LL16: Sausjesmaker Lido wars van het volksmennen

Noorse trap producer struikelt haast over zijn eigen veelzijdigheid

Tekst Menno Visser, foto's Tim van Veen ,

Deze Noor is pas 23, maar hij heeft al een indrukwekkend CV, dat hem al naar Amerika bracht. Hij produceerde ondermeer New Americana van Halsey, en remixde Alt-J, Bastille, Disclosure en The Weeknd. Lido is de artiestennaam van deze producer en muzikant, en hij is zo veel gevraagd vanwege zijn eigen geluid. Je kunt hem plaatsen in de hoek van trapproducer Cashmere Cat en het eerdere werk van Flume: ontregelende maar melodieuze beats. Vanavond treedt hij als solo artiest op. En uitdrukkelijk niet als DJ.

Het concert: Lido, Lowlands X-Ray, vrijdag 19 augustus 2016

Lekker potje email checken op het podium dus?
De exotische danseressen moet je er even zelf bij verzinnen, maar er is wel degelijk meer te zien dan een knul achter zijn toetsen. Lido benadrukt de ritmische elementen bij zijn breaks met live mee drummen. En geen vierkwartsmaat in zicht! Ook ontpopt hij zich als een niet onverdienstelijk zanger. Hij kan maar moeilijk kiezen hoe hij zijn talenten over kan brengen in zijn eentje zonder saai te zijn.

Heeft Lido nog wat te vertellen op het podium?
Een kwartier in zijn set maakt hij een duidelijk statement: Lido wil geen DJ zijn, want hij wil niet bepalen hoe jij op zijn muziek beweegt. DJ’s zijn in zijn ogen volksmenners, die je laten meeklappen op de momenten dat zij dat willen. Nee, bij Lido mag je gerust je moeder bellen of met je vriendin in de struiken duiken als dat zijn muziek in je los maakt. Of meeklappen, dat mag uiteindelijk toch ook nog. Hij heeft gewoon een vette batterij instrumenten op het podium verzameld om mee te spelen. En jij komt gewoon even op bezoek in zijn jongenskamer.

En dus een crazy feestje?
Ten dele. Dat hij de boel flink kan verbouwen bewees hij vorig jaar al op Lowlands onder zijn pseudonym Trippy Turtle. Vanavond heeft de show een koude start, hij toont iets te veel zijn innerlijke James Blake gecroon. Maar hij revancheert zich in de tweede helft. Ingeleid door een tikkeltje cheesy Bill Withers remix van het aloude 'Ain’t No Sunshine' dropt hij zijn sterkste eigen track 'Crazy' en remixen van Kanye West en The Weekend. Specialist als hij is in het verbuigen van halffabrikaat werkt dat toch vaak het beste: u moet de sauzen van Lido hebben.