Het leek even een bijzonder magere dag te worden, de openingsdag van de 49ste editie van Pinkpop. Maar hij werd uiteindelijk gered door de Fenomeen, Blaudzun en natuurlijk Pearl Jam. Eddie Vedder kon zich zelfs nog precies herinneren hoe hij ooit een cameraman het leven zuur maakte!

Dat BLØF twaalf jaar na hun vorige Pinkpop show uitgerekend nu terug is, zal niemand verbazen. De Zeeuwse band scoorde met ‘Zoutelande’ zijn grootste hit in tijden en is weer welkom bij de hoogmis van het Nederlandse festivalcircuit. Zo ervaart de band dat zelf, getuige de bescheiden praatjes tussendoor. Pascal Jakobsen vraagt zijn publiek zo hard mee te zingen dat de ‘grote bands’ backstage het ook zullen horen. Maar Pinkpop zingt zonder aansporing al uit volle borst. 

Probeer maar gewoon mee te brullen met up-tempo liedjes die de meesten hier waarschijnlijk niet kennen, maar die zo herkenbaar zijn dat dat ook niet hoeft. Er zitten er een paar tussen die het veld lekker in beweging brengt, met name ‘Electric Love’ en de melancholische afsluiter ‘The Love That Keeps On Giving’. Mancunian pubrockband Slydigs weet wel van wanten. Maar of we ze hierna nog eens terugzien? Die kans is klein.

Ja, natuurlijk heb je een selfie geschoten van je flitsende zonnebril, en die in je vriendengroep verspreid met 'SNELLE PLANGA'. Maar kun je het refrein van Donnie's meme-hit ook meeschreeuwen?! Geeft niet, geeft niet, na vandaag misschien. Maar een ding moet je eerst weten: Donnie is de fenomeen. Hij is zo’n fenomeen dat ie eigenlijk een Grammy zou moeten krijgen. Niet voor zijn muziek, maar voor de persoon die hij is.

Met een noodgang pompt Blaudzun zijn bombastische en melancholische energie in perfect gedoseerde porties de tent in. En hoe kan het Nederlands publiek beter laten zien hoe groot de euforie is dan door de handjes ritmisch samen te voegen? Er wordt wat geklapt vanmiddag.

'Heeft ie? Ja, heeft ie hem nou? Ja, hij heeft hem aan.' Voor een band waar het expliciet niet gaat om uiterlijk vertoon, gonst het toch behoorlijk over hoe Eddie Vedder vanavond het podium op stapt. Met of zonder Tivoli-shirt? Met dus. Daar onder het onvermijdelijke houthakkershirt piept toch echt het bekende logo uit. Nog geen noot gespeeld en Pearl Jam heeft Landgraaf al om de vinger gewonden.