PITCH festival wordt kleiner, zonder openluchtpodium

“We willen dat het festival voor de bezoeker zo leuk en zo cool mogelijk is”

Cécile van Wijnsberge ,

PITCH is in de vier jaar sinds haar ontstaan ieder jaar gestaag gegroeid in populariteit. Vorig jaar kwam die groei tot een kookpunt: er ontstonden opstoppingen, de Gashouder was regelmatig vol en naderhand waren er veel klachten over de grote drukte. Voor PITCH 2015 besloot de organisatie daarom om de grootte van het festival iets terug te brengen. Wat gaat er precies veranderen? En wat heeft dat voor gevolgen voor de line-up? “Een act als Massive Attack zul je niet meer zo snel op PITCH terug zien.”

PITCH vindt al sinds de eerste editie plaats op het karakteristieke Westergasterrein, midden in het Amsterdamse Westerpark. Het gebruik van de bestaande infrastructuur van het terrein neemt echter ook problemen met zich mee. Vorig jaar onstond er voor het optreden van Moderat in de Gashouder een compleet verkeersinfarct, waarbij het toegangspad richting de Gashouder werd afgesloten door de organisatie. “Hier zal de organisatie heel wat hoofdbrekens over hebben,” meldden we toen.
Inmiddels blijkt uit een e-mail aan de bezoekers die vorig jaar een passe-partout kochten wat er aan de problematiek gedaan wordt. “PITCH [gaat] dit jaar terug naar de sweet spot. […] Minder bezoekers, meer bewegingsvrijheid,” aldus het bericht.

Een kleinere capaciteit dus. Maar hoeveel kleiner dan? “Hij wordt kleiner dan ‘ie nu is. Ik noem geen precieze getallen,” meldt Martin Verhorst van organisator Mojo. “We hebben vorig jaar veel feedback gekregen over de drukte, die is voor ons heel waardevol. We willen natuurlijk dat het festival voor de bezoeker zo leuk en cool mogelijk is.”
Een groot probleem vorig jaar was dat headlinerwaardige acts als Moderat en SBTRKT gebruik maken van een grote lichtshow, en daarom alleen in het donker willen spelen. Op het vorig jaar geïntroduceerde Park Stage, een buitenpodium en het grootste van het hele terrein, kon er maar één act in het donker staan, en die plek was vergeven aan Massive Attack. Daarom moesten Moderat en SBTRKT in de Gashouder spelen, waar de capaciteit van 3.500 verreweg te klein was.
“We hebben wel van te voren aangegeven dat de verwachting was dat de Gashouder snel vol zou lopen, maar daar heeft de bezoeker natuurlijk niks aan als die een act wil zien,” aldus Verhorst.

“Pitch is geen festival zoals Lowlands, waar je veel vrijheid hebt om de bezoekersstroom te beïnvloeden en te reguleren. We hebben te maken met een bestaand terrein waar je rekening mee moet houden.” Was uitbreiden aan de kant van de Gashouder dan geen optie, om daar meer ruimte te creëren? “Nee, dat blijft zoals het is. Ik weet het niet zeker, maar dat had volgens mij ook met vergunningen te maken.”
Naast de verkleining van de totale capaciteit zullen er ook in de opbouw van het festival enkele dingen gaan veranderen. “Het openluchtpodium (Park Stage, red.) komt niet meer terug. In plaats daarvan wordt de Westertent weer het hoofdpodium, en die wordt dus ook iets groter.”

Misschien wel de belangrijkste vraag: gaan we hier dan ook iets van merken in de line-up van het festival? De populariteit van mega-acts vorig jaar was een belangrijk onderdeel van het probleem. “We moeten bij de programmering van het festival ook rekening houden met deze verandering, waardoor je een act als Massive Attack niet snel op PITCH terug zult zien.”

De eerste namen voor PITCH 2015 zijn inmiddels naar buiten gekomen. Lees hier het laatste nieuws over de line-up.