ITGWO16: Jacco Gardner keert voor bijzonder muzikaal experiment terug uit Lissabon

Het verhaal achter zijn psychedelische project met Helena Espvall en verhuizing naar Portugal

Flip Kloet ,

Lissabon is sinds enkele maanden Jacco Gardners woonplaats. Speciaal voor Into The Great Wide Open keert hij terug naar Nederland met een indrukwekkend muzikaal experiment. Vlak voordat hij op de veerboot stapt, terug naar de wal, spreken we hem over zijn komende album, het verschil tussen het maken van experimentele muziek en spelen van uitgekiende pop.

Nee, dit keer geen psychedelische popband voor Gardner, maar een meer ambient improvisatie met bandrecorder, synthesizers, Helena Espvall op cello en visuals van de Amerikaanse filmmaakster Martha Colburn. “Het is supertof om mensen te laten horen op wat voor manier ik in de studio werk. Ongeveer twee maanden geleden heb ik voor het eerst met Helena gespeeld tijdens het Lisbon Psych Fest. De organisatie van Great Wide Open stond ervoor open om dit muzikale experiment ook op Vlieland te proberen en dat pakte gelukkig goed uit. Het blijft toch spannend omdat het iets heel anders is dan het publiek van mij gewend is.”

Gardner heeft gelijk: er valt niet veel van zijn karakteristieke sixties popsound te herkennen in de één uur durende stroom ambientgeluiden die we gisterenavond hoorden. Beide kanten van zijn muzikale geluid hebben voor Jacco hun eigen charme. Een twinkeling verschijnt in zijn ogen wanneer je hem vraagt wat de rol van die bandrecorder op het podium is. Kort gezegd komen de klanken van Helena’s cello en de (vertraagde) echo’s van de bandrecorder in zijn analoge synthesizers terecht. Het zorgt voor een sfeervolle en dromerige waas aan klanken die tot ver in het Vlielandse bos nagalmt. Bezoekers genieten zittend of liggend in het gras voor het podium van Gardners bijzondere muziek.

“Uiteindelijk is de kick van een perfect baslijntje dat een popnummer afmaakt geweldig, maar dit is echt iets anders. Eigenlijk is het iedere keer een totaal ander stuk. Helena heeft wat meer ervaring met improviseren, voor mij is het heel tof en spannend om dit soort muziek te maken op een podium.”

Nu de tour erop zit is het tijd om terug te gaan naar Lissabon voor het maken van een volgend album. “Mijn vriendin woont daar en zij heeft mij ook in contact gebracht met Helena voor dit project. Ik heb in Lissabon een kleine studio en ga nu vooral werken aan die nieuwe plaat. Het is de bedoeling dat het één lang stuk wordt. De basis staat inmiddels, nu ga ik beginnen met het inspelen van alle bas- en gitaarpartijen.” Wanneer Jacco Gardners derde album verschijnt is nog niet bekend.