‘Zeven jaar geleden stond ik nog in het buurthuis, nu sta ik voor het eerst in mijn carrière op Pinkpop!’ Ronnie Flex zegt het met een dikke grijns. En als koning van de Nederlandse streams geeft hij vandaag een show die onweerstaanbaar dansbaar is, een show waar zelfs de grootste haters zichzelf erop betrappen door de knieën te zakken en heen en weer te zwieren.

‘Mag ik jullie voorstellen aan de beste band ter wereld?!,’ roept Ronnie Flex. Jazeker, al sinds januari speelt een van Neerlands bekendste rappers niet meer met dj, maar met de Deuxperience Band. Moderne elektronische hiphopproducties vertalen naar een liveband met gitaar, drums, toetsen en een lékker soulvol achtergrondkoor? Vaak gaat een dergelijke band behoorlijk fout. Sterker nog: het wordt dan potsierlijk, stroef en knap vervelend dan dat het echt iets toevoegt, met stramme drumpartijen en ‘fúnky’ Stratocaster-riffjes die alle vaart uit de liedjes halen. Bah bah. 

Maar bij Ronnie? Bij die verlegen jongen uit Capelle aan den IJssel die uitgroeide tot de koning van de streamingcijfers? Bij hem voelt het als een ontzettend logische stap. Op Noorderslag was zijn liveshow nog een tikkeltje stroefjes, maar nu is de show zo soepel als een jong wijntje. Een liedje als ‘Plek Als Dit’ krijgt een opzwepende drumroffel mee, waarna de gehele band stilvalt en Ronnie met zijn twee achtergrondzangeressen krachtig a capella uithaalt. Wat zijn die zangeressen sowieso fantastisch: ze zien er supercool uit, dansen sensueler dan het gehele Pinkpop-publiek bij elkaar en hun zanglijnen voegen daadwerkelijk wat toe aan de liedjes van Ronnie.

En Ronnie zelf? Die zingt ook beter dan ooit. Zo’n beetje elk zinnetje waar hij ver de hoogte in schiet zet hij kracht bij door z’n arm de lucht in te gooien of zijn hand in de zij te zetten. De autotune knort er tevreden bij.

HET CONCERT:
Ronnie Flex, Stage 4, zaterdag 2 juni

HET PUBLIEK:
De meisjes vooraan gilden van begin tot eind hun tere longetjes uit hun lichamen, maar zelfs de vaders en moeders dansten stiekem mee op de tropische versie van 'Drank & Drugs'.

WAS HET GOED:
Dit is het soort show dat eigenlijk ieder festival leuker maakt. Zelfs de grootste haters gaan weg met een glimlach.

HET NUMMER:
Zijn giga-hit 'Energie' speelt-ie zelfs twee keer.

(Tekst gaat door onder de foto)

Veel nummers van Ronnie Flex hadden altijd al een moderne dancehall-vibe, dat versterkt de Deuxperience-band vandaag alleen nog maar. De percussie-partijen dwingen je door de knieën te gaan en de heupen heen en weer te zwieren. Ja, het wordt er een soort Surinaams feestje van, met zomerse kaseko en reggaeton, zonder dat het corny of té gezellig wordt. Zelfs 'Drank & Drugs' krijgt een tropische en bijna onherkenbare sound mee.

Een heel goede show, dus. Het is bijna zonde dat hij op Stage 4 staat, dat een beetje weggemoffeld is op het terrein en verder niet bepaald de meest urgente namen heeft staan. Sterker nog, het wordt wel eens gekscherend het kliekjespodium genoemd, maar het is ramvol voor Ronnie. Vooraan staat een leger piepjonge meisjes met de smartphone al z’n teksten letter voor letter mee te spellen. En, ja, ook de haters achteraan betrappen zich erop door de knieën te zakken en heen en weer te zwieren. Onweerstaanbaar dansen!

Het is niet alleen maar feest: Ronnie durft even gas terug te nemen in de oude ballad ‘Regen in de Tuin’ – waar helaas keihard doorheen wordt geluld – en speelt de heerlijke nieuwe glijer ‘Best Friend’, dat nog het meeste wegheeft van de soepele, moderne R&B van Jeremih. 

Goed, er gaat wel wat aan ongebreidelde energie van zijn muziek verloren met band: wie wel eens bij een oude show van Ronnie is geweest – toen nog met een dj – zag hoe kids helemaal gek gingen en over elkaar heen struikelden bij piek-tracks als ‘In Een Jet’, alsof in één keer alle hormonen in het hoofd loskomen en ze bijna uit elkaar spatten van de energie. Dat gebeurt nu echt niet meer, maar dat hoeft ook helemaal niet.

‘Normaal praat ik niet veel', zingt Ronnie in zijn grootste hit 'Energie', die hij vandaag zelfs twee keer doet. 'Nee, meestal ben ik stil. En ik wil niet vervelend zijn. Kan ik even in je leven zijn?’ Zijn liedjes gaan vaak over jezelf afzonderen – het liefst samen –, onzekerheid en er juist níét bij horen. En zo is Ronnie ook een beetje. Je ziet het aan alles: zijn verlegen glimlach, zijn bijna awkward dansjes en zijn onbeholpen houding. Maar juist dat maakt hem zo goed, zo anders dan de meeste Nederlandse rappers en het type dat eigenlijk iedereen in zijn hart kan sluiten. En de meest verlegen superster van Nederland heeft nu wel de meest dansbare show. Een volwassen show die eigenlijk op ieder festival wel een plekje verdient. 

CV Ronnie Flex

1992: geboren in Capelle a/d IJssel
2012: ‘Soldaatje' met Mr Polska en ‘Nooit Meer Slapen’ met Yellow Claw
2013: ‘In Een Jet' en 'Tankstation'
2014: single 'Zusje', debuutalbum De Nacht Is Nog Jong Net Als Wij Voor Altijd
2015: New Wave, eerste nummer 1 met 'Drank & Drugs', hit 'Niemand' met Mr. Polska
2016: Pop Prijs met New Wave, hit 'Niet Omdat Het Moet' met Lil Kleine
2017: hit 'Energie' met Frenna, ‘Come Again’ met Boef

Zijn drie bestbekeken video’s zijn samen goed voor meer dan 80 miljoen views op YouTube. Vrijwel alle tracks van Ronnie Flex zijn geproduceerd door Boaz van de Beats, die ook beats maakt voor onder andere Major Lazer, Ariana Grande en David Guetta.

Het moment:

‘Niet te snel “JAAA!” roepen, maar wie kent me sinds Energie?’ Gegil. ‘En voor de ouderen hier, wie kent me sinds Expeditie Robinson?!’ Nog meer gegil. ‘Deze is voor wie me nog véél langer kent.’ Daarop gooit hij zijn eerste eigen hit erin: ‘Zusje’, uit 2014. Extreem hard gegil. Ronnie bloost er een beetje van. 

Setlist

1. Niet Omdat Het Moet
2. Investeren in de Liefde
3. Meisjes Blijven Meisjes
4. Medley van o.a. Famous
5. Best Friend
6. Zusje
7. Niemand
8. Regen in de Tuin
9. Drank en Drugs 
10. Nu Sta Je Hier
11. Plek Als Dit
12. Energie
13. Come Again
14. Zeg Dat Niet
15. Energie