ESNS17: Teske wint de tuttigheidsprijs

Youtuber waagt zich in het hol van de leeuw

Menno Visser ,

Terwijl even verderop de Popprijs bekend wordt gemaakt, vraagt de omroepster van de Patio wie er van het publiek wel eens naar YouTube kijkt. Slechts een enkele hand gaat omhoog. Oei, de Amsterdamse vlogger, youtuber en zangeres Teske de Schepper waagt zich duidelijk in het hol van de leeuw. Dit is geen vloggers-meetup, maar een heuse confrontatie met het clubcircuit.

Teske, Patio, zaterdag 14 januari, Noorderslag 2017 

Met een following van 313k op Instagram en een schare vlogvolgers verwoordt Teske als geen ander het onbedorven hartje van de tiener. Haar wereld is de aaibare, waar baby-eendjes nooit worden platgereden en Trump nog een troefkaart is. Met de Pools-Nederlandse rapper Mr. Polska had ze al een grote Spotify-hit met 'Samen' en ze dreigt later dit jaar haar debuutalbum te droppen. Want zoals ze zelf meldt: het ‘allerspannendste’ van al haar bezigheden is wel haar zang-carrière.

Kan ze daadwerkelijk zingen?
Jawel hoor, op valse noten valt ze niet te betrappen. Ze zingt niet alles even krachtig, want ze is nog wat pips van een griepje. Ook haar presentatie mag spannender, want afgezien van een enkel stapje opzij, is het een statische vertoning.

We willen hitskes horen – waren die er?
Ja, maar lang niet zoveel als je zou verwachten. Natuurlijk, er is de akoestische cover van Ronnie Flex' 'Niemand', waardoor ze op het idee kwam Nederlandstalig te gaan. Ook 'Samen' krijgt dezelfde liefdevolle benadering (weg beats!). En het nieuwe nummer 'Blabla', met een fruitig fluitje, zou nog wel eens kunnen schitteren in een ultieme lenteplaylist. Maar voor de rest heeft het tekstueel het denkniveau van een dertienjarige en de muzikale urgentie van de Patio decorplanten die ze zo bewondert. En bij K3 denken ze er tenminste nog aan dat de chauffeurende vaders ook aan hun trekken moeten komen.

Maar verder…
Als er een God bestaat, verschoont hij ons clubcircuit van dit tuttig gedreutel. Geef haar een abonnement op de Hitkrant, leg nog eens uit dat seks niet over bloemetjes & bijtjes gaat en dat je ook voor de lucht van schraal bier meerderjarig moet zijn. Kom op zeg, de drummer staat achter een doorzichtig hek! Je krijgt de indruk dat dat zo is, omdat ze bang is dat ze het drumstel per ongeluk om zal schoppen. Drie kwartier Teske en je snapt meteen waarom Grote Mensen elkaar te lijf gaan met een cirkelzaag.