ESNS15: Typhoon is een fantastische energiebom

De Lobi Da Basi-zegetocht heeft weer een nieuw hoofdstuk gekregen

door Norbert Pek, foto's Jan Westerhof ,

In 2014 heeft Typhoon menig uitverkochte zaal en festivaltent in vervoering gebracht. Op Noorderslag mag de rapper zijn vreugdevolle set op de Grote Zaal loslaten. De positieve boodschap hangt al snel in de lucht.

HET CONCERT:

Typhoon, Noorderslag, Grote Zaal, zaterdag 17 januari 2015

DE ACT:

Het verhaal mag ondertussen bekend zijn: het afgelopen jaar bracht Typhoon Lobi Da Basi uit, een plaat zonder testosteronzinnen met een borstklop op elke maat. Typhoon bezingt juist de kwetsbare liefde en is op momenten een dromerige wereldverbeteraar. Dat maakt hem origineel, want in de huidige onrustige tijden is het makkelijker om hard te veroordelen en de aanval te keizen. Maar Morrissey zong al: it takes guts to be gentle and kind. Typhoon is dat, zonder het muzikale equivalent van een kinderfilm te worden. Typhoon weet juist te snijden door de luisteraar heel ver binnen te laten. 

HET NUMMER:

De band houdt het tempo erin om in de drie kwartier zoveel mogelijk te laten horen. De finale is 'Zandloper' met het zware blazerthema dat met vele kelen wordt meegezongen. Het is de euforische setafsluiter die verbroedert.

HET MOMENT:

Een deel van de zaal staat vanaf opener 'Niets Verwacht' al in feeststand, maar een deel ook niet: het Noorderslag-publiek laat zich lastig veroveren. Reden voor Typhoon om een nummer halverwege af te breken en de zaal te vragen of ze moe is. Hij houdt niet van die halfbakken shit en het dak van de Oosterpoort moet worden aangeraakt. Vanaf dat moment staat de zaal tot en met de achterste rij in vlam.

HET PUBLIEK:

De achterste rij van de zittribune dus hè. Waar niet meer wordt gezeten. Typhoon krijgt iedereen mee. Hij is de energiebom waar geen immuunsysteem tegen bestaat.

HET OORDEEL:

Typhoon en broer O-Dog komen op met stralende glimlachen en de handen in hartjesvorm. Ook vanavond is Typhoon feelgood, maar ook vanavond - goddank - zonder de suikerrand. Het gaspedaal wordt vol ingetrapt om de energie over de zaal te verdelen en de voet gaat net zo gemakkelijk weer los om het diepere 'Surfen' te spelen. De band voelt zich zichtbaar opgejaagd door het strakke tijdschema - het liefst spelen ze uren - maar ook in drie kwartier weten ze een afgeronde show neer te zetten. Rappers en band zijn het afgelopen jaar een nog grotere eenheid geworden. De hiphop-pop heeft frivole blazers en een ritmesectie die indruk blijft wekken. Typhoon laat zich de korte speech voor Hemel Valt niet ontnemen. Tegen negativiteit dus. En als Typhoon voor zich kijkt, de afgeladen zaal in, is nergens een sprankje negativiteit te ontdekken. Dat de rapper vraagt om de persoon naast je - bekend of onbekend - een arm om de schouders te slaan, mag dan ook geen verbazing heten. Noorderslag is een nieuw hoofdstuk in de Lobi Da Basi-zegetocht.

DE FOTO: