ESNS15: Orange Skyline op punt van doorbreken

3FM Serious Talent weten te overtuigen in Entreehal, een kunstje op zich

door Frank Hettinga, foto's Andre Eggens ,

Voor Orange Skyline lijkt alles momenteel op de juiste plaats te vallen: de Groningers zijn uitgeroepen tot Serious Talent, singles Rapture en I Don't Mind zijn aanstekelijk en een doorbraak zou zomaar eens aanstaande kunnen zijn. Een album kan het laatste zetje zijn, een goede show in de Oosterpoort kan ook wonderen doen.

HET CONCERT:

Orange Skyline, Noorderslag, Entreehal Oosterpoort, zaterdag 17 januari 2015

DE ACT:

De band die in 2009 als een Oasis rip-off ontsproot, is – bijna vijf jaar later – ten volle tot wasdom gekomen. Orange Skyline uit Groningen is een mix van The Kinks en The Who uit de jaren zestig en de grote britpopnamen Oasis, The Libertines en Arctic Monkeys. De Groningers vallen met de neus in de boter. Onlangs uitgeroepen tot Serious 3FM Talent; vrijdag stonden ze nog in DWDD, als kinderen in een speelgoedwinkel, zo blij. Vandaag kunnen ze eindelijk Noorderslag afvinken, het laatste open hokje op de speellijst in Groningen. En in maart en april mag de Britpop-formatie meeliften op de clubtour van Navarone, met als tussendoortje een bezoekje aan Oslo voor The Global Battle of the Bands.

HET NUMMER:

Het besmettelijke refreintje, fluitdeuntje plus harmonieuze vierkoppige zang zijn prima ingrediënten voor een goed popliedje. Single I Don’t Mind heeft de vibe van The Kinks, terwijl de snerpende stem van de sterke frontman Stefan van der Wielen zijn Oasis-voorliefde verraadt, inclusief cocky gedrag. Maar tegelijkertijd is de Groningse nuchterheid nooit ver weg. Beide karaktereigenschappen lijken onverenigbaar; toch is er hier enkel synergie.

HET MOMENT:

Bij de afsluiter kruipt frontman Stefan van der Wielen eenmalig achter de toetsen. Het publiek begint acuut mee te klappen, ze weten genoeg. Het is de single Rapture incluis funky baslijntje, het subtiele gitaartje en de keys. De titel betekent in vervoering raken, extase, en dat is wat Orange Skyline live beter doet, dan op Spotify. Rapture eindigt hier in een flinke gitaarsolo. Het levert ze een mooie ovatie op. 

HET PUBLIEK:

Hoewel tjokvol is de Entreehal in de Oosterpoort niet de meest dankbare plek om te spelen. Het is rumoerig door een komen en gaan van mensen en geluid vliegt precies naar waar je het niet wilt hebben. Maar dat weerhoudt het publiek niet van dansen en zwieren, en niet alleen jongeren; Orange Skyline is ook voor vaders en moeders.

HET OORDEEL:

Orange Skyline is een verdomd strak bandje. De energie van de bandleden werkt aanstekelijk en als Serious 3FM Talent staat de band op het punt van doorbreken. Wat rest is de flinke duw die een album kan geven.

DE FOTO: