ESNS15: Binkbeats zet fascinerende set neer

Maar het mag allemaal nog wat gestroomlijnder

door Bas van Duren, foto's Bob de Vries ,

De eerste act zijn in de Kleine Zaal van Noorderslag en met niet al te behapbare muziek op de proppen komen, dat vraagt lef. Maar daar ontbreekt het bij Frank Wienk alias Binkbeats niet aan. De geluidstovenaar heeft in korte tijd een naam opgebouwd als samplekoning en kan tegenwoordig ook met bijna alleen maar eigen materiaal een hele show vullen. Dat gaat hem niet verkeerd af, maar de show kent nog teveel momenten waarop de vaart eruit wordt gehaald.

HET CONCERT:

Binkbeats, Noorderslag, Kleine Zaal, zaterdag 17 januari 2015

DE ACT:

Utrechter Frank Wienk is geen onbekende in het Nederlandse live-circuit: als percussionist was hij al onderdeel van The Kyteman Orchestra, speelde mee met Eefje de Visser, maar met zijn Beats Unraveled op Youtube maakte Wienk alias Binkbeats echt furore. In zijn eentje covert hij nummers van onder andere Aphex Twin, Flying Lotus en Madlib met een keur aan instrumenten, speelgoed en andere prullaria. Het leek een kwestie van tijd totdat Binkbeats zijn uitvoeringen op het podium ten gehore zou brengen en op Le Guess Who vorig jaar kwam dan ook het live-debuut. Geplaagd door technische mankementen, kwam dat optreden pas laat van de grond, wellicht dat hier op Noorderslag het van begin af aan goed komt.

HET NUMMER:

En ja hoor, vanaf het eerste nummer 'Earth' is het raak. Samples vliegen je om de oren, de diepe bassen doen de vloer trillen alsof er twintig drilboren op zijn gezet en met de spiegels die boven Binkbeats hangen, zie je ook wat de sampletovenaar allemaal doet. Afsluiter 'Windowlicker' is niet eens het hoogtepunt van de set, dat is 'Jake's Journey' die hij aankondigt met een timide 'Wie heeft het filmpje al gezien?'. Een paar handen gaat de lucht in. Dat hadden er meer mogen zijn, want de lome beats, gecombineerd met melancholieke tonen uit de xylofoon en de gesampelde zang die langzaam naar een climax convergeert, is puur goud waard.

HET MOMENT:

Het meest memorabele, als we onze collega's mogen geloven, was juist bij Binkbeats optreden eerder deze week op Eurosonic in het Infoversum. Het kan niet anders zijn dan dat juist dit soort muziek met hemellichamen op de achtergrond elkaar alleen maar versterkt. In de Kleine Zaal van de Oosterpoort moet Binkbeats het met een 'gewoon' podium doen, maar mag er ook wel eens een compliment worden uitgedeeld aan de lichtman, die, gewapend met flink wat rook, mooie silhouetten weet te maken.

OOK OPMERKELIJK:

En toch en toch... het maximale wordt nog niet gehaald uit wat Binkbeats allemaal kan. De technische mankementen tijdens Le Guess Who blijven achterwege, maar in plaats daarvan komen net te lange pauzes tussen de nummers door. Voorkoombaar? Misschien niet eens, gelet op het gigantische arsenaal waarmee de Utrechter zich omringt, maar er moeten toch mogelijkheden zijn om met bruggetjes de nummers aan elkaar te plakken. Daarbij valt ook op dat sommige samples iets te slordig worden ingespeeld. Daardoor struikelen de loops af en toe over elkaar heen.

HET PUBLIEK:

Het publiek verkiest in het begin nog massaal de banken van de Kleine Zaal. Nu is de muziek van Binkbeats voor een gedeelte luistermuziek, maar vraagt het nog vaker om gewoon in de zaal te staan waar je het beter over je heen kunt laten rollen. Dat gebeurt gelukkig snel genoeg en zo staat er uiteindelijk toch zeker driehonderd man geboeid te kijken.

HET OORDEEL:

Binkbeats zal - gelet op zijn instrumenten - geen onbekende zijn met goed werkende lijm. Over het geheel genomen staat zijn set vol van spannende nummers met elk hun eigen kwaliteiten, maar als geheel ontbreekt het nog aan de lijm die alles aan elkaar plakt. De pauzes tussendoor zijn lang genoeg om awkward te worden en de muzikant is net geen showman genoeg om alles maar aan elkaar te praten.

DE FOTO: