Kink FM reïncarneert als alternatieve webzender Wave Radio

Veronica lanceert non-stop alternative kanaal

Atze de Vrieze ,

Vrijdag om 20:00 uur start Wave Radio, een nieuw online kanaal van Veronica gericht op nieuwe muziek. Het platform moet 7 dagen per week, 24 uur per dag uitzenden en is specifiek gericht op de festivalacts van de toekomst. Wave Radio is een soort reïncarnatie van Kink FM, de alternatieve zender van Veronica die vijf jaar geleden sneuvelde. Jantien van Tol, ex Kink FM: “Ik heb altijd al een groot Veronica-hart gehad, en krijg nu als cadeau een kanaal voor alternatieve muziek. Ik voel me als een kind in een snoepwinkel.”

Vijf jaar geleden alweer verdween Kink FM, de alternatieve radiozender die onder de vlag van Veronica voer. Na het plotselinge overlijden van leider Arjen Grolleman in januari 2010 ging het snel bergafwaarts met de zender, die al langer kwakkelde als het om marktaandeel ging. Na het verdwijnen van Kink verscheen wel Pinguin Radio, een alternatief internetstation dat vrijwel zonder presentatie uitzendt, en dat de voorhoede van de popmuziek probeert weer te geven. Wave Radio wordt nu dus een concurrent van die Kink-erfgenaam. Erik de Zwart, directeur van Radio Veronica zegt: “Wave Radio staat voor de muziek van de toekomst. Bands die je de komende jaren gaat tegenkomen op festivals als Pinkpop en Lowlands hoor je nu al op het online station.”

De harde kern van Kink FM zit nog altijd bij Radio Veronica, en is ook betrokken bij dit kanaal. Zo wordt de samenstelling gedaan door Peter Meerveld, oud music director van Kink FM. Wave wordt een non-stop kanaal, maar het eerste uur wordt wel gepresenteerd, door Frank Helmink, managing director van Buma Cultuur. “Frank is ook oud-dj van Kink Fm, waar hij het programma Heavy Alternative presenteerde”, vertelt Jantien van Tol. De slogan ‘Music That Rocks’, wijst de weg richting het profiel van Wave: je zult er voornamelijk gitaarmuziek horen. Specialistische programmering, zoals we die van Kink FM kenden, hoeven we niet te verwachten. “We zijn daar aan het eind van Kink ook al mee gestopt. Doelgroepprogramma’s zijn een niche in een niche, dan bereik je wel een heel kleine doelgroep.”

Als het aan Jantien van Tol gelegen had, was Wave Radio gewoon Kink FM genoemd. Merkentechnisch lag daar echter een probleem: Jan Hoogesteijn, een van de oprichters van Kink in 1995, is inmiddels eigenaar van het merk. De afgelopen tijd wekte hij de social media kanalen van de zender weer tot leven. Hij legde in oktober uit op Facebook: “Toen driekwart jaar na het einde van Kink bleek dat haar eigenaar, de Vereniging Veronica, geen plannen meer had met het Kink-merk heb ik hun gevraagd of ik de naam mocht overnemen. Dat proces heeft een paar jaar in beslag genomen en heeft vorige maand uiteindelijk geleid tot instemming van de Vereniging om het Kink-merk aan mij over te dragen.”

Hij tempert de verwachtingen, maar sluit een terugkeer van Kink FM niet uit. “Natuurlijk heb ik ook nagedacht over een doorstart van Kink FM, maar daar zitten nogal wat haken en ogen aan. Ik wil daar eerst goed over nadenken en overleg hebben met anderen voordat er definitieve besluiten genomen worden. Kink is voor mij té belangrijk om lichtzinnig mee om te gaan; het mag geen Heintje Davids van de Nederlandse radio worden. De uitkomst zou dus ook kunnen zijn dat er géén doorstart komt…” 

Veronica heeft zijn kanaal dus maar een andere naam gegeven. De zender gaat vrijdagavond tussen 20:00 en 21:00 van start op Radio Veronica, om vervolgens online verder te gaan. “We nemen een uur lang Radio Veronica over. Daarmee is Wave in elk geval een keer in de ether geweest. Dat is Kink nooit gelukt.”