LL16: Die Antwoord op smaakvraag is lelijkheid

Provoceren doen de Zuid-Afrikanen al lang niet meer

Tekst Ralph-Hermen Huiskamp, foto's Helmer de Haas ,

Net te korte broekjes met niets daaronder, flink wat latex, gekreun, gekrijs. Het had iets heel anders kunnen zijn, maar het is alles wat Die Antwoord bekend maakte. Ze trekken het vandaag weer allemaal uit de kast om de Alpha te bespelen. Is het genoeg?

Het concert: Die Antwoord, Lowlands Alpha, vrijdag 19 augustus 2016

Het Zuid-Afrikaanse trio Die Antwoord is inmiddels een goede bekende in Biddinghuizen. Ze stonden al een paar keer eerder op Lowlands, maar nooit op zo’n goede spot. Die Antwoord is dan wel een arty underground groep die tegen gladde pop aantrapt, maar de show is ondertussen wel helemaal gemaakt voor grote podia. Gigantische LED-schermen waar ze over heen  lopen, bombatische drops, verkleedpartijen, en meerdere dansers in latex pakken. Het enige wat ontbreekt zijn CO2-kanonnen. 

Dat klinkt alsof ze op hun gemak de Alpha kunnen inpakken?
Nou ja, makkelijk. Ze werken er hard voor. Ninja rent zich het zweet tussen de billen en laat dat nog even zien, Yo-Landi krijst met haar schelle peuterstem non-stop en ook DJ Hi-Tek krijgt zijn momentje al hij even op de draaitafels danst. Gemakzucht kan je ze niet verwijten.

Geen gemakzucht, maar dat klinkt alsof er wel iets mis was met de show?
Het is  ongelooflijk lelijk allemaal. Tuurlijk, dat is de point. In de video’s vergroot ze rafelranden uit en ook op het podium omarmt Die Antwoord de lelijkheid. De drops zijn zo lomp mogelijk, de synths zo EDM dat zelfs een EDM-dj het overdreven zou vinden.

Maar als het lelijk is en ze willen dat het lelijk is, dan is het toch helemaal gelukt?
Jup. Maar na al die jaren uit hetzelfde vaatje tappen, is de grap er wel een beetje af. Vooral omdat er achter al die lelijkheid zo weinig meer te vinden is. Het is uiteindelijk zo plat als een dubbeltje. De keuze van vorm boven inhoud was in de beginjaren van de band nog interessant, maar nu is het een gimmick die eigenlijk al veel te lang duurt. Al denkt de uitpuilende Alpha daar duidelijk anders over. 

Die Antwoord op Lowlands 2016

Die Antwoord op Lowlands 2016