LL16: Ware aard van de Lowlander komt naar boven bij Hakaspreekuur

'Je hebt een goede tong, Edwin'

Bas van Duren ,

Ochtendgymnastiek? Yoga? Voor watjes. De ware Lowlander is een brulbeest, koning van de schreeuw en gewapend met een arsenaal aan gelaatsuitdrukkingen. Geknipt dus voor de haka, de traditionele oorlogsdans van de Maori. Laat dat nu net dit weekend ook kunnen op Lowlands; workshops, wedstrijd, alles.

'Je hebt een goede tong, Edwin, heb je dit vaker gedaan?,' klinkt het uit de mond van instructeur Botte Jellema. Zonder context heeft dat een zekere homo-erotische ondertoon, maar niets is minder waar. Het is Hakaspreekuur en -workshop op het Theaterplein op een steenworp afstand van de Echo. Hoe? Ja, Hakaspreekuur.

De traditionele dans heeft haar weg gevonden naar het festival in Biddinghuizen met een demonstratie in de Bravo op vrijdagochtend, een dagelijks spreekuur en iedere avond een wedstrijd op het Theaterplein. De winnaar mag zelfs een solo-performance zondagavond in de Heineken doen. Serious business dus, waarbij het serieus nemen van de dans, volgens mede-organisator Ineke Smorenburg, een goede manier is om als winnaar uit de bus te komen.

Want serieus nemen: dat is voor de niet-ingewijde nog best lastig. Het gestamp, gecombineerd met de vertrokken gezichten en kreten als ‘KA MATE!’ en ‘HURU HURU’ kunnen op de lachspieren werken. Zo niet bij Tim, Choukri, Marlies en Koen uit Lelystad en Zwolle. Koen kent de haka al van rugbywedstrijden op televisie: 'Gewoonweg fascinerend. Ik wist niet dat het hier mogelijk was, maar nu gaan wij er ook gewoon voor. Keihard oefenen en dan zondag op het grote podium.'

Hakaspreekuur op Lowlands 2016

Hakaspreekuur op Lowlands 2016

Hakaspreekuur op Lowlands 2016

Hakaspreekuur op Lowlands 2016