LL16: Indian Askin nailt Lowlands in ondergoed

Grillige Amsterdamse band verzilvert de boeking en eindigt euforisch

Tekst Ingmar Griffioen, foto's Jelmer de Haas ,

Een uitpuilende Charlie voor Indian Askin, de Amsterdamse band die het na een grote hit erg goed deed op Noorderslag en vervolgens op zo'n beetje alle festivals van Nederland speelde. Op die ellenlange tourlijst staat de datum 21 augustus al even rood omlijnd. Vandaag moeten ze er echt staan. Weer zo'n goede set spelen en de groep kan echt stappen maken.

Het concert: Indian Askin, Lowlands Charlie, zondag 21 augustus 2016

De grote hit met de eerste single 'Answer' was voor veel mensen een verrassing. In de Amsterdamse underground was Indian Askin al even een bekende naam. Er werd onder meer op de Popronde gespeeld en ook een #MILFHUNTERS TAPE - EP uitgebracht met The Afterveins. Toffe band, zeker een belofte, maar ook ruwer opererend met de punk en we dachten dan ook niet direct aan een 3FM-hit. Luister naar 'Answer', en zeker ook volgende singles 'Really Wanna Tell You' en 'Asshole Down' en je snapt dat menige radiozender bovenop de catchy songs springt. Logisch ook dat ze tot 12van3voor12 en 3FM Serious Talent gebombardeerd werden. Maar daarmee ben je er nog niet. Probeer maar eens in beeld te blijven. Daarvoor moet je hard werken en vooral leveren. Dat deden ze in april zeker met het sterke debuutalbum Sea of Ethanol, dat het tot 3voor12 Album van de Week schopte. Live levert Indian Askin ook veel werk, maar komt de groep de ene keer heel goed en gedreven en dan weer wat gemakzuchtig voor de dag. Geen ruimte meer voor grillen guys & girl, vandaag moet het gebeuren.

Hebben ze dat zelf een beetje door? 
Daar lijkt het wel op. Hoewel frontman Chino Ayala in zijn presentatie tussen de nummers door wat nerveus lijkt, of in ieder geval matig te verstaan is, zit er een partij energie in de band. Toetsenist/gitarist Bart van der Elst staat binnen no-time op de monitor te gassen en bassist Jasja Offermans lijkt de ene na de andere versnelling in te leiden richting weer een felle garagepunker. 

Maar hebben de Lowlands-gangers dit jaar niet al genoeg Indian Askin gehad?
Lowlands zit duidelijk nog niet aan de Indian taks. Het publiek staat net als bij King Gizzard gisteren weer tot ver buiten de Charlie te wachten op Indian Askin. Ze zien een band in vorm, maar ook dat er nog wat tandjes bij moeten om een echt onuitwisbare indruk achter te laten en deze boeking te verzilveren. Geen probleem, Indian Askin heeft aan een goede spanningsopbouw in de set gedacht en legt nu lekker veel dreiging in de songs. Set en band groeien. Answer maakt van de Charlie een grote dansvloer en de tourmanager van De Likt surft de hele tent door om zijn vrienden op het podium te begroeten. Ok, de mensen rennen nog niet naar binnen zoals bij de King Gizzard gisteren, maar het regent ook minder hard en Indian Askin heeft wel degelijk goed beet.

Hoe zit het met de award voor beste snor van het festival waar we laatst al over lazen?
Dat zit er hier natuurlijk niet in. Eagles Of Death Metal en John Coffey zijn ook geboekt. Duh. Chino dingt wel mee naar de prijs voor beste gitaarrijder. Belangrijker: Kunnen ze een uur lang Lowlands overtuigen? Ja, toch wel. Juist door die opbouw houden ze de Charlie bij de les. En die sterke tweede helft eindigt tamelijk euforisch. We zitten in een soort medley met ook de Steve Miller Band ('The Joker') maar keren weer terug bij 'Answer'. Van der Elst surft met de tamboerijn over het dansende publiek, de band lijkt zich helemaal leeg te spelen en Ayala eindigt in boxershort. Bezweet en uitgelaten verlaten ze het podium, terwijl langzaam begint in te dalen dat het oogstseizoen kan beginnen.