Tien tips voor Awakenings Festival

Met o.a. _Unsuscribe, Recondite en Kölsch

Atze de Vrieze ,

Het laatste weekend van juni is traditioneel het terrein van Awakenings Festival. Het grootste technofestival van Nederland omvat tegenwoordig twee volle dagen, met een hoop grote namen, maar ook met verrassende verschijningen. Tien tips voor twee technodagen.

_Unsubscribe_
Laat dat maar aan Awakenings over: techno-punk Dave Clarke is eigenlijk elk jaar van de partij op het festival. Zo ook dit jaar. Maar aangezien Awakenings Festival tegenwoordig twee dagen duurt en het aantal absolute toppers beperkt is, moet de organisatie creatief zijn. Neem _Unsuscribe_, een samenwerking tussen Clarke en ene Mr Jones, een talent dat Dave Clarke de radiomaker voortdurend bestookte met eigen producties. De twee ontmoetten elkaar in 2011 in Utrecht en betreden dit weekend samen het podium.
 
Recondite
Het Berlijnse label Innervisions staat bekend om zijn frivole producties, en van dj’s als Dixon en Henrik Schwarz. Ook Recondite behoort tegenwoordig tot de stal. Sterker nog: hij is stilaan een van de meest productieve artiesten. Vorig jaar verscheen zijn derde album in drie jaar tijd, een buitengewoon strakke technoplaat waarin warme melancholie en een industrieel gevoel elkaar perfect aanvoelen. Resident Advisor riep hem uit tot beste liveset van 2014, waarmee hij onder andere de next level audio-visuele productie van Moderat achter zich liet. Op DGTL festival liet hij eerder dit jaar horen dat die overwinning niet gestolen is.
 
Adam Beyer & Ida Engberg
De lijst met Adam Beyer-optredens op Awakenings is oneindig. De Zweedse dj en producer behoort net zo tot het meubilair als Rocco Veenboer zelf. Met zijn Drumcode-platform staat hij voor techno die altijd en overal werkt: gebouwd voor de dansvloer met nul ruimte voor twijfel. Deze man staat dus al ingevuld voor de komende twaalf Awakenings Festivals, maar wel opvallend is dat hij dit keer eens samen met zijn vrouw Ida Engberg achter de draaitafels verschijnt. Die gezamenlijke sets deden ze ook al op Ibiza, nu dus voor het eerst bij ons.
 
KiNK
Het voormalige Oost-Europa gaat natuurlijk veel verder dan enkel Berlijn. En hoewel Litouwer Ten Walls tamelijk opzichtig door de mand viel, is er natuurlijk veel meer talent uit het voormalig Oostblok. De beeldschone en messcherpe Russische Nina Kraviz bijvoorbeeld, of Vakula uit Oekraïne. En we hebben KiNK, een boomlange Bulgaar. Van zijn live-set op Awakenings wordt veel verwacht. Verwacht geen gezellige disco of warme melodieën, maar een straffe, stoere set. 
 
Karenn/Trade
Een van de snelst groeiende technonamen van de laatste jaren is Engelsman Jamie Roberts alias Blawan. Oorspronkelijk kwam-ie uit de Hessle Audio hoek, maar al snel zette hij koers richting het ruwere, meer sinistere werk. Samen met Pariah vormt hij Karenn, al een paar jaar een van de meest toonaangevende hardere live-acts in de technowereld. Met Awakenings-veteraan Surgeon is hij nu ook Trade. Op Dekmantel vorig jaar lieten zij met een tafel vol synths en snoeren zien precies te weten hoe het moet. Alle twee de projecten zijn dit weekend live te zien in Spaarnwoude.
 
Job Jobse & Tom Trago
Om echt op te stomen in de vaart der volkeren moet je eigenlijk zelf gaan produceren, maar Job Jobse lukt het de laatste tijd enkel met zijn kwaliteiten als dj. Hij liet zich buitengewoon gelden tijdens de slotmaanden van Trouw en mocht zelfs officieel de laatste plaat opleggen. Hoog tijd dus voor zijn Awakenings-debuut. Dat maakt hij samen met house-dj Tom Trago, die al zo’n beetje overal gedraaid heeft waar-ie zou willen, maar toch ook nog maar één keer op een Awakenings-affiche prijkte.
 
Maya Jane Coles
Er staan dit jaar opvallend veel vrouwen op het programma op Awakenings. Zoals altijd zijn dat er veel in de hardste tent (Fatima Hajji, Miss Djax, de helft van PET Duo), maar ook Maya Jane Coles is er. Het grote publiek kent haar misschien vooral van haar track What They Say uit 2010, die vorig jaar nota bene door Nicki Minaj gesampled werd. Maar Coles zelf is inmiddels allang weer verder. Zo bracht ze onlangs onder de naam Nocturnal Sunshine een donker album uit met knipogen naar de Engelse bassmusic. 
 
Joris Voorn
Alweer bijna een jaar geleden verscheen Joris Voorns langverwachte derde album Nobody Knows, een emotionele, warme thuisplaat. In de jaren waarin we daarop wachtten had Voorn geen enkele moeite overeind te blijven in het overvolle technolandschap. Ook op Awakenings bewijst hij zich keer op keer als een internationale topper. Dit jaar host hij een eigen podium, met o.a. Guti en Henrik Schwarz.
 
Kölsch
Afsluiter op Joris Voorn’s podium is Rune Reilly Kölsch, een Deen die na een leven onder vele aliassen onvermijdelijk belandde in de stad van zijn achternaam: Keulen. Voor Kompakt maakte hij kort achter elkaar twee albums, waarvan de laatste net uit is. De twee albums dragen allebei een jaartal. Het eerste - 1977 - is zijn geboortejaar, het tweede - 1983 - roept herinneringen op aan een autovakantie die de kleine Kölsch lang geleden maakte. Een ervaren dj met een fris en open geluid. Ook Kölsch staat voor het eerst op Awakenings.
 
De Sluwe Vos
De Deventer rauwdouwer Sluwe Vos heeft de afgelopen jaar heen wat kippennesten leeg geroofd. Zijn sound zijn lekker vettig, en waar veel techno-dj’s uitblinken met hun geduldige aanpak, valt Sluwe Vos juist op door snel te schakelen, van house naar techno, naar hiphop en bass. Op Awakenings staat De Sluwe twee keer. Een keer als dj, en een keer live. Verwacht gasten als Willem van The Opposites en Sticks.