Tien tips voor REC Festival

Met o.a. Skepta, Santigold en Joey Purp

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Terwijl zondag in Ahoy MTV zich tijdens de EMA’s focust op de supersterren, organiseert de zender vrijdag en zaterdag in Rotterdam REC waarbij de aandacht ligt op de elektronische, vooruitstrevende kant van popmuziek. En dan vooral in de dance en hiphophoek. 3voor12 zocht alvast tien acts die je niet moet missen.

Skepta
Natuurlijk staan de supersterren niet alleen in Ahoy komend weekend. Vrijdag staat de grootste grimeman van het moment, Skepta, in Annabel. Met een kersverse Mercury Prize op zak en een livestatus die nog eens ver boven zijn enorme catalogus uitstijgt, is Skepta simpelweg een must-see. Zo veel energie heeft Annabel in haar korte bestaan waarschijnlijk nog niet binnen de muren gehad. 

Ata Kak
Superster, cultster, zo veel verschilt het niet. Ooit nam Ghanees Ata Kak een casettebandje op waarvan enkele tracks, zonder dat hij het wist, uitgroeiden tot instant klassiekers op de dansvloer. Lo-fi rammelhouse met Ghanese invloeden, disco en hiphop. Live even onweeerstaanbaar als charmant bleek al bij zijn tweede optreden ooit, deze zomer in de platenzaak van Rush Hour. 

Objekt
Van alle geprogrammeerde dj’s in de nacht is Objekt misschien wel de meest heftige, maar meteen ook een van de allerspannendste. De sets van de Duitser vallen nog net onder de noemer techno, maar telkens weer vraag je af waarom ook al weer. Want hij lijkt constant het complete fundament van alles dat je dacht te weten over het genre weg te slaan.

Sassy J
Bekende Zwitserse dj’s, daar zijn er niet zo veel van. Maar Sassy J is al jaren een vaste naam in de hoek van Dekmantel en de Nederlandse clubs die wat links van het midden zitten. Ze slingert in haar sets alle kanten op, van hiphop naar stoffige Braziliaanse platen, van disco-klassiekers naar house. Genoeg om je alle hoeken van de zaal te laten zien in Bar. 

Fatima Al Qadiri
Als je denkt dat elektronische muziek vooral in de beginjaren een politieke lading had, dan ken je Fatima Al Qadiri nog niet. Samples uit protesten, pistoolschoten, nieuwsberichten over politiegeweld. Heftige muziek, voor een heftige tijd. 

Joey Purp
Dit jaar kwamen er zo veel grote hiphopreleases uit, dat die net daaronder al snel over het hoofd gezien worden. Zonde. Want van iiiDrops van Joey Purp is bijvoorbeeld nogal de moeite waard. Hij beweegt zich in de Chicago-kringen waarin ook Vic Mensa en Chance the Rapper zich bevinden, en die duiken dan ook nogal eens op op zijn tracks. Bombastisch, hard, scherp: zijn nummers hebben alles in zich om live te overrompelen. 

Woody
Als je geluk hebt stond je de zondag van Lowlands al vroeg links voor in de X-Ray. D’r stond daar een gast uit Delft Arabische tracks, Kraftwerk-achtige dingen, 90’s house en Freddie Mercury aan elkaar te draaien. Hoe dan?! Welke gek doet dat? Nou, Woody dus. 

Cakes Da Killa
Brommende dubstepbassen, techno claps, house-keys; het nachtleven is nooit ver weg in de hiphop van Cakes da Killa. Per release begint het harder te gonzen rond de rapper uit New Jersey. Bovendien, weinig rappers met betere plakwimpers dan hem. En dat alles is dit weekend te zien in Rotterdam. 

Santigold
Moet iemand zo groot als Santigold nog getipt worden? Ach, ze was even weg, is weer terug en op een of andere manier is ze nooit écht zo doorgebroken als je zou verwachten. Op Pitch pakte ze het met chips etende dansers, flink wat goede pakjes en inmiddels een behoorlijke catalogus het hoofdpodium in. Dat gaat in Annabel ook zeker lukken. 

King
Je weet vast wat van muziek, maar durf je het aan om tegen Prince, Questlove, Dev Hynes of Robert Glasper in te gaan? Die zijn namelijk allemaal nogal fan van R&b-groep King. Nou, dan misschien toch maar gewoon gaan kijken he? En luister meteen die goede plaat We Are KING, die begin dit jaar verscheen. 

Terrace Martin
Als producer van de grootste delen van Kenrick Lamars To Pimp a Butterfly en Good Kid m.A.A.d City heeft Terrace Martin zich als producer in een paar jaar tijd ook voor het grote publiek in de kijker gespeeld. Onder zijn eigen naam maakt hij instrumentale jazz / funk, waar hiphop als basis wordt gebruikt, precies andersom als met zijn producties dus. 

De tips zijn ook te vinden in de Festivaldagboek app van de NPO. Hier vind je meer over de app.