Genomineerden 3voor12 Award 2016 bekend

Wie maakte het beste Nederlandse album van het jaar?

Redactie 3voor12 ,

Wie wordt de opvolger van Hunee, Typhoon en Jacco Gardner? Op donderdag 22 september wordt in de Tolhuistuin in Amsterdam voor de 13e keer de 3voor12 Award uitgereikt, de prijs voor het beste Nederlandse album van het jaar. De 3voor12 redactie koos de genomineerden, de jury (die later bekend gemaakt wordt) kiest de winnaar.

Amber Arcades - Fading Lines (PIAS/Heavenly)
Een regelrechte 10 op Drowned in Sound en een ronkende recensie in The Guardian, Annelotte de Graaf oogstte het afgelopen jaar misschien wel meer aandacht in het buitenland dan in ons koude kikkerlandje. Terecht, want onze 12van3voor12-act bracht een schitterende plaat uit. Fading Lines heeft een warme sound, is melodieus en mid-tempo. Vloeiende gitaarpop in soft-focus, subtiel catchy melodieën met een licht verveelde stem als leidraad.

Bewilder - Dear Island (Excelsior)
Met Bewilder viel een last van de schouders van Maurits Westerik. Eindelijk niet meer de drukkende belofte van de Next Best Thing met GEM, maar een zelfverzekerde en ervaren band, wars van elke hype. Dear Island is een plaat met een volwassen indie-geluid. Je hoort hun vermogen te doseren, wordt regelmatig op verkeerde been gezet, maar uit de bocht vliegt de band nooit.

Bombay - Show Your Teeth

Bombay - Show Your Teeth

Bombay - Show Your Teeth (V2)
In 2012 legde Bombay Show Pig het tijdens de 3voor12 Award nog af tegen Blaudzun. Niet getreurd, want gestript van tweederde van de bandnaam en de helft van het personeel kwam Bombay terug met een vlijmscherpe venijnige plaat vol grommende lo-fi popsongs. Luister maar naar Slow Motion.

Broederliefde - Hard Work Pays Off 2

Broederliefde - Hard Work Pays Off 2

Broederliefde - Hard Work Pays Off 2 (Top Notch)
Hoeveel weken stond Broederliefde wel niet op nummer 1 in de albumcharts? Meer dan wie dan ook voor mogelijk hield, inclusief zij zelf. Het momentum is daar voor de super frisse, zomerse rap van de Rotterdammers, waarin Kaapverdiaanse en Antilliaanse invloeden samengaan, afgemaakt met luchtige teksten over meisjes en vriendschap.

De Staat - O (Caroline)
O, o, o, hoe krijgen ze het toch elke keer weer voor elkaar? Er zal wel iets in het Nijmeegse water zitten, want met hun vierde plaat is De Staat voor de vierde keer genomineerd voor een 3voor12 Award. Winnen deed de band al eerder in 2009 met het debuut Wait for Evolution en wordt dit dan het jaar waarop een band meer dan één keer naar huis gaat met de 3voor12 Award? We gaan het zien op 22 september.

Eefje de Visser - Nachtlicht (eigen beheer)
De derde langspeler betekent haar tweede nominatie voor de 3voor12 Award. De titel doet het al vermoeden en inderdaad: Nachtlicht is een plaat voor de donkere, nachtelijke uren. Zo'n typische Eefje-plaat met speels meanderende zanglijntjes, maar met vollere arrangementen en meer elektronica dan voorheen.

Indian Askin - Sea Of Ethanol (Warner)
Nog zo’n 12van3voor12-band die de belofte waarmaakt. Indian Askin is de niet te missen festivalband voor dit jaar die met Sea of Ethanol 80’s- en 90’s-rock nieuw leven in blaast met een goed geordende chaos van rustige indie- en ongepolijste punkinvloeden, omlijst met een prikkelend psychedelisch randje.

Lucky Fonz III - In Je Nakie

Lucky Fonz III - In Je Nakie

Lucky Fonz III - In Je Nakie (Top Notch)
Al bijna tien jaar is Lucky Fonz III de grootste kleine artiest van Nederland. Of ie nu Engels zingt of Nederlands, hij is een vaste waarde bij de 3voor12 Award nominaties. Begin deze zomer zagen dat hij zelfs het Pinkpop publiek met gemak aan kan. Lucky is sterker dan ooit.

Jameszoo - Fool

Jameszoo - Fool

Jameszoo - Fool (PIAS/Brainfeeder)
En toen zat Bosschenaar Jameszoo ineens op Brainfeeder, het vooruitstrevende label van Flying Lotus. Het voelt als een beloning voor jarenlang eigenwijs gedrag en schaven aan een eigen muzikale visie. Fool heeft een mooie balans van jazz en elektronica, ingewikkeld en catchy.

Sef - In Kleur (Top Notch)
De nacht is mooi, maar ook vluchtig, zo realiseert Sef zich maar al te goed. Ja, hij koketteert graag met zijn Dries van Noten outfit en voert oppervlakkige gesprekken op de dansvloer, maar denkt daar een dag later wel het zijne van. Een verraderlijke flirt met het snelle leven, die je stiekem toch af en toe aan het denken zet.

Sevn Alias - Twenty Four Sevn 2

Sevn Alias - Twenty Four Sevn 2

Sevn Alias - TwentyFourSevn 2 (Rotterdam Airlines)
In januari werd Sevn Alias uitgeroepen tot de revelatie van Noorderslag. Een dik half jaar verder is de heetste rapper van het moment twee vette mixtapes en een hit met een boy band verder, plus shows op talloze festivals. Zijn echte debuutalbum moet nog komen, maar met deze tape waarmee ie het jaar begon dingt is alvast mee.

Weval - Weval (Kompakt)
Het Keulse keurmerk Kompakt krijg je niet zomaar op je plaat. Weval is er al een tijdje kind aan huis, eerst met EP’s, dit voorjaar met hun langverwachte debuutalbum. De twee maken warmbloedige live-elektronica met veel gevoel voor melodie. Volwassen en internationaal gericht.