Tien tips voor Record Store Day 2016

O.a. Koot & Bie, Eefje de Visser en Requiem For A Dream

Redactie 3voor12 ,

Aanstaande zaterdag is het weer zover: Record Store Day, het jaarlijkse festijn ter ere en ondersteuning van de kleine platenzaak. Ook dit jaar kun je weer naar je plaatselijke platenboer om je favorieten te kiezen uit een enorme lijst exclusieve releases. Zie je tussen de bomen het bos niet meer? 3voor12 tipt de opvallendste special editions, het tofste nieuwe materiaal en de bijzonderste re-releases.

Van Kooten & De Bie – De Blijvers LP
VPRO-erfgoed van de bovenste plank: een compilatie met de beste (en vinylste) sketches van Koot en Bie, afkomstig van verschillende klassieke LP’s. 

Various Artists – The Ladies of Too Slow To Disco LP
Twee jaar terug verscheen met RSD de supercompilatie Too Slow To Disco, met 70s smoothpop. Na deel 2 is er nu een derde, geheel gewijd aan zangeressen. Iets meer up tempo dan zijn twee voorgangers, maar weer vol (her)ontdekkingen.

Vant – Fly-By Alien 7 inch
Een van de leukste nieuwe gitaarbands van het moment. Dit is de opvolger van radiohit Parking Lot. Afgelopen weekend speelden ze nog op Motel Mozaique, binnenkort terug voor Best Kept Secret.

Eefje de Visser – De Koek LP
RSD-ambassadeur Eefje de Visser doet het goed in de platenzaken, maar haar debuut was er nog niet op vinyl. Geheid de grote hit van RSD 2016.

Lil Kleine & Ronnie Flex - Drank & Drugs (origineel en Kypski remix)
Het super succesvolle New Wave project was tot nu toe alleen digitaal te beluisteren, maar grote hit Drank & Drugs is er nu op - hoe kan het ook anders - goud vinyl.

Clint Mansell – Requiem For A Dream LP
Een van de meest gewaardeerde soundtracks van de afgelopen twintig jaar nu voor het eerst op vinyl. Freaky film, prachtige muziek, gespeeld door het Kronos Quartet.

Larry Levan - Genius Of Time
Nieuwe compilatie met producties en remixes van de legendarische Paradise Garage dj, de man die eigenhandig de voedingsbodem voor de moderne dj creëerde. 

Dave Clarke – Charcoal Eyes: A Selection Of Remixes From Amsterdam
De Baron of Techno woont alweer een paar jaar in Amsterdam. Dit kwam uit zijn studio. Met remixen van o.a. Placebo, The Soft Moon en zelfs I Am Kloot.

Balthazar – Wait Any Longer live EP
Belgische band in grootse vorm op het podium, dus een logisch moment voor een live EP. Een lekker opwarmertje voor hun Pinkpop show.

Big Star - Complete Columbia: Live At University Of Missourri
De Amerikaanse band Big Star legde in zijn korte bestaan de basis voor zo’n beetje de halve indiewereld van de jaren tachtig en negentig, en hun terugkeer in 1993 was dan ook echt relevant.