ESNS17: Canshaker Pi laat geen spaan heel van Noorderslag

Amsterdammers denderen als een trein door de Oosterpoort

Jan van der Meulen ,

Na vorig jaar één van de verrassingen van Noorderslag te zijn gebleken, heeft Canshaker Pi van 2016 een ware zegetocht gemaakt. Er werd een album opgenomen en uitgebracht, en een clubtour afgewerkt. Met de terugkeer naar het festival vanavond is de cirkel weer rond, hoewel rond wel één van de laatste woorden is waar je bij een rauw en puntig optreden als dit aan zou denken.

Canshaker Pi, Marathonzaal, zaterdag 14 januari, Noorderslag 2017 

Eigenlijk behoeft Canshaker Pi geen introductie meer. Zoiets zullen ze bij Noorderslag ook gedacht hebben. De MC draagt een het korte gedicht ‘als ik doodga’ van Remco Campert voort, en meteen gaat het loos. De Marathonzaal ontploft en de Amsterdammers vuren hun liederen als kogels op het publiek af. Ook als het aantal BPM’s voor de afwisseling iets omlaag gaat boeten de nummers niks aan kracht in. Maar dan, met nog drie nummers te gaan, vinden de heren het ineens nodig om een soort verkapte ballad in te zetten. Niks mis met het lied hoor, maar zo vlak voor het eind van de show de vaart er helemaal uithalen is een rare keuze.

Kan er nog een beetje gedanst worden?
Jazeker. Halverwege wordt er zelfs een dansnummer door de band aangekondigd. Natuurlijk weer een enorme bak kabaal, maar op de één of andere manier toch dansbaar. Een moshpit zou je met een beetje goeie wil trouwens ook onder dansen kunnen scharen, en wat dat betreft komt iedereen bij deze band sowieso aan zijn trekken.

De popprijs is tegelijkertijd, kun je daar niet beter naartoe?
Welnee, ceremonieel gelul. Canshaker Pi doet daar niet aan, hier wordt gewoon, lekker ambachtelijk, muziek gemaakt. En daarvoor kom je toch naar Noorderslag, nietwaar?

Waar is Pip Blom?
Natuurlijk ook in de Marathonzaal.