DTRH16: Fresku laat alle blanken voor hem juichen

Eindhovense rapper kok in residence

Atze de Vrieze ,

Fresku heeft grote plannen dit weekend. Eigenlijk zou hij al iets op de camping doen, maar dat ging door het modderverhaal niet door. Wel opent hij hier het hoofdpodium, en daarna gaat hij meteen door naar zijn eigen restaurant in de witte kerk er direct naast. ‘Dit is de smaak van succes!’

Pure kwetsbaarheid en zelfspot, dat zijn de twee belangrijkste wapens van Fresku. De rapper uit Woensel vulde er al drie albums mee, die hem steeds een iets groter publiek brachten. Al is de derde peiler van zijn werk eigenlijk het meest interessant: zijn bijtende maatschappijkritiek. Die giet hij vandaag ook weer in een lach bij een van zijn sleutelnummers, 'Zo Doe Je Dat'. Dat was het nummer waarmee hij een bom legde onder blank Hilversum, waarmee hij Giel in verlegenheid bracht, waarmee hij aanhaakte bij een belangrijke maatschappelijke discussie: als je als zwarte rapper wilt doorbreken, moet je je blank gedragen. Bijvoorbeeld door met een band te komen spelen. Fresku laat alle blanke mensen in het publiek (lees: iedereen) voor hem juichen en oogst hier zijn succes. Ironisch genoeg is 'Zo Doe Je Dat'  het enige nummer in de set met dj in plaats van full band. En nog ironischer is het dat het daarmee het beste nummer van de set is. Want het is en blijft een valkuil, zo’n slicke band met een groot spelende drummer en een gitarist met volvette solo’s. 

Vind jij dat nou alleen of vindt iedereen dat?
Ehm, misschien ben ik de enige, dat zou kunnen. Feit is dat zo vroeg op de dag mensen duidelijk zin hebben in ‘een feestje’, zoals Fresku het noemt. Je ziet ook dat zijn band inmiddels behoorlijk wat ervaring heeft met dit soort festivals. Zo'n freeze middenin hit 'Kutkop' bijvoorbeeld, dat werkt gewoon heerlijk in zo'n tent. Goed quasi-slordig uitgevoerd ook.

Zit er meer maatschappijkritiek in de set?
Jammer genoeg niet. Fresku ruimt met de jaren meer en meer ruimte in voor zelfreflectieve teksten met zijn dochtertje Alisha als ijkpunt. Dat is op zich ontroerend. Je kunt het je ook wel voorstellen, als twijfel zo’n fundamenteel onderdeel van je leven is als bij hem, dat vader worden dan het begin en eind van alles wordt. Want dat is wat je ziet gebeuren: de existentiële onzekerheid die Fresku altijd gekend heeft, wordt omgezet in een groter doel, en tegelijk wordt de schaamte over het eigen falen uitvergroot. En hoe ouder Alisha wordt, hoe meer hij haar zit als schakelpunt van zijn gedachtenspinsels. En toch, vier van die nummers is wel een beetje veel, die balans had ie bij zijn vorige album Maskerade beter voor elkaar.

En dan dus door naar de kerk van Amaro?
Fresku eindigt zijn set met Kreeft, het grappigste en beste nummer van zijn derde album. Fresku die de draak steekt met de hiphopscene en al zijn cliches, dat doet ie toch wel onnavolgbaar. Amaro - de bekendste festivalkok van Nederland - staat aan de zijkant al klaar. Vanaf morgen vormen zij een onafscheidelijk duo.