs al twee jaar eerder, kortom de tijd van oogsten leek aangebroken. 

Lees hier de hele recensie

23:50 Donnie is en blijft de Fenomeen

Wat, je kunt Donnie’s meme-hit nog steeds niet meezingen? Dan doen we hem toch gewoon nog een keer? Hoppa, snelle planga in de hyperdrive, met een gabber-climax.

Lees hier de hele recensie.

22:31: The Offspring redt meer mensenlevens dan ooit

En dan ‘Self Esteem’ natuurlijk als slotnummer, het ultieme festivalanthem dat over het hele veld schalt en hen de grootste indieband ooit maakte. Zo’n anthem heeft Pearl Jam nog nooit geschreven. Of in ieder geval niet volgens de tienjarige die nog steeds in me zit, en zo te zien ben ik niet de enige die dat vindt.

Lees hier de hele recensie

22:22: Pinkpop zal de hele nacht Oliver Heldens opboeren

Het probleem is niet alleen dat Heldens geen smaak heeft, maar ook dat ie niet durft te vertrouwen op de muziek, en ook niet op zijn publiek. Geen track laat ie opbloeien, van niets gebruikt ie de kracht, overal gooit ie een verstikkende saus effecten en extra bas overheen. 

Lees hier de hele recensie

22:09: Eelt klappen bij euforisch Blaudzun

Met zijn ravenzwarte baard, asymmetrische haar en de hipste jampotbril van Nederland kennen we Blaudzun al precies tien jaar en zeven jaar albums lang. In die tijd is hij uitgegroeid tot misschien wel de grootste indiepopster van Nederland. Vijf jaar geleden wist hij op het noord podium - toen nog 3FM Stage, al de sterren van de hemel te spelen. 

Lees de hele recensie hier

21:06: Oh, Wonder schreeuwt om intimiteit

Nou ja, op die ene hyperenthousiaste jongen met het fluorescerende vestje na dan. Hij is euforisch wanneer ze ‘Loving You’ als slotnummer spelen, en staat helemaal tegen de barrier geplakt te zwaaien met een kartonnetje dat–ie van een pak Pamplemousse-rosé heeft gescheurd. Daarop staat gekladderd: ‘I don’t like Pearl Jam, let’s get a drink.’ En z’n telefoonnummer. Hij wil hem gooien! Hij gaat hem gooien! Hij durft hem toch niet te gooien. Gelukkig maar.

Lees hier de hele recensie

21:05 Hoort BLØF eigenlijk thuis op Pinkpop?

20:55: Allesbehalve overtuigende show van The Academic

Nu hebben ze het vliegtuig naar het vaste land gepakt om even door te pakken. Probleempje: hun instrumenten haalden Schiphol niet, waardoor het stel eerder noodgedwongen een akoestische sessie op 3FM moest doen. Maar, wonder boven wonder, op Stage Four heeft The Academic gewoon de instrumenten in de hand. En, zoals ze zelf op internet schreven: ze zijn ready! 

Lees hier de hele recensie

20:18: Neerlands favoriete romcomband BLØF is helemaal terug

2006, het was een fase waarin BLØF graag serieus genomen wilde worden als semi-alternatieve band. Inmiddels weet iedereen dat BLØF dat niet is. Het is een oer-Hollandse romcomband met de uitstraling van een stel Gooise vastgoedondernemers. Een van de populairste songs in de set vandaag is niet voor niets ‘Alles Is Liefde’, een liedje waarin BLØF zijn sentiment niet meer verpakt in wollige beeldspraak over wolken en golven. 

Lees hier de hele recensie

19:38: The Last Internationale vergeet te kiezen

Het is warm in de grote tent op Pinkpop. Bloedheet zelfs. De perfecte plek voor de zweterige bluesrock van The Last Internationale, dat drie jaar na het Landgraafdebuut terug mag komen.

Lees hier de hele recensie

19:26: Jess Glynne was liever ergens anders

Maar dan wordt hit 'Don't Be So Hard On Yourself' ineens direct opgepikt: mensen beginnen uit zichzelf mee te zingen, dansen en klappen. Als bij toverslag begint alles op het podium ook meer te leven. 

Lees de hele recensie hier

17:48: Slydigs mag de roze vlam aansteken

Een centimeter, twee centimeter, drie. De as-top van bassist Ben Breslin wordt langer en langer. Hij laat hem op het puntje van zijn lip balanceren. Naast hem de drummer met een tamboerijn. We bevinden ons in het rustpuntje van de set, op de helft. Zanger Dean Fairhurst draagt een lekker licht knellend overhemd met een printje dat het midden houdt tussen een bos lentebloemen en een truffeltrip. Hij schuift zijn zonnebril terug omhoog zijn zwetende neus op en ziet dat ie Pinkpop aardig in de tas heeft. En daar lijkt ie niet al te verbaasd over. 

Lees de hele recensie hier

17:35: Lil Kleine is een kermisattractie met patsergedrag

Het is allemaal een beetje smakeloos, hoor, en Kleine is met zijn toeters en bellen eerder een kermisattractie dan een serieuze popshow. Maar tijdens ‘Drank en Drugs’ ontstaan wel twee flinke moshpits in het voorste vak. Wop wop wop, over de kop!

Lees hier de hele recensie

17:24: Walden sleurt de Brightlands mee in hun droom

‘Belachelijk, hoe dromen gewoon kunnen uitkomen!’ In een walm van roze rook komt Walden het podium op, de winnaar van de Nu Of Nooit-prijs en daarmee tevens de opener van Pinkpop 2018. Walden: vier knullen uit Sittard die na de jaarlijkse bandwedstrijd onder andere Tamarin Desert en Antikythera achter zich lieten en nu de Brightlands Stage een poepie mogen laten ruiken met hun psychedelische popliedjes. 

Lees hier de hele recensie

15:00: Pinkpop is begonnen!

Nu of Nooit-winaar Walden staat op het podium, dus dat kan maar een ding betekenen: Pinkpop is los! Houd dit liveblog in de gaten voor constante updates, recensies, video's en natuurlijk de livestream, terwijl we langzaam aftellen naar de show van Pearl Jam vanavond.
De livestream start om 16:00 uur met de show van Lil'Kleine op het hoofdpodium.


Volg Pinkpop op de voet in het dossier