The XX zoeken dansvloer op en komen naar Nederland

Jamie XX over nieuwe single en Hall & Oates

Roosmarijn Reijmer ,

Na een week flink teasen met een aantal snippets in hun Spotify-lijst ‘The XX in the studio’ verschijnt vandaag ‘On Hold’, de nieuwe single van The XX. Het is een relatieduet met de glansrol voor een sample van ‘I Can’t Go For That’ van Hall And Oates. Jamie XX aan de telefoon bij Roosmarijn in 3voor12 Radio: “We waren door de ideeën heen voor deze track en toen bleek deze sample als laatste redmiddel het hele liedje ineens aan elkaar te lijmen.”

'On Hold’ is de eerste single van het aanstaande derde album I See You,  dat 13 januari 2017 verschijnt. Nadat The XX in 2009 naam maakte met hun minimalistische, ruimtelijke kruising tussen indie en dance en de prijzenkast volgestouwd kreeg met awards voor hun debuutalbum, bleef het na de opvolger Coexist in 2012 vier jaar stil rondom de band van Romy Madley Croft, Oliver Sim en Jamie Smith (alias XX). Die laatste heeft bepaald niet stilgezeten in de tussentijd, vorig jaar verscheen zijn soloalbum In Colour en draaide hij op vele festivals waaronder Dekmantel en Best Kept Secret. Jamie XX: “Ik heb het gevoel dat Romy, Oliver en ik als vrienden en als muzikanten flink zijn gegroeid. Mijn lange tour vorig jaar, de grotere stages en het draaien van veel dance heeft me erg goed gedaan. We voelen ons meer zelfverzekerd en ik ben in staat om nu door middel van mijn productie ook echt wat te zeggen, een boodschap te brengen.”

In ‘On Hold’ gaan Madley-Croft en Sim het gesprek aan over een relatie. Hij vraagt zich af waar zij ineens is gebleven, hij dacht dat iedere keer als zij wegging ze wel weer terug zou komen,  ze stond toch ‘on hold’? Daar brengt zij tegenin dat als het geen liefde is, ze verder moet gaan met haar leven. Een klassiek verhaal over geen commitment kunnen geven, dus? Jamie XX: “Dat mag je zelf beslissen, wij maken er in de band een gewoonte van om niet met elkaar te bespreken waar de lyrics over gaan. We hebben op dit album heel erg geprobeerd om zo vrij mogelijk te werken, echt op intuitie.” Maar hoe zit het dan met die Hall and Oates-sample, want die lijkt perfect aan te sluiten bij de lyrics door precies het stukje gebruiken met de tekst: “Where does it stop/Where do you dare me/To draw the line”. Ja, dat ben ik wel met je eens. Ik denk dat door die intuitie heen ik nu beter in staat ben om de sfeer in onze muziek te beïnvloeden en de toon te zetten. Romy en ik zaten in de studio te luisteren naar Hall en Oates op het moment dat we erg omhoog zaten met alle losse onderdelen van deze track. Eerlijk gezegd: we liepen een beetje vast. Maar toen ik bedacht Hall and Oates er tussen te samplen, bleek die track ineens de lijm waardoor alles in elkaar paste.”

Eigenlijk precies hetzelfde verhaal als met 'Loud Places' dus. Ruim vier jaar geleden zat Jamie XX vast met die track, hij kwam maar niet af. Tot hij Idris Muhammeds 'Could Heaven' hoorde, en in een wilde bui dat refrein dwars door zijn eigen track heen sneed. Een gouden greep, waarmee niet alleen 'Loud Places' een sluimer hit werd, maar ook de original weer terug de dansvloer op kwam. En nu is er deze nieuwe single, waar The XX zelf nadrukkelijk de dansvloer opzoeken. 'Toeval', volgens Jamie XX: 'We hebben niet nagedacht over hoe onze nieuwe muziek past in ons eerdere werk en ook niet over of we dit wel live kunnen spelen.' Dat wordt oefenen dan, want the XX gaat nog voor kerst op tournee door Oost-Europa. Na de release van het nieuwe album is de rest van Europa aan de beurt. “Ja, daar zit ook Nederland bij. We are hitting the road. Hard.'