Er staat een file voor de safari, tenten zijn opgezet, de tap staat open en de eerste bands zijn geweest: Best Kept Secret 2018 is nu écht begonnen. In het liveblog zie je alles voorbij komen. In dit liveblog vind je alles van de vrijdag op chronologische volgorde onder elkaar, van recensies tot livesessies, van video-interviews tot concertopnames.

video: alle concertopnames & livesessies

 • live updates

  04:48: Ray Fuego predikt positiviteit in het holst van de nacht

  'Ik ga het nog een keer vragen: hoe gaat het écht met jullie?' Nou, Ray, het is drie uur 's nachts na een lange festivaldag, en eerlijk gezegd zijn we best een beetje moe. Maar deze set van de Amsterdamse rapper, activist en mode-icoon brengt daar snel genoeg verandering in. Ray Fuego is de voorganger van het eclectische collectief SMIB, waarin al het goede van punk en hiphop samen komt: visie, activisme, eigenzinnigheid en een hele hoop lol. En goeie muziek natuurlijk, met moshpits.

  Lees hier de hele recensie

  04:20: Job Jobse trekt zijn hele trukendoos open

  Dit jaar heeft Best Kept Secret iets nieuws: een echte nachtprogrammering. De allereerste wordt afgetrapt door Job Jobse, een welbekende figuur in de Amsterdamse scenes rondom Trouw en De School. 

  Lees hier de hele recensie 

  04:00: Häxxan, beukende magie in The Casbah

  Het euforische moment in de muziek van Häxxan ontstaat ook nog eens een moshpit. En wat voor één, een kwartier lang staat vooraan een kolkende massa. De bril glibbert van de natte neus van de dolblije frontman, een geur van bier en zweet stijgt op uit de Casbah. Ineens is er ruimte! Dit maakt de show officieel geslaagd. Häxxan  smeekt om een grotere zaal, maar juist de krappe Casbah tilt deze gruizige show naar een nieuw level.

   

  Lees hier de hele recensie

  03:00: Crows rocken op, in en onder de Casbah

  Vrijdagavond half drie: Voor de deur van rockhut The Casbah gaat iemand over zijn nek terwijl Crows op het punt staat te beginnen. Het is oncomfortabel druk en na een half nummer ontploft de tent door een salto van de zanger het publiek in. De komende drie kwartier staat hij vaker op, onder en in het publiek dan op het podium. De drie bomen (letterlijk) op de dansvloer zorgen voor wat schaafwonden in de moshpit, maar dat past wel bij de destructieve, anarchistische rock van het viertal uit Londen. Rock n roll op zijn best.

  02:00 Alle vuisten in de lucht voor CHVRCHES

  Op het hoofdpodium is Arctic Monkeys nog met het laatste nummer bezig, maar het is twaalf uur sharp en in de grote tent laat CHVRCHES er geen misverstand over bestaan: er is geen ander universum dan dit. Alle schuiven gaan open. 

  Lees de hele recensie

   

  01:51: he Comet Is Coming stijgt nauwelijks op

  Daar weet Best Kept Secret zo na middernacht wel raad mee: er wordt keihard meegedanst, gehost en de armen gaan in de lucht. Maar kosmisch? Nee, The Comet Is Coming blijft vannacht keurig binnen de stratosfeer.

  Lees hier de hele recensie

  01:44: Altin Gün snapt de kunst van Het Spannende

  Psychedelische muziek is misschien wel een van de moeilijkste soorten van muziek. Niet zozeer vanwege het technische aspect, maar meer om wat we maar ‘Het Spannende’ noemen. Sommige psychedelische bands zijn ronduit voorspelbaar; binnen enkele seconden weet je precies hoe de rest gaat klinken. 

  Lees hier de hele recensie

  01:25: Arctic Monkeys van biergooiers naar Martini-drinkers

  Een scherpere headliner kun je je als festival nauwelijks wensen: amper twee weken geleden verscheen het zesde album van Arctic Monkeys, en daarmee keert de Engelse band vijf jaar na hun eerste keer terug in Hilvarenbeek.

  Lees hier de hele recensie

  00:15: Happy birthday to Naaz

  'Dank jullie wel voor het komen naar mijn verjaardagsfeestje!' Jazeker, supercharmante popzangeres Naaz is vandaag twintig geworden. Ze viert het met de zoveelste droom die uitkomt: een show op Best Kept Secret. Naaz is al ongeveer een jaar aan een stuk door haar dromen aan het waarmaken, en je gunt het haar van harte: haar optimisme is aanstekelijk, haar charisma niet te ontkennen, en haar liedjes gewoon heel erg leuk. 

  Lees hier de hele recensie

  00:12: Tyler, The Creator is vandaag moederziel alleen

  Sorry jongens. Vandaag geen indrukwekkende LED-muren, geen grootste gasten op het podium, geen toeters en bellen. 

