SXSW15: de afrekening van Dotan, Jacco Gardner, Taymir e.a. SXSW15: de afrekening van Dotan, Jacco Gardner, Taymir e.a.

Hoe scoorden de Nederlanders op het grootste muziekindustriefestival ter wereld?

, Timo Pisart

SXSW15: de afrekening van Dotan, Jacco Gardner, Taymir e.a.

Hoe scoorden de Nederlanders op het grootste muziekindustriefestival ter wereld?

Timo Pisart ,

Vorige week werd Austin, Texas overspoeld door duizenden bands en muzikanten die allemaal hopen wereldwijd door te breken. Ook veel Nederlandse acts waren op SXSW aanwezig om zich in de kijker te spelen bij boekers, festivals, blogs, journalisten en muziekliefhebbers. Hoe verging het ze? Dotan gaat over een maand terug naar de VS, Jacco Gardner maakt de wereld vast lekker voor tweede plaat en Miseries gaan in zee met agent van Drivin ’N Cryin.

Dotan terug naar VS voor tweetal shows en mogelijk kleine festivals
“Het was een van de allertofste dingen die ik ooit heb gedaan”, aldus popfolkartiest Dotan over zijn shows op SXSW. In Nederland en België is hij al een wereldster: zijn nummer Home werd verleden jaar verkozen tot VPRO Song van het Jaar en zijn nummer Fall was het meestgedraaide nummer van 2014 op Radio 2. In Amerika moet Dotan echter nog voet aan de grond krijgen, en dat probeerde hij met SXSW te doen. “Het is overweldigend en terug naar de basics, dat wel: je rent met gitaren over een terrein en probeert op tijd op het volgende podium te staan. Als je een grotere productie in Nederland gewend bent, is het wel weer even terug naar af. Maar tegelijkertijd waren de mensen superenthousiast en hartelijk.”

Al voordat SXSW begon, had Dotan zijn zaken goed op orde: Spotify zette hem in de top 10 van Emerging Artists op het showcasefestival en hij zit al bij het Amerikaanse boekingskantoor Paradigm, dat ook o.a. Damien Rice en Ed Sheeran boekt. Maar hij had nog reden te over om zich op het showcasefestival te willen presenteren: “Voor internationale acts is het dé manier om jezelf te laten zien aan de Amerikaanse industrie.” Dotan speelde drie shows op geïmproviseerde locaties (“niet zo luxe als we in Nederland gewend zijn, maar best wel rock ’n roll”) en deed een flink aantal sessies en interviews. “De reacties waren alvast heel erg goed: volgende maand heb ik twee shows in Los Angeles en New York, er is ook al interesse getoond vanuit veel kleinere festivals en clubs in Amerika.”

Jacco Gardner meestspelende Nederlander op SXSW met tweede album in vooruitzicht
Waar Dotan in de VS pas net komt kijken, is het psychedelische sixties-pop-wonder Jacco Gardner al een gevestigd naam voor SXSW-begrippen. Het was zijn tweede keer, en dit jaar deed hij maar liefst 11 shows op het festival. Daarmee werd Jacco Gardner de meestgeboekte Nederlander van deze editie. “Iedereen begint over de kwantiteit van de optredens”, lacht zijn manager Niels Post, “maar belangrijker nog was de kwaliteit: elke muzikant kan op de straathoek gaan staan spelen, maar het gaat er ook om dat je op de juiste plekken staat.” En daar stond Jacco Gardner: hij en zijn band kregen prominente spots op de showcases van platenmaatschappij Polyvinyl, het hippe cassettebandjeslabel Burger Records en poptijdschrift Under The Radar. En naast die elf shows deed de band ook nog een fiks aantal interviews en sessies.

Is zo’n vol schema niet slopend? Valt mee, aldus Post. “Het was niet zo warm, dat scheelde. Soms moesten we zo haasten dat je vergeet te genieten van het optreden. Dan weer was het stressen door een file, maar over het algemeen waren we gewoon heel lekker druk.”

