LL16: Shocktherapie van Chase & Status

Bass-duo jaagt op de status 'lompste act van Biddinghuizen'

door Ralph-Hermen Huiskamp, foto's Tim van Veen ,

Na een volle dag vol modder en regenbuien zie je het energiepeil langzaam omlaaggaan op het terrein. Iedereen loopt op zijn laatste benen. Een flinke stomp in de maag van Chase & Status werkt als een goede reset-knop.

Het concert: Chase & Status, Lowlands Alpha, zondag 21 augustus 2016

Het Londense bass-duo heeft live wat versterking mee. Een drummer met gigantisch drumstel, een MC, de rapper Tempz en zanger Liam Balley komen nog langs. De rollen van het duo zijn duidelijk: de een neemt de elektronica en laptop voor zijn rekening, de ander heeft meer een vrije rol op toetsen en elektrische gitaar. Als bonus komen alle gastvocalisten die niet in Biddinghuizen konden zijn langs op het videoscherm. Zo zie je bijvoorbeeld toch nog even Pusha T.

Dat klinkt als een half circus op het podium.
Dat is het ook. Helemaal als de visuals vol worden ingezet en de vlammenwerpers en CO2-kanonnen de tent in blazen.

Is dat niet wat over the top voor een dance-act?
Bij Chase & Status gaat het juist erom dat alles over the top is. Lelijke rockgitaren, de lompste drops, opzwepende stotterbeats en een MC die non-stop het publiek ophitst. Met subtiliteit heeft het niks te maken, maar daar blijven ze ook weg van. Dit is gewoon rammen.

Is het Lowlandspubliek daar niet een beetje te moe voor zo op zondag?
Zeker niet. Het is alsof de show werkt als een reset-knop of shocktherapie. Opeens is het helemaal aan, ontstaan er op verschillende plekken pits en wordt er gedanst alsof het de eerste festivaldag is. Het is allemaal heel lelijk, maar de Alpha gaat er als een raket op. En voor het tijdstip is dat best knap.