Met DGTL festival voor de deur beschouwen we het festivalseizoen officieel voor geopend. Zo'n beetje alle grote dj's van de wereld komen wel weer langs. Maar wie zijn nu de frisse nieuwe namen? Wie zit vanuit het niets middenin een gezonde buzz? Wie bouwde de afgelopen jaren gestaag aan zijn reputatie en is er nu klaar voor?

Moscoman

In 2016 waren zijn vrienden van Red Axes het snoepje van het jaar, dit jaar is het aan Moscoman om ineens op allerlei festivals op te duiken. Beide artiesten schaafden lange tijd aan zichzelf in Tel Aviv (waar house nog tien jaar jonger voelt) en zijn nu klaar om een frisse flavour met een niet-ironische knipoog te brengen. Midden-Oosten vibes zonder dat het kitscherig wordt. Moscoman bracht eind vorig jaar zijn debuutalbum A Shot In The Light uit. Tongue in cheek titel, serieuze plaat.
Te zien op: DGTL, Lente Kabinet, Drift, Voltt Loves Summer

 

Charlotte de Witte

Met haar 23 jaar is Charlotte de Witte een van de meest opvallende opkomende dj's van het moment. De Vlaamse kreeg eerst bekendheid onder de naam Raving George (ze scoorde een hit met Oscar & The Wolf!) maar onder haar eigen naam schoof ze op richting serieuze, duistere techno in de Ostgut Ton traditie. Onlangs bracht ze een release uit bij het verse Mary Go Wild label, wat ons inspireerde tot een back to back interview met veteraan Quazar.
Te zien op: Awakenings Festival, Voltt Loves Summer, Sleeptouw Festival

 

Giegling

Huh maar Giegling is geen artiest toch, meer een label/platform? Ja, klopt, maar waar artiesten als Konstantin en VRIL eerder al op eigen kracht naam maakten hapt men tegenwoordig al op naam: Giegling. Je mag het marketing noemen, zelf zeggen ze liever: we zijn beter met zijn allen dan als individuele artiesten. De School bouwde recent een heel weekend om ze heen, Draaimolen Festival in Tilburg laat ze maar liefst twee stages hosten, en ook Lowlands pakt uit met een complete Giegling showcase. We zien later wel wie er dan komen, hoe lang die dan draaien en wat ze precies gaan doen. Mysterie en verrassing zijn de toverwoorden. Zo was het met ADE in De School.
Te zien op: DGTL (Konstantin), Lente Kabinet (Konstantin), Draaimolen Festival, Lowlands

 

Colin Benders

Ha, Colin Benders, die kennen we. Kyteman toch? De trompetter? Nou ja, tegenwoordig dus elektronica-artiest. Hij hing zijn toeter aan de wilgen, bouwde een modular systeem en oefende net zo lang tot ie het onder de knie had. Verschillende promotors en dj's vertellen dat ze ademloos naar een van zijn vele Facebook livestreams hebben zitten kijken. Colin Benders heeft zichzelf opnieuw uitgevonden en is nu rijp! Op Awakenings wacht hem de grootste uitdaging: pal voor Ben Klock in een grote, grote tent. Hier vertelt ie er zelf alles over.
Te zien op: Awakenings Festival, Dekmantel Festival, Modular Festival, Lowlands

 

Willow

Ze draaide pas één keer in De School en verder nog nergens in Nederland. Die avond was ze goed maar technisch nog niet fantastisch, en toch voel je vertrouwen rond de Engelse Willow. Ze heeft namelijk niet alleen een mooie smaak maar ook een eigen sound - subtiele, minimalistische house met flarden vocals - en connecties bij het coole underground-label Workshop (Kassem Mosse, Gerd Janson, Move D). 
Te zien op: DGTL, Lente Kabinet

 

Kobosil

Hoe lang mag je jezelf een rookie noemen? Kobosil draait mee in de Ostgut Ton stal, en dan word je al heel vroeg opgepikt. Al vanaf 2014 reist hij mee met de Dettmanns en Klocks, maar dit jaar lijkt hij klaar voor een stap van de clubs naar de festivals. Dat heeft ie onder meer te danken aan zijn uitstekende diepe technoalbum You Grow, We Decline, dat vorig jaar uitkwam, echt een heel goed visitekaartje. En natuurlijk aan de jaren ervaring die hij inmiddels heeft op de meest relevante dansvloeren van de wereld. 
Te zien op: DGTL, Amsterdam Open Air, Awakenings Festival