Wat het concrete resultaat van zulke noeste arbeid is? Dat durft de manager nog niet te zeggen: Jacco Gardner had al een Amerikaanse platenmaatschappij en boeker waar ze zeer tevreden mee mogen zijn en een 5-weken-durende tour door de VS en Canada in het verschiet. Hun doel was vooral om het begin mei te verschijnen tweede album Hypnophobia te promoten. “Voor SXSW brachten we de eerste single naar buiten, op het festival proberen we de mensen wakker te schudden.” Dat is alvast gelukt: meerdere vooraanstaande blogs berichtten over Jacco Gardner als een van de hoogtepunten van het festival, en ook door de week heen zag Post het publiek groeien. “Ik merkte dat mensen het elkaar vertelden en in de loop van het festival het aantal bezoekers steeg. We speelden zelfs nog op de hangoverparty op zondag, daar was het erg druk. Dat is waanzinnig, daarom ga je naar SXSW toe.”

Taymir presenteert nieuwe band en gaat voor wereldverovering
Jacco Gardner zit nog in de VS voor het staartje van een uitgebreide tour, de Haagse britpopband Taymir is vanochtend nét geland op Nederlandse bodem na een klein tourtje. “Ons doel op SXSW was natuurlijk om wereldberoemd te worden”, vertelt gitarist Mikkie B Wessels nog met een kersverse jetlag. “Onze tactiek was een kwestie van Haagse bluf: we gingen erheen met de instelling om Texas te laten zien wie Taymir is, meer dan ooit tevoren. We hebben een nieuwe drummer en nieuwe start. Dat zeiden we ook op het podium: ‘Dit zijn letterlijk de beste liedjes die je ooit hebt gehoord.’ Volgens mij hebben we dat waar gemaakt en een goede indruk achtergelaten. De beste show speelden we tijdens FLOODfest, het feestje van Spoon. We hebben alles gefilmd. Nee, niet ge-Meerkat, daar zijn we toch veel te cool voor?”

Taymir ging naar SXSW terwijl een aantal conversaties met agentschappen en boekers al liepen. Manager Tim van der Zalm: “Op SXSW spraken we die mensen nog eens en probeerden we dat concreter te maken. We kunnen nog niets noemen, maar de toekomst is rooskleurig.” Mikkie: “Laten we het zo zeggen: in 2016 is Taymir letterlijk groter dan elke band die je kent.”

Sevdaliza geeft topshow op een boot
“Fantastisch, overwhelming en heel inspirerend”, zo zegt ook 12van3voor12-talent Sevdaliza over SXSW. Onlangs tekende ze al bij Windish Agency, het agentschap dat ook alt-J, Aphex Twin, Arca, Chet Faker, Jamie XX en nog veel meer grote namen vertegenwoordigt in de VS. Op SXSW was het dus vooral handjes schudden geblazen, én een viertal showcases spelen voor o.a. Moog en Floodfest. Het hoogtepunt? Een show voor Ableton op een rondvarende boot. “Het was midden in de nacht, donker en er stond een sicke PA op de boot. Op een gegeven moment voeren we onder een brug door en weerkaatste de brug de muziek: dat was zó bijzonder, er ontstond een bizarre galm die heel goed paste bij de set. Bovendien zagen we dat onze muziek echt al werd herkend door het publiek, dat was heel motiverend om te zien.”

De elektronica/R&B-artieste heeft verder op SXSW gesproken met andere producers en boekers en ging op zoek naar mogelijke samenwerkingen. “Ik heb heel veel goede connecties opgedaan en ben nu bezig met een toffe collaboration die dankzij SXSW nog veel beter gaat worden. Er kunnen heel wat mooie dingen uit voortrollen.”

The Miseries scoort agent in Atlanta
Er stond nog een 12van3voor12-act op SXSW: The Miseries, de garagerockband met Tim Knol in de gelederen. Zij brengen 3 april hun debuutalbum uit en hebben daarna de handen vol in Nederland en de rest van Europa. “SXSW was voor ons dus vooral het moment om de juiste mensen kennis te laten maken met de band en een basis te leggen voor een vervolg”, vertelt manager Thomas Bruining. “Juist om niet te verzuipen in een zee van bands die ongeveer hetzelfde doen speelden we als enige buitenlandse band bij de Yard Dog Gallery, onder veel journalisten en muziekliefhebbers een favoriete plek.” Daarnaast zal de band actief gaan samenwerken met een agent uit Atlanta om te kijken hoe de carrières van The Miseries en Tim Knol in de VS kunnen worden uitgebreid. Bruining: “Er komt zeker een vervolg.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12