  Lees de hele recensie

  23:40: De avond redt Deerhunter van een matige show

  Maar dan, synchroon met de instrumentale solo van 'Desire Lines'valt de avond. De redding voor de show van Deerhunter, want Cox is een man van de nacht. En wanneer de zon verdwijnt, verdwijnt het laatste restje ongemak. 

  Lees hier de hele recensie

  23:29: Kermen, janken en gieren met Trail Of Dead

  Als er wel één schizofrene band dit jaar op Best Kept Secret aantreedt, is het wel …And You Will Know Us By The Trail Of Dead. 

  Lees hier de hele recensie

  23:00: Ionica Smeets doet vandaag even iets heel anders

  21:18: Rex Orange County breekt tienerharten met ouwelullenmuziek 

  Hij komt het podium niet op, maar desondanks verandert de Three ineens in een uitgelaten dansfeestje. Dolgelukkig slaat het publiek de armen om elkaar heen. Ouderwets gezellig.

  Lees de hele recensie hier

  21:08: Los Pirañas scheurt de Five aan flarden

  Een climax waarin Ojeda halfnaakt nog even alles geeft, het tempo aanzienlijk lager ligt, maar het gedans in verhouding des te meer. Dan blijkt de gitarist al een hele tijd een snaar te missen, maar heeft iemand dat gemerkt? Nee hoor, baile, baile!

  Lees de hele recensie hier

  20:44: The Districts telkens een treetje hoger

  De indie rock van The Districts plukt ook wat van americana, van emo uit het vorige decennium en zelfs van de southern rock die Kings of Leon aanvankelijk speelde. Wolf Parade maar dan toegankelijker. 

  Lees hier de hele recensie

  20:30: Duizenden voyeurs bij Future Islands

  Misschien komt het door de stunt die de frontman de vorige keer uithaalde op Best Kept Secret. Het strand voor het hoofdpodium staat aan het begin van de avond in elk geval al gezellig vol. En iedereen weet: bij een show van Future Islands kun je vuurwerk verwachten.

  Lees hier de hele recensie

  20:05: Alles in de knoop bij Mozes & The Firstborn

  ‘Gimme some, Gimme some!’ Zanger Melle van psych garagerockers Mozes & The Firstborn zet zijn gitaar opzij en doet een paar passen naar voren, op de subs. Hij rolt met zijn ogen en laat zijn lichaam trillen. Achter hem rolt zijn gitarist Ernst-Jan over het podium. Hij heeft zijn petje en zijn professionele nonchalance afgeschud.

  Lees de hele recensie hier 

  18:40: De gecontroleerde chaos van Palm

  Je zou denken dat een band als Palm elke festivaltent leeg zou spelen. Niet omdat ze slecht zijn, maar de band uit Philadeplhia maakt artrock met meer verschillende maatsoorten per liedje dan de meeste bands in hun gehele oeuvre. 

  Less de hele recensie hier

  18:37: Bedouine tovert Three om tot intieme huiskamer

  Kletskous Bedouine kan er zelf ook wat van. Ze is al bezig met haar tweede album, waar ze ons even een nieuw pareltje van wil laten horen. Zo nieuw dat ze nog geen titel heeft. Wij mogen kiezen. De suggesties: My Daisy, Swans, Tonight, Quiet Tonight en Alone Tonight. Wordt vervolgd!

  Lees de hele recensie hier

  17:40: The Shacks kan meer dan dromen

  Het is een gemoedelijke, broeierige middag en de nieuwe editie van Best Kept Secret wordt geopend door een gemoedelijke, broeierige band. The Shacks uit New York heeft een frontvrouw/bassiste die niet zingt, ze fluistert in je oor.

  Lees de hele recensie hier.

  17.15: Jay Som neuzelt prettig uit de bocht

  Weet je nog, hoe ooit al bij de eerste band op Stage 2 het crowdsurfzweet in de oksels klotste, de biertjes door de lucht vlogen als dronken zwaluwen en de adrenaline welig tierde? Nou, dat hoef je bij neuzelband Jay Som allemaal niet te verwachten. Nee, het is dit jaar keurig naar de sneakers staren (nog niet modderig, zo te zien) bij de opening van de eerste dag Best Kept Secret.

  Lees de hele recensie hier.

  16:00: Het geheimzinnige vraagteken onthuld

  De wildste geruchten gingen rond over het vraagteken dat alle dagen op het blokkenschema prijkt. Een mega giga karaoke? Of nee, toch Despacio?! Zou het het? Het legendarische geluidsystem van de Soulwax broers en James Murphy. Nee, het vraagteken is de Hang Out. Een nieuw gebied waar je kan eten, maar waar aan de enorme speakers te zien ook nog een hoop meer gaat gebeuren. 

  Volg Best Kept Secret op de voet in het Best Kept Secret dossier.