Natuurlijk zijn we heel benieuwd welke aanpassingen Lowlands dit jaar weer doorgevoerd heeft. Nóg benieuwder zijn we naar deze acts. Dit zijn de bands die per ongeluk uitgroeien tot je hoogtepunt en de dj's bij wie je zomaar tot diep in de nacht je schoenzolen eraf danst.

Cabbage

Vrijdag, 17.45 - 18.45, Lima

Terwijl de Britse charts gedomineerd worden door dance-pop en rap, verzamelen zich her en der groepjes jongeren rond kleine vuurtjes der rebellie. Vaandeldragers Shame en Idles hebben gezelschap van Cabbage, een band uit omgeving Manchester die heel goed weet hoe je bijtende, overstuurde postpunk moet maken, maar die grappig genoeg ook het mee-brul-gehalte van de betere pubrock beheersen. Ze spelen al op dag 1, en mocht het vuur van de dag nog niet aan zijn, dan gaat het daar in de Lima zeker ontstoken worden.

Brockhampton

Vrijdag, 18.30 - 19.30, Bravo

’s Werelds beste boyband, roept BROCKHAMPTON graag met een knipoog over zichzelf. De buitenissige hiphopcrew uit Texas kent een stuk of veertien leden, bracht afgelopen jaar drie (!) uitstekende albums uit, en leende zijn uitstraling nog het meest van Odd Future en eh… The Blue Man Group. Ja echt, regelmatig verven ze hun gezicht blauw. Het zou allemaal nogal een rommeltje kunnen worden op het podium, maar als je YouTube afstruint zie je dat ze het mega-ambitieus aanpakken met strijkers én een helikopter op het podium. Op Lowlands geven ze hun allereerste Nederlandse show, en meteen maar als een-na-laatste act in de Bravo. Typisch zo’n show waar je achteraf van gaat zeggen: daar was ik bij!

Tshegue

Vrijdag, 19.45 - 20.45, Lima

Wat was de show van Tshegue op Eurosonic dit jaar leuk, zeg. Noem het afropunk, noem het tribale garage, noem het wat je wil. De Parijse zangeres wist iedereen aan het zweten te krijgen met krachtige percussie-workouts en woestijnblues-gitaren. Ze duikelde op gouden plateauzolen de zaal in. Al gauw vormde zich een wild dansende fluitende menigte om haar heen, en deed ze zelf een dance-off (!) met een gast uit het publiek. Perfect voor de Lima, dus.

Yaeji

Vrijdag, 00.00 - 01.00, India

Wist je al dat de India-tent dit jaar compleet is vernieuwd? Dat betekent ook: een serieuzer nachtprogramma, met als kers op de taart het Nederlandse debuut van Yaeji op vrijdagnacht. De producties van de Koreaans-Amerikaanse dj hebben de onweerstaanbare drive van house, een goed gevoel voor pophooks en verwarrende zuchtvocalen die nog het meest weghebben van ASMR. 

Avalon Emerson

Vrijdag, 02.30 - 04.30, X-Ray

De Amerikaanse Avalon Emerson heeft in de luwte al heel wat vlieguren gemaakt - onder andere als resident van de Panoramabar in haar thuisstad Berlijn - en nu krijgt ze internationaal volop de kans. Terecht, want ze is een van de spannendste dj’s van het moment, met oor voor de groove maar ook voor donkere, ingewikkelde muziek. Precies wat je wilt als afsluiter van de X-Ray, de spannendste danstent van Lowlands. Ze produceert ook, en haar eigen tracks zijn net zo grillig en meeslepend als je van haar sets mag verwachten.

Luwten

Zaterdag, 12.00 - 12.45, India

Luwten, dat was toch die band rond Tessa Douwstra die vorig jaar een bijzonder subtiele popplaat vol vogelgeluiden maakte? Klopt helemaal, maar inmiddels is het viertal veel meer dan dat. Live bouwt het Luwten Douwstra’s liedjes namelijk uit tot meeslepende opussen die soms verassend dansbaar zijn. In juni bracht het kwartet het kleinste podium van Down The Rabbit Hole nog moeiteloos in extase op een snikhete eerste festivaldag. Magie gegarandeerd dus, te meer omdat Luwten op Lowlands de felbegeerde wakker-word-spot in de India heeft.

Mario Batkovic

Zaterdag, 12.30 - 13.20, Lima

Als vrienden elkaar Mario Batkovic aanraden gaat dat meestal zo: je denkt dat je er niet van houdt, maar ga nou maar, hij zal je verbazen. Dat heeft alles te maken met zijn instrument, dat een nogal stoffig imago heeft: de accordeon. Maar de Bosniër maakt er bezwerende, dreigende muziek mee, die al leidde tot rijen voor de kerk op Le Guess Who? en een veld vol bewonderaars op Into The Great Wide Open. Laat je niet verrassen en streep hem vooral nu vast aan in je blokkenschema.

