LL16: Zonder STUFF. geen toekomst

Jazzfusionhiphopprogrock is de term om rekening mee te houden

Tekst Klaas Bakker, foto's Jelmer de Haas ,

In de huidige muziekwereld zijn er geen grenzen meer. De ouwe Springsteen hield er op South By Southwest ooit al een ellenlang betoog over. Genres overstijgen elkaar, niets is meer heilig en de Belgische Gentwerpenaren van STUFF. doen daar vrolijk aan mee.

Het concert: STUFF., Lowlands X-Ray, vrijdag 19 augustus 2016

Het Belgische gezelschap STUFF. maakt een mix van jazzfusion, hiphop en (prog)rock waar typische jazzcats niks mee kunnen en andere muziekliefhebbers met een grote boog omheen lopen. Te druk, te vaag, te divers. Een fragmentatiebom van funky grooves, spacey geluiden en ritmes die dusdanig alle kanten op gaan dat je je om de minuut weer een nieuw danspasje moet aanmeten. Het gelijknamige debuutalbum STUFF. schuurt veel tegen de bekende Brainfeeder-producties van Flying Lotus aan en The Gaslamp Killer is fan. De Belgen zijn dus wel in die hoek weg te zetten.

Wegzetten? Kom nou! Is het zo slecht dan?
Integendeel. Drummer Lander Gesyelink dirigeert, wacht, versnelt en sleept de band door alle liedjes heen. Het is al snel duidelijk waar het brein van de band zich bevindt, rechts achter de drums. Verder zien we een zinderende toetsenist die het hele bord bespeeld, een dj die op het goede moment de juiste klanken inmixt, een bassist met de juiste groove en dan hebben we het nog niet gehad over de EWI-bespeler.

Ho, wacht. Een watte?
EWI staat voor Electronic Whistle Instrument, ofwel een digitale fluit. Met die term doe je het onooglijke ding wel een beetje tekort, want werkelijk elk geluid is ermee te maken. Schurende zaagmachines, verdwaalde ms-dos-jingles, een verdampende schreeuw; een complete jaren 80-horror soundtrack valt er met gemak in te ontdekken.

En het publiek, wat vindt dat er van?
Dat vindt het geweldig. Ook al staat de X-Ray niet bomvol, na een minuut of vijf gaat iedereen plat voor de Gentwerpenaren, iets dat uiteindelijk de daarop volgende drie kwartier volgehouden wordt.

Het is dus goed, moet ik verder nog iets onthouden?
Tip voor de lezer: verkoop je gitaar, je drumstel, je piano of je dwarsfluit en schaf een EWI aan. Luister naar tracks als 'Sifa', 'Java' of de standalone-single 'Loper' en ontdek dat er meer is dan de klassieke popsong of de four-to-the-floor-beat en dat jazzfusionhiphopprogrock best mogelijk is als nieuw te ontdekken muziekgenre.