MM15: Drinkbare Stad, zo Rotterdams smaakte een cocktail nog nooit

Vruchtbare oase in de Dakakker van de Luchtsingel

Tekst en foto's Lars Nebel ,

Te midden van alle chaotische drukte op de eerste dag van Motel Mozaïque was er ook ruimte voor wat rust. Échte rust. Een oase in het hart van de stad. In het Dakpaviljoen van de Dakakker, onderdeel van de luchtsingel bij Hofplein, heeft culinair entrepreneur Maidie van den Bos haar 'bloesembar' opgezet. Bloesembar? Ja. In een rij mooie flessen staan de kleurigste en geurigste limonades opgesteld, die enkel zijn vervaardigd van planten uit de Rotterdamse parken. 'Drinkbare Stad' heet deze gidsentocht. Dat er zo veel uit de Maasstad drinkbaar was had je nooit kunnen vermoeden. En het smaakt nog fantastisch ook.

Maidie van den Bos heeft haar handen vol gehad aan het plukken van zo veel mogelijk venkel, vlierbloesem, magnolia, hondsdraf en vele andere kruiden en bloemen die geschikt zijn voor consumptie én die in Rotterdam groeien. Van al die verschillende planten maakt ze eigenhandig de limonades, die allemaal geproefd kunnen worden door de bezoekers van de Bloesembar. In een handomdraai brouwt Maidie van venkelzaad, wollige munt en een beetje bruine rum een ongekend lekkere cocktail.

Op een tafel in het Dakpaviljoen van de Dakakker, een grote moestuin en agrarisch project op het dak van het Schieblok, ligt een grote houten 3D plattegrond van de stad. De parken en natuurgebieden (Vroesenpark, Kralingse Plas, de Esch, etc.) staan vol met reageerbuisjes gevuld met de limonades. Zo kan de bezoeker zelf zijn al dan niet alcoholische cocktail samenstellen met ingrediënten naar afkomst.

Het wildplukken doet Maidie nu zo'n drie jaar. Het is een arbeidsintensieve klus. De meeste ingrediënten bloeien maar voor korte tijd en hebben een korte houdbaarheidsdatum, maar zo vaak als het kan staat de culinaire kunstenaar met haar bloesembar op bijvoorbeeld festivals of feesten. De reacties zijn lovend, maar verbazing voert wel de boventoon. "Kun je dat echt eten?" vraagt een bezoeker wijzend op de mini-ananas, oftewel het hartje van de magnolia.

De schitterende eerste zomerdag van het jaar, de rust van de dakakker en de bijzondere, heerlijke drankjes uit de bloesembar: alles gecombineerd maakt het een volmaakt unieke ervaring. Voor degene die de Dakakker nog nooit heeft bezocht: ga het doen. Bij voorkeur op een mooie dag, en zorg er dan vooral voor dat Maidie met haar bloesembar aanwezig is.