ESNS15: zZz terug met krautrock extravaganza

Trippy trash in het kleinste zaaltje

Atze de Vrieze ,

De derde plaat van zZz is al jaren in de maak. Zo af en toe kwam je Björn wel eens ergens tegen, en dan vertelde hij dat er geschreven werd, of opgenomen. Maar er kwam niks, tot nu. Laten we het erop houden dat andere dingen kennelijk even belangrijker waren, maar nu is de focus van de sleazemeesters terug.

HET CONCERT:

zZz, Noorderslag, 3voor12 Zaal, zaterdag 17 januari 2015

DE ACT:

Een paar jaar lang was zZz een internationale sensatie in donkere undergroundclubs. Het idee: Bjorn Ottenheim, een beestachtig ogende reus achter de drums en galmende microfoon, Daan Schinkel raggend op orgels en keyboards die te allen tijde kapot mogen. Aan dat idee is weinig veranderd, aan de invulling wel. Ietsjes. 

HET NUMMER:

Daan en Björn beginnen hun set met drie oude nummers. En hoe goed het ook is om House Of Sin en XTC weer te horen, we willen nieuw spul. Dat komt er, in de tweede helft. Zo op het eerste gehoor is het beste nummer My Firl, een song waar zowaar een echt refrein in lijkt te zitten. En dat terwijl de nieuwe nummers nog meer op de trip gericht zijn dan de oude, die toch erg op hooks dreven. zZz is een voortrazende beuktandem. Het loont om dichtbij te gaan staan, en te zien hoe gejaagd en haast paranoïde Bjorn achter zijn drumstel zit, alsof hij ergens voor op de vlucht is, en in plaats van hard weg te rennen, hard op zijn bekkens ramt. Daan Schinkel is een ouderwetse vechtersbaas, die voor geen tien motorclubs opzij zou gaan.

HET MOMENT:

Zelfs als zZz vanavond alleen maar nieuwe liedjes zou spelen, zou het te kort hebben aan het magere slot van dertig minuten. Alleen al slotnummer Kraut/Juggernaut duurt op de plaat twintig minuten. Het moet in de live-set natuurlijk een zinderende apotheose zijn, en dat is het ook. Terwijl Daan zijn armen links en recht uitstrekt, duikt Björn de groove in. Het is allemaal niet retestrak, maar juist dat maakt het vuig. Toch hoor je hier niet alleen krautrock terug, maar ook de meest mechanische elektronica. Vorige week kwam deze track naar buiten op Soundcloud. Het was een taaie zit op de boxjes van je laptop of over de stereo, maar live is Kraut/Juggernaut een heerlijke stoomwals, die op last van de stage manager wel al na een minuut of zeven tot stilstaan gebracht wordt.

HET PUBLIEK:

Het is bijna drie uur als zZz de 3voor12 zaal komt afsluiten, en de mensen zijn klaar om hun laatste energie reservoirs te legen. Meisjes op de eerste rij, jongens dwars over elkaar tot het plafond. Lekker hoor.

HET OORDEEL:

Wilde meisjes en zoete seks, dat is waar zZz altijd om gedraaid heeft, en waar het nog steeds om draait. Trashy gorgelrock in moordend tempo. Ze mogen dan een paar jaar ouder geworden zijn, maar zZz heeft geen gas terug genomen. Integendeel. Het zal met zZz nooit meer worden dan het nu is, maar wat is het goed dat ze terug zijn.