Ho99o9

Zaterdag, 16.55 - 17.45, India

Tegenwoordig is het niet meer dan normaal dat een rapper aangeeft System of a Down mega-sick te vinden, inspiratie uit nu-metal haalt of een flamboyante hanenkam draagt. Maar Ho99o9 is in die golf echt een pionier: experimentele fysieke horror-rap a la Death Grips gecombineerd met een vlammend hardcore punk-hart. In 2015 stonden ze al met een virtuoze drummer en berg Marshall-versterkers in de X-Ray, nu promoveren ze naar de India.

Peggy Gou

Zaterdag, 22.30 - 01.15, India

Voorspelling: even voor 1 uur zaterdagnacht zal een kolkende India massaal op blote voeten dansen, de schoenen boven het hoofd. Niet als oud-Iraakse belediging, maar als eerbetoon aan Peggy Gou aka Peggy Shoe, die dan net haar zomerse house-hitje ‘It Makes You Forget’ gedraaid zal hebben. Mooi, zullen we concluderen, dat de India nu ook een volwaardig dance-programma heeft. En fijn dat deze nieuwe grande dame van de house zich aangediend heeft en haar kans pakt.

SOPHIE

Zaterdag, 01.00 - 02.00, X-Ray

Wat zou SOPHIE precies gaan doen in de X-Ray? Ze speelde zich ooit in de kijker als vaandeldrager van PC Music, waar ze mierzoete bubblegum-house-pop overhoop gooide met suizend gepiep en geknars. Op haar officiële debuutalbum Oil of Every Pearl’s Un-Insides horen we nog veel meer uitersten: aan de ene kant hartverscheurend mooie ballads, aan de andere kant gewelddadigere experimentele beats dan ooit tevoren. 

The Mauskovic Dance Band

Zondag, 16.00 - 17.00, Lima

The Mauskovic Dance Band is hét exportproduct van de polderexotica. Niet zo gek, want bandleider Nic Mauskovic verdiende de afgelopen jaren zijn sporen in Bruxas, Altin Gün en de band van Jacco Gardner. En dan speelt ‘ie ook nog samen met Gardner in de legendarische Zambiaanse rockband WITCH. Een ware wereldreiziger dus, deze Amsterdammer. Alle bandleden heten - à la Ramones - zogenaamd Mauskovic en hun muziek klinkt als een bastaard van Colombiaanse cumbia en Caribische psychedelica. Geloof jij natuurlijk best, het belangrijkste is dat deze zelf betitelde ‘space disco’ harder swingt dan een Nederlandse band ooit gedaan heeft. 

Confidence Man

Zondag, 16.40 - 17.30, X-Ray

‘De mindfuck van de dag’ noemden we Confidence Man vorig jaar op Down The Rabbit Hole. Nu zou het Australische duo weleens de mindfuck van het hele weekend kunnen worden. Op het langverwachte debuutalbum Confident Music For Confident People scoort de boogieband uit Brisbane met ‘Boyfriend’ en ‘Don’t You Know I’m In a Band’ twee van de bizarste hits van het jaar. Ze behoren toe aan Janet Planet en Sugar Bones, die niet alleen die vreemde vocals verzorgen maar ook nog de danspasjes voor hun rekening nemen. Perfect voor als je je zondag toch een beetje vies voelt en even zelfvertrouwen wilt tanken: bij Confidence Man ben je vast en zeker niet degene die het gekst danst.

Kamaal Williams

Zondag, 19.45 - 20.40, X-Ray

Zonde, zonde, zonde. Die gedachte overheerste toen een jaar geleden het succesvolle duo Yussef Kamaal uit elkaar ging. Ze waren misschien wel de spannendste Engelse jazz-act in 15 jaar, het Britse antwoord op artiesten als Thundercat en Kamasi Washington. Maar de split betekende niet het einde voor toetsenist Kamaal Williams, die dit voorjaar met een uitstekende plaat kwam die niet voor niets The Return heet. 

Agar Agar

Zondag, 20.00 - 21.00, India

Als Stranger Things zich in Frankrijk afspeelde, had Agar Agar de soundtrack gemaakt. Deze academiestudenten speelden voor het eerst samen op het afscheidsfeestje van hun bibliothecaris en hun sound doet vermoeden dat ze als bedankje al zijn oude synthesizers af mochten stoffen. Veel leuker dan al die laffe emo-synths, deze donkere disco waarin Daft Punk en Kavinsky met elkaar dansen. Clara Cappagli en Armand Bultheel vernoemden hun band niet voor niets naar een soort equivalent van maïzena: singles 'Fangs Out' en ‘Prettiest Virgin’ beloven dat het een plakkerige bende gaat worden bij deze Parijzenaren. En dan hebben we je nog niet eens verteld dat Agar Agar een van de hoogtepunten van Eurosonic Noorderslag was.