Jungle By Night zoekt nieuwe grenzen op: "Een beetje duister, maar ook wel magisch"

Nieuwe single El Miraglo is de titelsong voor tv-serie 4Jim

Cécile van Wijnsberge ,

De mannen van Jungle By Night hebben met hun eclectische op afro-funk geïnspireerde muziek al menig festivalweide op z’n kop gezet, en ook nieuwe single El Miraglo leent zich weer uitstekend voor een zomers dansfeestje. De b-kant ervan is echter iets heel anders dan we van het jonge Amsterdamse collectief gewend zijn: nog steeds exotisch, maar langzamer en bedwelmend in plaats van opzwepend. Toetsenist Pyke Pasman vertelt over deze tegenstelling en het opzoeken van nieuwe muzikale grenzen voor het volgende album: "We willen niet alleen dat dansen-hoempa-hoempa-ding doen."

Op El Miraglo horen we meer Latijns-Amerikaanse invloeden dan ooit. Is er soms iemand op vakantie geweest?
“Nou, we luisteren natuurlijk allemaal heel veel muziek. We begonnen altijd met die afro-funkinspiratie, maar we luisteren ook naar pop en rock en ook naar Zuid-Amerikaanse muziek. Ik ben zelf heel erg fan van cumbia, ik heb daar ook een aantal platen van. Het leek ons ook heel leuk om eens zo’n nummer te maken, om ook zo’n sound neer te kunnen zetten bij een show.”

Op de cover staat een enorme felgekleurde piñata, waar hebben jullie die vandaan?
“Die foto komt ergens vandaan, we weten niet waar precies maar ik geloof Philadelphia in Amerika. Blijkbaar hebben ze ergens een feestje gebouwd met zo’n ding.”

En jullie hebben er zelf ook een zag ik? Ietsje kleiner is ‘ie wel.
“We hebben ook een echte, jazeker! Er is ook een hele toffe clip opgenomen, en daar heeft ‘ie ook een hele mooie rol in. Die hebben we geschoten in Amsterdam ergens, we kennen iemand die op een hele mooie locatie in een yurt woont. Daar was het feest, we hebben al onze vrienden uitgenodigd en iedereen was mooi verkleed.”

De andere kant van de single is dan weer heel anders dan El Miraglo. Pangea is helemaal niet zo feestelijk, eerder bedwelmend.
“Die track is ontstaan vanuit jammen in de studio, met het idee dat we iets heel anders wilden proberen. Het is een beetje duister maar ook wel magisch of episch, vind ik. Je kunt er wel een beetje in wegzinken. We spelen hem nu ook live, tussen een best wel heftig stuk en die nieuwe a-kant. Je bent dus als het goed is even helemaal de weg kwijt, en dan komt El Miraglo en is het weer feest. Sommige mensen snappen die b-kant nog niet helemaal, en anderen gaan er juist helemaal in op en staan met hun ogen dicht los te gaan. We vonden het ook leuk om op de single aan de ene kant heel erg die dansvibes te hebben, en aan de andere kant meer een luistertrack.

We willen ook niet alleen dat dansen-hoempa-hoempa-ding doen, we vinden het mooi om meer te brengen dan dat. Dat je ook kunt luisteren naar de arrangementen, en meegenomen kunt worden in die trip. We zijn ook fan van rustigere muziek, van singer-songwriters tot Ethiopische dingen en ook Turkse muziek. Het is heel tof om je daardoor te laten inspireren.”

Gaan we van die Pangea-sound ook meer horen op een volgend album?
“We zijn nu nog een beetje aan het zoeken, aan het uitbouwen. We hebben nu die cumbiatrack gemaakt, dat hadden we nog nooit gedaan, dus dat is weer een hele nieuwe invloed. Het is nu dus een beetje kijken of we nog meer stijlen kunnen gebruiken om onze eigen draai aan te geven naast afro-funk. In allebei de nummers zit nu ook meer synthesizer en andere percussie-achtige dingen, dat is ook nieuw voor ons. We zijn aan het experimenteren met hele andere geluiden.

We vinden het ook tof om met Pangea meer te doen, ik denk niet het hele album hoor, maar er zullen vast een paar dingetjes op verschijnen die wat meer mellow zijn, waar je een beetje in kunt verdwijnen. We gaan een beetje die mix opzoeken tussen dansen en luisteren, the best of both worlds dus.

En wanneer kunnen we dat album verwachten?
“We hebben nu dus net de single uit, en daarmee gaan we naar Amerika en Canada. Dat is heel tof, we spelen in Montreal en op Ottowa Blues, een groot festival, en we gaan zelfs naar New York. Dat is wel echt een droom die uitkomt, we hadden nooit verwacht dat dat nog zou lukken. In de zomer gaan we veel spelen, ook in Engeland en Frankrijk. Daarna gaan we eens rustig bij elkaar zitten in de studio en opnemen. Ik verwacht dan dat we begin volgend jaar wel met iets nieuws komen. De zomer zit in ieder geval wel even vol.”

El Miraglo wordt ook gebruikt als titeltrack voor de nieuwe tv-serie 4Jim, hoe is dat zo gelopen?
“Iedereen doet ook andere dingen naast de band, en zo komen er samenwerkingen tot stand die je anders niet was tegen gekomen. Onze trombonist Ko (Zandvliet, red.) acteert ook, en die kende mensen die aan 4Jim werkten. Die vroegen of wij niet een nummer voor de serie wilden maken, ze waren op zoek naar een vrolijk festivalnummer omdat de serie ook gaat over festivals. Hartstikke leuk om te mogen doen, en ook leuk dat ze ons ervoor vragen. Onze instrumentale muziek is natuurlijk wel weer iets anders dan wanneer je bijvoorbeeld een rockband vraagt om een nummer te schrijven. Nu krijgt iedereen die 4Jim gaat kijken ook een vleugje cumbia mee.”

4Jim gaat inderdaad over een vriendengroep die een onvergetelijke zomer wil vieren door acht festivals af te gaan, maar ik denk dat jullie inmiddels wel meer festivals hebben gezien.
“Ja, haha, wij zijn ook een vriendengroep op festivals. Maar wij bekijken het wel vanuit een ander perspectief natuurlijk hè. Ik denk wel dat het bij ons een stuk minder wild is, wij zijn ook niet zo wild. We spelen ook heel veel; je kunt wel heel erg los gaan, maar je moet de volgende dag weer ergens anders spelen. Meestal vieren we wel een feestje aan het einde van de tour, als je weet dat je morgen weer naar huis gaat. Dan houden we een bonte avond.”