ESNS15: Swinder zwenkt tussen Skik en 16 Horsepower

Groningse dialectrockers buiten thuisvoordeel uit

door Ingmar Griffioen, foto's Andre Eggens ,

Als festivalopener begin je doorgaans op min 5 en als je dan ook nog tegelijkertijd met Guus Meeuwis speelt, kan het een lastig verhaal worden. Zo niet voor Swinder, dat voor een volle binnentent aantreedt. Het wordt een warme ontvangst voor de Groningse dialectrockers, die in maart met een album op Excelsior komen.

HET CONCERT:

Swinder, Noorderslag, Patio, zaterdag 17 januari 2015

DE ACT:

Groningse band die het ook voorbij Assen zoekt: Swinder ging op de recente wintertour met Fixkes door het land. Swinder is eigenlijk de bebaarde singer-songwriter Bas Schröder die pas met het Groninger dialect besmet raakt, als hij met het oeuvre van zanger/dichter Ede Staal in aanraking komt. Op grond van bekendste wapenfeit Noar Stad zou je aan de Groningse Skik kunnen denken, maar er zit zeker ook folkpop/rootsrock in het vat.

HET NUMMER:

Noar Stad is toch de hit, een aanstekelijk nummer dat met het refrein "tingelingelinge op fietse noar stad" tegelijkertijd droogkomisch als Skikkerig is. Meer van dit graag.

HET MOMENT:

De band heeft ook een lokale hit, zo legt Schröder uit. "Mien nom is Hans..." Shit die uitleg is wel moeilijk te verstaan als niet-Groninger, dus dan maar de YouTube en het verhaal achter Twijde Hans opgezocht en dat is mooi! Hij schreef het lied voor het 25-jarige jubileum van een lokale kringloopwinkel. Het gaat over Hans die vanwege de crisis bij de kringloopwinkel koopt. De stoute schoenen aan: Hans Kazan benaderd en de magiër bleek "dol op kringloop en hergebruik". Tof. Voor dit moment moet je wel even deze clip erbij denken.

OOK OPMERKELIJK:

"Het volgende nummer heet Spit, dat is Gronings voor spijt. Het gaat over dertigers met kinderen." Zijn vrienden in het publiek kunnen er wel om lachen.

HET PUBLIEK:

"Fijn dat jullie niet bij Guus Meeuwis zijn, oh dat had ik beter niet kunnen zeggen...", grapt Schröder. Valt mee, de tent staat goed vol en tegen het einde nog voller. Minder is dat ze graag laten horen dat ze er zijn. Wellicht zijn het de bekenden of is het de after-dinner timing: maar Swinder komt in de gevoelige nummers amper boven het geroezemoes uit.

HET OORDEEL:

Excelsior gaat na Groningse sterkhouders als Green Hornet, Meindert Talma en traumahelikopter nu ook aan de dialectpop. De uitdaging lijkt, als je de slag naar de rest van Nederland wilt maken, de vergelijking met Skik te vermijden. Dat wordt op basis van 'de hit' lastig. Maar Swinder is breder en heeft, of de frontman althans, wel degelijk wat te vertellen. Het gaat over relaties, een midlife crisis en kinderen en komt soms in een rootsy, gloedvolle en meeslepende verpakking, die wel een breder publiek kan aanspreken. Met die rootsrock-kant moeten ze als een soort The Horse Company regionaal wel de festivals kunnen doen. Afsluiter Masienes gaat over landbouwmachines en laat ook even de duistere kant zien, als een stukje 16 Horsepower.

DE FOTO: