Volgend weekend is het weer tijd om vier dagen lang in de diepste en verste hoeken van zo ongeveer alle muzikale genres te duiken: Le Guess Who? komt eraan. Op de line-up zoals altijd een enorme verscheidenheid aan bijzondere, obscure, experimentele en soms ronduit vreemde muziek. Daaruit maakten wij deze selectie van tien acts die je volgens ons niet mag missen.

Sudan Archives

Donderdag 23:00 - 23:45, TivoliVredenburg Cloud Nine

Violiste en songwriter Sudan Archives komt uit Ohio, maar liet zich inspireren door de speelstijl van violisten in de Soedanese volksmuziek. Ze leerde zichzelf op jonge leeftijd viool spelen, nu staat haar instrument centraal in haar experimentele elektronische R&B-songs. Vol bravoure, met een flinke dosis 90s grooves en zoete harmonieën.

Protomartyr

Vrijdag 20:00 - 21:00, TivoliVredenburg Ronda

Postpunk is al niet per se het genre waar de vrolijkheid van af spat, maar  de wereld van Protomartyr is wel echt inktzwart. De zanger van de Detroitse band klinkt als een jonge Nick Cave, al grommend en praat-zingend, terwijl hoekige gitaarriffs en dreigende drums doordenderen. Op 3voor12 Album van de Week Relatives in Descent verwerkt Protomartyr onze hopeloze wereld tot dreigende postpunksongs vol galgenhumor.

Lees hier de recensie van Relatives in Descent.

GAS

Vrijdag 00:15 - 01:15, De Helling

Na zeventien jaar trok de Duitse producer Wolfgang Voigt zijn ambient alias GAS weer uit de kast en bracht meteen een album van tweeëneenhalf uur uit. Eerder dit jaar op Dekmantel bleek het live ook prachtig. Pulsende bassen, flarden synthesizers en drones die als mist de zaal vullen. Een goed concert om zittend over je heen te laten komen.

Shabazz Palaces

Zaterdag 20:50 - 21:50, TivoliVredenburg Pandora

Le Guess Who? zoekt de experimentele uithoeken van alle genres, dus ook van hiphop. Het duo uit Seattle laat zich niet belemmeren door zogenaamd opgelegde stijlregels. Als hun producties al een vorm hebben, is het dat die vorm vloeibaar is. Minimalistische beats komen en gaan, monologen lopen over in spoken word, in raps. Hiphop die je op het puntje van je stoel laat zitten.

Julie Byrne

Zaterdag 21:40 - 22:30, Theater Kikker

In een wereld vol lawaai is het krachtigste statement soms om juist de stilte te verheffen. Dat doet Julie Byrne in haar ingetogen folkliedjes, die prachtig opbloeien en ruimte maken in je hoofd. Vorig jaar verhuisde de songwriter naar New York, de hoofdstad van herrie. Daar vond ze haar oase midden in de stad, als parkwachter in Central Park. Dat gevoel van rode wangen op een frisse herfstdag krijg je van de zachtjes tokkelende gitaren, meeslepende violen en Byrne’s fluwelen stem.

John Maus

Zaterdag 22:40 - 23:30, TivoliVredenburg Pandora

In 2011 stond John Maus ook op het festival. Hij zong onverstaanbaar door een wirwar aan galmpedalen, bukte hij zich telkens om op zijn discman een van zijn andere synthpop of italo-nummers op te zetten. Ondertussen gooide hij de hele show water zich heen, zodat het leek alsof hij enorm hard aan het zweten was. De Amerikaan zit ergens tussen popmuzikant, kunstenaar en enorme aansteller in. Nu al spannend wat hij nu weer gaat doen.

Yves Tumor

Zondag 16:30 - 17:20, EKKO

De muziek van Yves Tumor is al net zo mysterieus als hij zelf. Zijn echte naam mogen we niet weten, zijn woonplaats houdt hij verborgen, net als de betekenis achter zijn experimentele muziek. Vervreemdende noise vervlecht hij met soepel vloeiende soul, samples van natuurgeluiden en bezwerende stemmen. Soms intens en beangstigend, dan weer geruststellend warm. Zijn liveshows zijn onvoorspelbaar, een wild en chaotisch samenspel tussen artiest en publiek.

Pharmakon

Zondag 18:15 - 18:55, EKKO

Keihard gekrijs, allesvernietigende elektronica. Albums over hoe bijvoorbeeld het lichaam uiteindelijk maar een homp vlees en botten is, en je belazert als het er zin in heeft. Ja, de muziek van Pharmakon is op zijn minst doodeng. Maar op een gekke manier ook adembenemend mooi. Al voelt mooi als een wat misplaatste beschrijving.

Juana Molina

Zondag 18:20 - 19:20, TivoliVredenburg Pandora

Ooit maakte ze absurdistische sketches op de Argentijnse tv, inmiddels maakt Juana Molina prachtige freakfolk. Met heel diep onder het het subtiele gefreak Zuid-Amerikaanse ritmes en zelfs iets van disco-nostalgie verstopt. David Byrne van Talking Heads is alvast fan.

Lees hier de recensie van Halo van Juana Molina.

Sevdaliza

Zondag 20:00 - 21:00, TivoliVredenburg Pandora

De Rotterdamse zangeres Sevdaliza won dit jaar de 3voor12 Award, de prijs voor het beste album van het jaar. Op haar album brengt ze haar uitgeklede triphop ingetogen en subtiel, op het podium enorm fysiek. Een van de spannendste en meest unieke Nederlandse acts van het moment. 

Lees hier de recensie van ISON van Sevdaliza.