Rotterdam Beats gaat op in Amsterdam Dance Event

Zelfstandige conferentie in Rotterdam ‘financieel niet haalbaar’

Atze de Vrieze ,

Er gaat dit najaar geen Rotterdam Beats plaatsvinden. De conferentie zal opgaan in Amsterdam Dance Event, dat eerder al gezien werd als een ‘partner-event’. Het evenement begon als Buma Rotterdam Beats, maar Buma Cultuur trok zich er vorig jaar uit terug. Een zelfstandige doorstart bleek niet levensvatbaar.

Het idee was dat Buma Rotterdam Beats uit zou groeien tot een evenement van internationale allure. Net als ADE en Eurosonic, maar dan gericht op hiphop en beats, met uitstapjes richting reggae en andere Caribische muziek. Rotterdam Beats haalde onder andere Future, 2 Chainz, Action Bronson en Hudson Mohawke naar de Maasstad, net als sprekers van grote internationale spelers als Interscope en Top Dawg Entertainment. Toch slaagde het evenement er niet in echt een plek op de festivalkalender te veroveren. 

Volgens projectmanager Aldo Bruining blijft Beats onder de vlag van ADE toch een beetje onafhankelijk. “We blijven een onafhankelijke stichting”, vertelt hij. “De samenwerking met ADE is voor ons een logische. Er is sowieso enorm veel overlap in artiesten, met o.a. Boaz van de Beatz en The Partysquad. Ook voor hiphop blijft ruimte, niet alleen in de conferentie, maar ook in de showcards. Onze titel is ‘hiphop, bass & beats’, en dat blijft zo. Voor de stad Rotterdam is het denk ik jammer dat het festival vertrekt, maar als evenement zijn we niet gebonden aan een postcode.” Over de locatie van de ADE Beats showcases kan Bruining nog niets zeggen. Het is druk in de stad, weet ook hij. "Maar er is ook veel ruimte."