Duncan Stutterheim stopt bij ID&T

Oprichter 'groeide er gewoon uit' mede door 'veranderende muziek'

Sjoerd Huismans ,

Duncan Stutterheim stopt bij dance-organisator ID&T. Dat meldt de Volkskrant vanavond. Na 23 jaar vond Stutterheim het genoeg geweest, mede vanwege het veranderende dance-landschap. "Ik heb altijd op de dansvloer gestaan, altijd. Nu doe ik dat niet meer. Neem de muziek van Martin Garrix; ik kan het waarderen, maar sta er niet op te dansen." Na de komende editie van Sensation zet Stutterheim definitief een punt achter zijn carriere bij dance-organisator ID&T.

"We voelden gewoon dat we eruit groeiden", legt Stutterheim uit in een interview met de Volkskrant ('we' is hij en zijn vrouw Lisca, artistiek leider van ID&T). "Dat heeft met de veranderende muziek te maken. Ik heb altijd op de dansvloer gestaan, altijd. Nu doe ik dat niet meer. Neem de muziek van Martin Garrix; ik kan het waarderen, maar sta er niet op te dansen. Het is ook de leeftijd: ik ben 43 nu. Op mijn 35ste begonnen mensen al 'u' en 'meneer' tegen me te zeggen. Maar nu voel ik me ook echt een meneer." Het 15-jarige jubileum van Sensation (op 4 juli) is volgens Stutterheim "een mooi moment om te stoppen". 

Ook geeft Stutterheim in het interview aan gemengde gevoelens over zijn werk te hebben sinds de overname van ID&T door de Amerikaanse grootmacht SFX. "Ik ben ondernemer in hart en nieren, nu ben ik alweer twee jaar in loondienst. Ik kwam erachter dat dat heel andere koek is. Ik ben 80 procent van mijn tijd kwijt aan mensen aansturen, budgetten managen, vergaderen; maar daar ben ik helemaal niet zo goed in (...) SFX verdient de energie die ik zeven jaar geleden had. Ik heb die energie niet meer. De vlam is wat minder; het voelt toch alsof ik mijn ding al wel heb gedaan."

Stutterheim sluit niet uit dat hij ooit weer feesten gaat organiseren, maar neemt eerst een jaar vrij.