 

Elena Colombi

Bij Dekmantel zijn ze graag het startpunt van carrières. Waar debuteerde Black Madonna ook alweer? Juist: Lente Kabinet. Vorig jaar zagen we daar Shanti Celeste, fris en nieuw. Dit jaar zet de organisatie hoog in op de nog totaal onbekende Elena Colombi, een Italiaanse met een radioshow bij NTS en een voorliefde voor obscure wave en acid, maar ook voor vreemde jazz en avant-gardistische elektronica. Benieuwd hoe die intrigerende en ook best experimentele radioshows zich vertalen naar de dansvloer. Andere nieuwe Dekmantel protégés zijn het Deense Central en Bruxas, een nieuw project van Jacco Gardner. Interview!
Te zien op: Lente Kabinet

 

Oceanic 

In amper een jaar tijd heeft De School toch al een stevig stempel gedrukt op de Nederlandse dance-wereld. Veel nieuw fris talent debuteert daar, en de club bouwt aan eigen talent. Meest opvallende telg: Oceanic, een jongen uit de Malawi-stal (waar ook School-programmeur Luc Mastenbroek en Job Jobse bij zaten), die nu zijn kansen krijgt en pakt. Zeer noemenswaardig: culthit/bootleg OC - Loving, een warme disco edit die rond ADE door o.a. Michael Mayer en Jennifer Cardini opgepikt werd.
Te zien op: DGTL, Voltt Loves Summer, Duikboot

Max Abysmal

Vorig jaar buzzde het al voorzichtig de jonge Australische Amsterdammer, met als hoogtepunt een openingsslot op Dekmantel Festival, dit jaar maakt hij een stap en staat ie schijnbaar overal. Zweverige ambient over dwarse Afrikaanse drums, stoffige 80’s funk, vroege techno en dan weer lo-fi electro die klinkt alsof ie van een floppy geript is: als je voor herkenbare hits komt zit je bij Abysmal verkeerd. Maar als je je oren open hebt, hoor je nogal wat moois langskomen. Naar het schijnt kan ie ook produceren en verschijnt er dit jaar nog een debuut EP.
Waar te zien: Lente Kabinet, PITCH

Woody

De Delfse dj Woody prijkte begin dit jaar op onze talentenlijst 12 van 3voor12 en gaat die uitverkiezing gewoon waar maken, hij draait zich een slag in de rondte. Met zijn super gevarieerde en originele platenkeuze vertegenwoordigt hij de Haagse school rond Pip: good fun en kwaliteit gaan hand in hand. En dan is het nog een leuke gast ook. Ander noemenswaardig dj-talent van eigen bodem: Mairo Nawaz, Margie en Torus.
Te zien op: Pitch, Soenda, Amsterdam Open Air, The Crave, Modular

Paula Temple

Liefhebbers van rauwe, pittige techno hebben Paula Temple waarschijnlijk al langer in het vizier, onder meer door sterke tracks op R&S records, maar dit jaar maakt ook deze Britse de stap naar de festivals. Als je op Awakenings staat tel je natuurlijk pas echt mee in de techno. Laat haar het maar niet horen, want Paula Temple heeft een gruwelijke hekel aan hiërarchie. Sowieso houdt ze er eigenwijze en uitgesproken ideeën op na over de wereld om haar heen. 
Te zien op: Toffler Festival, Free Your Mind, Awakenings, Rotterdam Rave

Dr Rubinstein

Het barst dit jaar van de coole dames, van Marie Davidson (Canadese live-act) tot Aurora Halal tot Helena Hauff tot Lena Willikens. Zij hebben allemaal een superhippe, originele sound, en dat geldt ook voor Dr Rubinstein, die vorig jaar opviel met een bijzonder trippy en fraai opgebouwde Resident Advisor podcast. Opvallend: net als Moscoman en Red Axes komt ook zij oorspronkelijk uit Tel Aviv, maar ze maakte naam in de Berghain scene in Berlijn. The cosmos is the limit!
Te zien op: Awakenings Festival, Dekmantel Festival