MM15: Bouwput N Beats van Speedy J tot Douwe Bob in Annabel

Rotterdamse hotspots in wording

Tekst en foto's Lars Nebel ,

Een razend populaire gidsentocht tijdens Motel Mozaïque 2015 is die van Parfum de BoemBoem. Niet zo gek, aangezien je een blik op toekomstige 'places to be' wordt beloofd inclusief een bezoek aan Speedy J's nieuwe project, het zo kenmerkende Groothandelsgebouw en een grote verrassing. De Rotterdamse organisatie organiseert sinds 2008 tochten door de stad langs bouwputten en werkplaatsen. Grauwe gebouwen die op het eerste gezicht niets interessants huisvesten worden door Parfum de BoemBoem in een heel ander licht geplaatst.

De laatste tocht van zaterdag wordt geleid door de enthousiaste freelance architect en kunstenaar Narjara Grondman. Het slechte weer mag de pret niet drukken en de deelnemers volgen Grondman opgewekt en nieuwsgierig. Er is nogal wat te vertellen over wat er allemaal in '010' op handen is. Bovendien wordt er gerept over een uiterst geheim primeurtje, dus de aandacht blijft er vanaf de start bij.

Er is ook veel aandacht voor nog niet gerealiseerde trekpleisters in Rotterdam: denk zowel aan poppodia als aan kunstzinnige of architectonische projecten, maar de gevestigde namen of toeristische plekken worden vermeden. Daar zijn we immers allemaal al eens geweest. Hoewel, opvallend is het aantal deelnemers aan de tocht dat niet uit de Maasstad zelf afkomstig is, maar desalniettemin interesse koestert voor de verborgen schoonheid van de stad.

De eerste grote stop is het Groothandelsgebouw, gelegen naast het imposante Centraal Station. De geschiedenis van het indrukwekkende pand komt ruimschoots aan bod, maar de bovenste verdieping is waar het eigenlijk echt om gaat. Dit is de verrassing die bij de start werd aangekondigd. In de ruimte waar de groep met een gedateerde lift naar toe wordt geloodst is weinig te zien, op de met krijt betekende betonnen vloer na. Deze heeft gemarkeerde stukken die bestempeld zijn als onder andere podium, bank en kast. Wat hier gaat gebeuren is uiterst geheim: het enige wat Narjara kwijt kan is dat deze ruimte, wanneer geopend voor publiek, heel wat teweeg gaat brengen. Hoewel de deelnemers eigenlijk met niks weer naar buiten gaan, spreekt dit alles toch tot de verbeelding. Een uniek kijkje op een plek die blijkbaar een veelbelovende toekomst heeft. En het naastgelegen dakterras biedt een fantastisch zicht op het dak van het station en het plein ervoor. Zo heb je dat gebouw nog niet gezien.

De weg leidt naar het Schieblok waar het opmerkelijke gele tunneltje van 'Test Site Rotterdam' te zien is. Een bijzonder project van architecten die willen laten zien wat er allemaal mogelijk is in een stad als deze. Meteen om de hoek, in de voormalige 'Holywood Music Hall', is er nog een primeur voor het gezelschap. Onlangs werd bekend dat dit pand dienst zal doen als het nieuwste Rotterdamse poppodium: 'Annabel'. Via een louche achterdeur aan de Delftsestraat wordt de groep naar binnen geleid en moeten we, vanwege de bouwwerkzaamheden, een helm op. Het is inderdaad nog een puinhoop bij binnenkomst, maar in het licht van enkele bouwlampen staat singer-songwriter Douwe Bob de groep olijk op te wachten met zijn gitaar. Hij brengt hier als eerste act ooit in Annabel een tweetal prachtige nummers ten gehore. Het is een intiem tafereel. Alle aanwezigen zijn dan ook doodstil op de momenten dat Douwe speelt. "Ik ben vereerd om hier als eerste artiest te staan. Het is nog niet af, maar eigenlijk mag het wat mij betreft zo blijven als het is," grapt de zanger. Het publiek lijkt het roerend met hem eens.

Met de metro wordt de tour voortgezet in de richting van de Baan. Dit is een straat nabij het Witte de Withkwartier waar het gelijknamige pand 'De Baan' gevestigd is. Hier naar binnen gaan is wederom een primeur. Dit gebouw is het nieuwe project van de Rotterdamse Jochem Paap, beter bekend als dj Speedy J. Ook het interieur van De Baan staat nog volledig in de steigers, maar de plannen die op tafel liggen zijn groots. In de kelder van het gebouw is Speedy J's muzikale speeltuin gevestigd. Deze is jammer genoeg niet toegankelijk voor publiek, daar de dj zelf in Florence is om te draaien. De naastgelegen kelderruimte moet een nieuwe dance club worden die vergelijkbaar zal zijn met het huidige Toffler: een letterlijke underground club.

Boven in De Baan is er nog een muzikale verrassing. Te midden van de verbouwingswerkzaamheden is daar het duo 'Miniflower' druk bezig met het creëren van een zogenaamde soundscape. Hier, met de dromerige klanken en het surrealistische decor, eindigt de tocht. En zie daar: na een dag vol regen en wind, breekt de zon door die het tafereel zo mogelijk nog mooier maakt.