Bieber, Bieber en nog eens Bieber. Het was de act waar iedereen, inclusief wijzelf, het vooral over hadden. Maar plottwist: de duurbetaalde superster haalde bij lange na niet de Top 5 van de eerste dag in Landgraaf.

1. Martin Garrix

Alle Pinkpop principes gaan vanavond overboord. Niet alleen staat Martin Garrix hier als eerste dj ooit het hoofdpodium van Pinkpop af te sluiten, hij beslecht ook nog eens de grens van twaalf uur. Oh oh! Maar de jonge Beliebers zijn nog volop blijven hangen voor de grootste Nederlandse popster van het moment: Martin Garrix.

2. Richard Ashcroft

Twintig jaar Radioheads OK Computer, maar ook bijna twintig jaar Urban Hymns: het doorbraakalbum van de psychdelische Britse band The Verve. Voormalig Verve-frontman Richard Ashcroft lijkt nog dunner geworden, maar zijn passie is er niet minder om, hij gaat nog steeds helemaal op in zijn muziek. Op de knieën meteen al in het tweede nummer. Het is de tragedie van de oude rocker. Britpop anyone? Met moeite een halflege tent, misplaatst op deze dag in het teken van de jonge aanwas.

3. Ronnie Flex & Deuxperience Band

‘Zeven jaar geleden stond ik nog in het buurthuis, nu sta ik voor het eerst in mijn carrière op Pinkpop!’ Ronnie Flex zegt het met een dikke grijns. En als koning van de Nederlandse streams geeft hij vandaag een show die onweerstaanbaar dansbaar is, een show waar zelfs de grootste haters zichzelf erop betrappen door de knieën te zakken en heen en weer te zwieren.

4. Kensington

Vernieuwend of spraakmakend gaat Kensington nooit worden. Daar is het ook helemaal niet de band naar, en misschien is het daar tegenwoordig niet eens het genre meer naar. Veel belangrijker is dat ze hier het hele veld platspelen. Het is zonde dat de regie verzuimt om zo af en toe eens het enorme veld in beeld te brengen, want ze pakken het helemaal in. En afsluiten met het live opvallend harde St. Helena' ,uitgerekend de enige track met de allerminste meezingpotentie, Eloi die de longen uit zijn lijf schreeuwt en gitaren die finaal uit de bocht vliegen, is toch best wel stoer en maakt het definitief duidelijk. Dit had gewoon de afsluiter van de Pinkpop-maandag moeten zijn. 

5. Kaiser Chiefs

Er zijn drie dingen zeker in het leven: de dood, belastingen en dat Kaiser Chiefs om de drie jaar op Pinkpop komt spelen. Aangezien frontman Ricky Wilson kind aan het Landgraafse huis is, ziet hij snel dat a: het publiek veel jonger is en b: een stuk minder in getal. Dat laatste komt nog redelijk in orde, dat eerste zal niet veel veranderen want ook hij merkt op dat iedereen voor La Bieber komt: ‘He’s backstage here, wearing our T-shirt!’. Wilson weet waar iedereen op Pinkpop voor komt, maar ook zeker waarvoor men naar Kaiser Chiefs komt.