RSD15: De best verkochte releases van Record Store Day

Typhoon, Jack White en David Bowie verkochten het best

Timo Pisart ,

Afgelopen zaterdag vond Record Store Day plaats, het jaarlijkse feestje voor de platenzaken met heel veel unieke vinyluitgaves. Welke releases werden het best verkocht? En wat valt er verder op? 3voor12 zet het met de Vinyl50 op een rijtje: Typhoon, Dotan en Broeder Dieleman scoren bijzonder goed.

Vijf voor tien, afgelopen zaterdagochtend: er staan een stuk of vijftig man keurig in de rij op de Voorstraat in Utrecht. Een hardloper schiet langs, zich afvragend waar al die mannen toch voor staan te wachten. Nou, ze staan in de rij voor Record Store Day in Plato Utrecht. En zo ging het er afgelopen weekend overal in Nederland aan toe met overvolle platenzaken, bomvol mensen dringend tussen de schappen om net dat ene singletje van Shocking Blue te scoren, of Commissions II van Oneohtrix Point Never.

Het was de zesde Nederlandse editie van de internationale feestdag, met meer aandacht dan ooit. Volgens organisator Stephan van Peursem hebben vrijwel alle platenzaken die hij vooralsnog heeft gesproken dan ook meer - of tenminste evenveel - platen verkocht als vorig jaar met Record Store Day. Hoeveel precies? "Dat moeten we nog uitzoeken, ik heb nog niet alle cijfers binnen." Duidelijk is wel dat er in een week tijd bijna drie keer zoveel platen werd verkocht als in een gemiddelde week, aldus de speciale vinyl-hitlijst Vinyl50. Maar welke Record Store Day-releases gingen het meest over de toonbank? De twee 12-inches van Get Behind Me Satan (The White Stripes) zijn goed voor het bestverkochte RSD-album, de picturedisc van Changes (David Bowie) is het bestverkochte singletje. Verder verkocht de split-single van Bonnie Prince Billy en Broeder Dieleman opvallend goed en staat het album van de Nederlandse harpiste Lavinia Meijer in de top 20. En de allermeeste mensen gingen natuurlijk naar huis met de dubbel-single van Armand & The Kik, die voor de eerste 5000 klanten van Record Store Day gratis verkrijgbaar was.

Een kleine disclaimer bij de lijst: "Sommige dingen kun je voorspellen", aldus organisator Stephan van Peursem: "The White Stripes staan op 1, daar waren er ook genoeg exemplaren van in Nederland. Het is een representatieve lijst die zegt wat er het meest is verkocht, maar niet per se waar mensen het meest naar op zoek zijn. Tegelijkertijd hadden we van de Foo Fighters- of U2-platen het vijfvoudige kunnen verkopen, als ze er waren geweest." Een speciale vermelding is er voor Lobi Da Basi van RSD-ambassadeur Typhoon. Technisch gezien geen speciale release, maar voor de gelegenheid van prijs verlaagd en voorzien van een extra print. Dat album werd de afgelopen week het allermeest verkocht. Hieronder zie je de speciale RSD-lijsten, op de site van Vinyl50 vind je ook de reguliere lijst met Typhoon op 1.

Albums/12":

1. THE WHITE STRIPES - GET BEHIND ME SATAN
2. JOE BONAMASSA - RECORD STORE DAY
3. RORY GALLAGHER - IRISH TOUR, SELECTIONS OF CITY HALL IN SESSION
4. SLY & THE FAMILY STONE - LIVE AT THE FILLMORE
5. THE DOORS - STRANGE DAYS
6. U2 - AGE OF INNOCENCE
7. FOO FIGHTERS - SONGS FROM THE LAUNDRY ROOM
8. OTIS REDDING - OTIS BLUE
9. ELVIS PRESLEY - ELVIS SINGS
10. HOOVERPHONIC - BLUE WONDER POWER MILK
11. V/A - SUN RECORDS CURATED BY PARTICIPATING RECORD STORE DAY STORES
12. JOHNNY CASH - KONCERT V PRAZE
13. 16 HORSEPOWER - FOLKLORE
14. JETHRO TULL - LIVE AT CARNEGIE HALL
15. LAVINIA MEIJER - VOYAGE
16. BRUCE SPRINGSTEEN - NEBRASKA
17. WU-TANG CLAN - PROTECT YA NECK
18. BIFFY CLYRO - PUZZLE
19. JOHN GRANT - JOHN GRANT AND THE BBC PHILHARMONIC ORCHESTRA : LIVE IN CONCERT
20. STOOGES - LIVE AT UNGANO'S

Singles/7":

1. DAVID BOWIE - CHANGES
2. DOTAN - HUNGRY/HOME
3. BROEDER DIELEMAN & BONNIE PRINCE BILLY - DRIE VRAGEN/GLORIA
4. BOB DYLAN - NIGHT WE CALLED IT A DAY
5. THE BLACK KEYS/JUNIOR KIMBROUGH - MEET ME IN THE CITY
6. RYAN ADAMS - COME PICK ME UP
7. DAVID BOWIE/TOM VERLAINE - KINGDOM COME
8. SYD BARRETT/R.E.M - DARK GLOBE
9. JOHNNY CASH - MAN COMES AROUND
10. SHOCKING BLUE - LOVE BUZZ/BOLL WEEVIL